Autor Wątek: Kolba do 1000 zł?  (Przeczytany 8570 razy)

Offline lssrs

Odp: Kolba do 1000 zł?
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Maj 2019, 13:47:10 »
@Damian, prawdopodobnie rozbija się o to, o co w wielu innych wątkach, gdzie laik poprosił o pomoc, a otrzymał odpowiedzi "od pasjonatów dla pasjonatów". Sęk w tym, że świat nie jest czarno-biały i nie składa się wyłącznie z żółtego czibo zalanego wrzątkiem po jednej stronie i idealnego espresso z młynka za +2k i ekspresu za +3k. Jest też coś pośrodku, gdzie prawdopodobnie znajdziesz również mnie. Ja nie czuję różnicy między kawą zmieloną minutę wcześniej a taką, która była zmielona 4 dni temu. Niemniej, rozróżnię kawę zrobioną z ziaren z promocji w markecie, a taką, która powstała na bazie ziaren z konkretnej uprawy w Brazylii. Czyli jak pisałem, coś pomiędzy. A tu okazuje się, że ekspresu do 1000 zł nie kupię (ufam, że faktycznie tak jest), ani że bez młynka to mój zakup również jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Zanim zapytam, lubię poczytać i dowiedzieć się sam, wiem jak dużą wagę przywiązujecie w poradach do młynków i kompletnie z tym nie polemizuję, wierzę, że jest tak, jak piszecie. Ale nie mam obecnie funduszy na młynek, co też podkreślałem. Mam młynek ręczny (z regulacją mielenia), z którego wychodzi mi dobra kawa z kawiarki, ale do tego nikt się nie odniósł, póki co wszystkie wątpliwości dotyczyły mielenia w palarni.

I jeszcze muszę podkreślić: nie szukam kawy idealnej, będę szczęśliwy, jak wyjdzie mi dobra, mleczna kawa. Zbierze się budżet, to będzie i młynek.

@mlopus
Pisałem o możliwości mielenia ręcznego kilka postów wyżej :)
Czy zmieli na espresso? Mielę do kawiarki, do espresso zakładam że powinno być nieco drobniej, na co młynek pozwala. Zawsze mogę się pobawić i zmielić dwa razy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Maj 2019, 14:08:09 »
Nie Ty pierwszy i pewnie nie ostatni co tak myśli i próbuje. Moja propozycja jest taka - spróbuj z ekspresem i z tym młynkiem ręcznym. Jak nie da rady zmielić powtarzalnie pod espresso to możesz skorzystać z sitek supercrema które są także na wyposażeniu ekspresu. Są one przeznaczone do kaw marketowych, zmielonych zbyt grubo w stosunku do sitek tradycyjnych. Jak dojdziesz do wniosku że masz dość eksperymentów z tym młynkiem to kup młynek np. na raty 10 x 0%. I tyle w temacie... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Maj 2019, 14:14:06 »
Wszedłeś na forum dla pasjonatów, więc uzyskałeś odpowiedź od pasjonatów.
Ale jak napisałem, możesz kupić ekspres jaki chcesz i używać go jak chcesz. Ale cześć z nas przeszła taka drogę jak Ty, od laika do pasjonata i dobrze Ci doradza. A budżet... No cóż, mój też nie jest z gumy, jak większości osób. Co nie zmienia faktu, że w kwocie, która chcesz wydać ciężko coś kupić. Fajnie ze robisz rekonesans przed podjęciem decyzji o zakupie i fajnie że tu trafiłeś. Może kogoś z nas posłuchasz, a może nie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Maj 2019, 14:25:45 »
Prawda jest taka, że lepiej wziąć na raty podstawowy ekspres i podstawowy młynek niż kupować ekspres za 1000 zł - kupisz zestaw, który da Ci dobre espresso i z odpowiednim mieleniem. Mieląc w kawiarni/palarni nigdy nie trafisz w odpowiednią grubość mielenia, w domu to zrobisz po chwili prób ;) Efekty będą zupełnie inne, jeśli do tego dorzucisz jakąś wagę(nawet "dilerską" za kilkanaście zł z allegro) to powinno wystarczyć na długo, ale pod warunkiem, że nie zaczniesz gonić królika ;) Jeśli nie masz kasy na lepszy sprzęt to nie musisz brać pożyczek w providencie, żeby od razu kupić coś z wysokiej półki - choć jeśli jest to osiągalne to oczywiście lepiej to zrobić... Bez dziwnych pożyczek ;)

Offline lssrs

« Odpowiedź #19 dnia: 08 Maj 2019, 14:36:03 »
@Damian
Gdy laik podkreśla, że jest laikiem, to nie ma sensu z nim rozmawiać jak z pasjonatem, bo i tak nie zrozumie :)
Dlatego podstawową zasadą w komunikacji jest to, by dostosować komunikację do odbiorcy. Ale gubimy wątek. Ja wiem, że dobrze mi doradzacie, ale bez budżetu nie wyczaruję nagle 1k na młynek, spróbuję na początek w inny sposób, jak to zda egzamin, to jestem tysiaka do przodu, a jak kompletnie nie wypali, to będę się martwić. Wydaje mi się to zdroworozsądkowe.

@Janusz
Takie podejście jest według mnie bardzo rozsądne. Nie zadziała jedno rozwiązanie - spróbuję kolejnego. Nie wyjdzie? To wtedy pomyślę o młynku.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Maj 2019, 14:37:27 »
To ja moje ostatnie raczej słowo w tym temacie bo może się niejasno wyraziłem, ręczne młynki są dobre i takie kompletnie do niczego. Tak jak ekspresy czy długopisy. W kawiarce jakość czyli równość i precyzja przemiału nie będzie tak ważna jak w kolbie. Na co wpływa przemiał możesz poczytać tylko mam wrażenie że wolisz gotowca. Kanałowanie, prędkość ekstrakcji, niedoparzenie kawy lub gorycz to wszystko jest pochodna przemiału przy pracy z kolbą. Oczywiście kompromis może być zadawalający Ciebie tylko nie wiem czy to będzie krok do przodu w porwananiu z kawiarką. Ja miałem kolbę i kilka lat myślałem że robię dobrą kawę z marketu :-) Czy czyściłeś swój młynek kiedykolwiek?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Maj 2019, 17:18:59 »
Jak by za mało dobitnie to po prostu napisz jaki masz młynek. Może się nada a może nie, koledzy specjaliści od ręcznych na pewno poradzą. A jak się nie nada to jak najbardziej, espresso bez młynka koło ekspresu się nie uda. No chyba że ta palarnia za ścianą i na każde zawołanie.
Może to dla niektórych dziwne ale espresso to najdroższy sprzętowo sposób przenia kawy. I jednocześnie najbardziej wrażliwy na sposób mielenia.

To nie jest kwestia tego czy ktoś jest wymagającym entuzjastą a ktoś inny amatorem.
Albo coś się robi jak należy albo żadne pytania nie mają sensu, kupuje się cokolwiek nie pytając nikogo i pije to co wypłynie.
Zaawansowany entuzjaststa zamiast Classica albo Basica wybierze sobie Slayera czy Lelita Bianca. Ale pewien podstawowy poziom sprzętu jest wymagany żeby w ogóle mówić o espresso.
W każdym wątku tego typu masz wałkowane że młynek to podstawa a do tego potem jakiś ekspres spełniający minimum wymagań. W nowych klockach to niestety nie mało ale solidny sprzęt nawet używany posłuży długo, a to już koszty mniejsze.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2019, 18:09:23 wysłana przez Bacek »

Offline lssrs

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Maj 2019, 09:37:46 »
Cześć,
jestem już bardzo bliski zakupu, pozostał mi wybór między Gaggia Classic a Ascaso Basic (lub ARC), pewnie po weekendzie decyzja będzie podjęta.

Jeśli ktoś dysponuje jeszcze mocnymi argumentami za jednym lub drugim urządzeniem, będę wdzięczny za podzielenie się nimi. Dzięki Januszowi, wiem już sporo, ale jeszcze się łamię, czy chcę dopłacać przede wszystkim do doznać estetycznych, ale to głównie kwestia gustu :)

Od razu też chciałem podziękować za pomoc, rekomendacje i porady.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maj 2019, 09:47:09 »
Miałem Basica, mam ARC. Ten drugi jest sporo masywniejszy...

Offline lssrs

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Maj 2019, 11:01:52 »
Z tego też powodu bardziej przychylam się do tych wykonanych ze stali. Plastiku trochę się boję nie tylko pod względem masy, ale też trwałości.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maj 2019, 12:46:58 »
Trwałości bym się nie bał, bo mój po kilku latach dalej wyglądał spoko jeśli chodzi o obudowę ;)

Fezze

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Maj 2019, 12:53:21 »
To może ja tak od strony amatora, posiadam delonghi ec 850 jest to ekspres za 900 zł, który bardzo lubię.
Dla mnie iście w droższe zabawki było by już przesadą i wydaniem pieniędzy których bym nie chciał wydawać, może coś lepszego kupię jak dopadnie mnie kryzys wieku średniego.
Skąd u mnie ten ekspres ? Dostałem go na prezent, taki sam ma mój wujek od 5 lat i mój brat od 3.
Za co go lubię ?
- Podwójny termo blok, 5 minut i może robić kawę.
- Spieniacz do mleka, nie pijam z mlekiem i late arty nie dla mnie. Klikam i jest kawa z mlekiem.
- Wykonanie, ciężko go zajechać
- Łatwo się czyści
- Mam dwa baskety i na tym mniejszym ( 9 gram kawy ) mogę zrobić nawet fajne espresso
- Wygląda ładnie.

Minusy
- duży basket nie zrobi ci dobrego espresso
- ekspres nie wybacza, ciężej jest robić dobre espresso bez wprawy

Dodam że mój młynek to Baratza Encore.
Dziś wiem że kupił bym Baratza Virtuoso lub Baratza Sette 30 AP, brat ma Virtuoso i sprawdza się świetnie.

Moja opinia o całym zakupie, zawsze lepiej jest wydać więcej. Różnica ceny nie bierze się znikąd, dla mnie 2k na ekspres to już za dużo dlatego ten.
Dobry tani ekspres za 1,5 k może i zrobi ci dobre espresso ale będzie goły, bez fajnych dodatków, jeśli chcesz już poszaleć to może właśnie ASCASO DREAM ?
Pytanie do czego potrzebujesz ekspresu i czy to będzie twój ostatni zakup czy dopiero pierwszy najtańszy ekspres

Offline lssrs

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maj 2019, 13:27:32 »
Jak pisałem na początku, kawy mleczne, stąd wybór pod espresso.
Czy to mój ostatni zakup czy pierwszy? Nie wiem, ale wiele osób chwali Classic za robienie poprawnego espresso. Nie mam bardzo wyczulonych kubków smakowych, nie będę raczej degustował kawy niczym wina odnajdując tam ukryte, wysublimowane aromaty, ale też wyraźnie odczuwam różnicę między zalewajką, a kawą z porządnego ekspresu z kawiarni.

Ascaso Dream to już nie ta półka cenowa. Wybieram obecnie między Gaggią Classic, a Ascaso Basic. Martwi mnie tylko trochę komentarzy związanych z niestabilnością temperatury w Gaggii z tego wątku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2963.0

PS. Wraz z ekspresem kupuję też polecony przez Janusza młynek Ascaso I-2 mini.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maj 2019, 13:32:01 »
Miałem polecić możliwie najtańszy to poleciłem. Gdyby nie to to polecałbym raczej i-1 mini. I do tego w zestawie z DREAM z wyprzedaży rocznika 2018. Różnica w cenie niewielka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maj 2019, 13:40:47 »
Jak pisałem na początku, kawy mleczne, stąd wybór pod espresso.
Czy to mój ostatni zakup czy pierwszy? Nie wiem, ale wiele osób chwali Classic za robienie poprawnego espresso. Nie mam bardzo wyczulonych kubków smakowych, nie będę raczej degustował kawy niczym wina odnajdując tam ukryte, wysublimowane aromaty, ale też wyraźnie odczuwam różnicę między zalewajką, a kawą z porządnego ekspresu z kawiarni.

Ascaso Dream to już nie ta półka cenowa. Wybieram obecnie między Gaggią Classic, a Ascaso Basic. Martwi mnie tylko trochę komentarzy związanych z niestabilnością temperatury w Gaggii z tego wątku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2963.0

PS. Wraz z ekspresem kupuję też polecony przez Janusza młynek Ascaso I-2 mini.

IMO GC wypada znacznie korzystniej od Basic'a. Basic nie ma OPV, nie da się zrobić backflusha więc wymaga trochę więcej pracy przy czyszczeniu prysznica i jeszcze cytując Janusza:

Cytuj (zaznaczone)
BASIC ma obudowę z tworzywa ABS. Jest więc ekspresem lekkim, łatwo się przemieszcza po blacie np. przy dopinaniu portafiltra. Plastik ma też to do siebie, że po pewnym czasie może zacząć coś tam pękać. Szczególnie jeśli nie wymienia się na czas uszczelek w grupie a za to dopina coraz mocniej kolbę. Plastik na górze praktycznie nie grzeje położonych tam filiżanek.

Co do stabilności temperatur to praktycznie żaden ekspres w tym budżecie bez PID'a nie ma się czym pochwalić więc sobie tym specjalnie nie zawracaj głowy.
Trochę taniej od GC masz jeszcze Lelita PL41E który posiada wszystkie zalety GC + mosiężny bojler. (- grupa 57mm.)
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2019, 13:44:49 wysłana przez k3lt »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi