Autor Wątek: La spaziale rossini s1 temperatura wody  (Przeczytany 5503 razy)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: La spaziale rossini s1 temperatura wody
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Maj 2019, 19:27:55 »

Właśnie chodzą mi po głowie pomysły o przeróbki włącznika/ wyłącznika kawy z timerem w samym ekspresie np. arduino. Tam jest tyle miejsca, że można dużo upchać :)

Polecam https://rcplugs.info/en/ - bez ingerencji w ekspres. Używam od półtora roku do ekspresu i od kilku miesięcy do filtra wody.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maj 2019, 21:06:33 »
Jakikolwiek programowalny włącznik do gniazdka. Idziesz do marketu, bierzesz z półki, podłączasz w domu, ustawiasz i gra.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maj 2019, 21:42:10 »
Ekspres kupiony z myślą o domowym użytku 2 kawy dziennie. Więc godzinne rogrzewanie przy non stop 1300W - zastanawiał bym się wtedy jednak nad sensem.

Nie szukaj sensu w kategoriach ekonomicznych. Jeśli kupiłeś ekspres, żeby napić się dwóch espresso z Woseby dziennie to był to ruch zupełnie bez sensu. Jeśli jednak kupiłeś ekspres, bo chcesz się napić kawy lepszej niż w jakiejkolwiek kawiarni w okolicy do tego takiej jak ty chcesz, a nie jaką akurat ma kawiarnia w młynku, a przyrządzanie kawy sprawi Ci przyjemność na równi z jej degustacją, to szukaj sensu poza ekonomicznego.

Nie wiele jest takich hobby, które mają sens ekonomiczny. Mi nie przychodzi w tej chwili żadne do głowy, ale może ja po prostu takiego nie znam.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maj 2019, 21:53:57 »
Jakikolwiek programowalny włącznik do gniazdka. Idziesz do marketu, bierzesz z półki, podłączasz w domu, ustawiasz i gra.

Ale ja wyczuwam u kolegi potrzebę majstrowania z mikro-komputerkami. Taki włącznik z marketu może go nie nie zadowolić ;).

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Maj 2019, 23:30:32 »
Tylko nie ma co wkładać nic do środka ;) tak prawdę mówiąc ja bym się bał wkładać takie coś do środka ekspresu... Na zewnątrz spoko, ale w środku nie.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 08 Maj 2019, 00:29:21 »
Tez bym nie wkładał. Elektronikiem nie jestem, ale temperatury tam chyba wymagają układów scalonych z serii dla wojska. Wiec zwykle konsumenckie arduino czy inne takie by się nie sprawdziło.
Już nie śmiećmy w wątku...

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Maj 2019, 08:58:04 »
Gicar, czyli firma w większości zaopatrująca w układy sterowania do ekspresó, robi wszystko jako standard grade. Nie stosuję wykonań "militarnych", uC również są standard. Więc arduino nie będzie miało z tym problemu.

Jak demontowałem sterowanie w Astorii, to były tam wsadzone kondensatory elektrolityczne na 85st.C... Niestety, widzę w takim działaniu typową włoską "niechlujną manierę". 

Offline Magnum

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Maj 2019, 09:22:30 »

Ps. tak wyglądają espresso z niego na tej kawie Woseba ;)

Zmiel drobniej ziarno. Zrób doppio w styropianowy kubek i zmierz temperaturę kawy.
Podziel to na etapy np. pierwszy pomiar tem. po 20 min. później kolejne 10 min.
Po odczycie z termometru będziesz wiedział w jakim czasie ekspres osiągnie właściwą temperaturę.

Kolejna sprawa, ile pobiera prądu i kiedy jest grzałka załączona, sprawdzi się doskonale miernik wpięty w gniazdko.

Jak to sprawdzisz i będziesz miał pytania, mów śmiało.

PS. Woseba jest dobra do tego celu, bo jest stosunkowo tania w zakupie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Maj 2019, 11:14:59 »
Po odczycie z termometru będziesz wiedział w jakim czasie ekspres osiągnie właściwą temperaturę.

Ten termometr się do tego nie nadaje, on naciągnie temperaturę jak kawa będzie już zimna. Ten termometr nadaje się najwyżej do kontroli temperatury w czajniku przy podgrzewaniu wody, wtedy powoli wraz ze wzrostem temperatury wody wskazówka będzie wskazywać w miarę prawidłowo, ale to powolny proces. Przy szybkim pomiarze to jest nierealne.

PS. Woseba jest dobra do tego celu, bo jest stosunkowo tania w zakupie.

To ciekawe  :hihihi:

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maj 2019, 11:26:53 »
Nie wiele jest takich hobby, które mają sens ekonomiczny. Mi nie przychodzi w tej chwili żadne do głowy, ale może ja po prostu takiego nie znam.

Piwowarstwo... :)

Sorry za OT

Offline LukaszC89

• Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maj 2019, 22:16:19 »

Tak tylko bym musiał robić kawę dokładnie o 17. No chyba, że tak jak piszecie hobby nie jest kwestia ekonomiczną i wtedy ustawić jak po pracy wracam do domu i na noc off.

Ps. @Miklas ja mam hobby które łączy przyjemne z pożytecznym gdzie można wyjść na plus :) . Zobacz: https://youtu.be/eelikiTteoQ?t=173

Także teoria myślę, ze obalona.
Przy tym malowaniu aerografem chciałbym się napić dobrej kawy :) No i mam też pomysł na pomalowanie czerwonych boków od la speziale. :)

Ale ja wyczuwam u kolegi potrzebę majstrowania z mikro-komputerkami. Taki włącznik z marketu może go nie nie zadowolić .
Coś w tym jest ;) Może przy ekspresie mnie zadowoli za to w ramach pokusy chcę chociaż zrobić sterowanie czasowe dla młynka (Fiorenzato doge 63)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Maj 2019, 22:25:12 »
Jeśli robisz to zarobkowo, to już nie jest hobby tylko praca. Kawiarnie też możesz otworzyć.

Marek.

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Maj 2019, 10:15:54 »
Wracając do wątku ;)

Sprawdziłem dzisiaj termometrem, który natychmiastowo mierzy temperature. Dodatkowo wygrzałem kieliszki (ok. godzinę) i rezultat jest dużo lepszy. (ok 67 stopni)

Wydaje się więc, że ekspres działa jak powinien.

Kupiłem też świeżo paloną kawę z bydgoskiej palarni - "Franezja".
Nie wiem co robię źle, lub moje kubki smakowe nie są przezwyczajone- ale kawa nadal wydaje mi się kwaśna i cierpka. (2x 25ml ok 25-30s) 13g. kawy. Zmielenie przypominające kryształki cukru.
No nic testów i nauki ciąg dalszy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Maj 2019, 10:26:40 »
Zmielenie przypominające kryształki cukru.
Kryształki cukru to mielenie bardziej pod przelewy niż espresso. Zrób zdjęcia sitka (z obu stron) i wnętrza kolby bez sitka. Nie chce mi się wierzyć, ale czas wydaje się OK, więc może tam są sitka z podwójnym dnem... Może też zrób zdjęcie przemiału. Najlepiej na papierze milimetrowym albo z czymś w tle co da skalę porównawczą.

Co do pomiaru temperatury, kolbę też masz zapiętą podczas wygrzewania maszyny? Zrób sobie drugi pomiar jak na filmie, ale wylej wodę z kieliszków (w 40 sekundzie filmu) i od razu je na nowo napełnij.

LMWDP #469

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Maj 2019, 11:18:40 »
Zrobiłem pomiar tak jak mówiłeś- wylewając wode i napełniając ponownie - temperatura to 69-71 C. Kolba również rozgrzana.

Wcześniej robiłem espresso na drobniej zmielonej i też była kwaśna.

Kawa wygląda tak:

kawa2.PNG
kawa.PNG

Sitko:

sitko.PNG
sitko2.PNG

Kolba:

kolba.PNG

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi