Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317691 razy)

Offline coffe

Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #675 dnia: 09 Lipiec 2025, 09:11:11 »
Jakiś czas temu wpadłem na promocję w Lidlu i kupiłem Bellarom Brazylia + Tanzania (takie brązowo-beżowe opakowanie) za mniej więcej 50zł/kg. I powiem tak: czy jest to jakaś niesamowita kawa, zapewniająca równie wybitne doznania smakowe? Nie. Czy jest lepsza albo przynajmniej równa tym od MastroAntonio albo Blenda? Nie. Ale gdyby mi ktoś powiedział w ślepym teście, że piję kawę z Lidla za 5 dyszek za kilo, to bym nie uwierzył. A jeżeli zalewamy kawę tłustym mlekiem i zagryzamy jeszcze słodszym ciastem, to jest to chyba najlepsza propozycja w stosunku cena/jakość, jaką do tej pory próbowałem. Serio.
Tanzania i Brazylia pamiętasz czy były na pewno w opakowania 1kg? U mnie widziałem tylko 400g, w sobotę jest promo w Lidlu na drugi tańszy produkt każdej kawy 60% warto jeszcze za jakąś się rozejrzeć?

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #676 dnia: 09 Lipiec 2025, 21:52:38 »
@coffe - u mnie w Lidlu te "lepsze" kawy widuje tylko w opakowaniach 400g i takie wziąłem. Zerknąłem nawet parę dni temu i po tej Tanzanii nie było nawet pustego pudełka, zostały same "zwykłe". Aczkolwiek u nich różnie bywa, równie dobrze mogą jutro postawić całe pudło każdego rodzaju.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #677 dnia: 13 Lipiec 2025, 15:16:19 »
W BPK pojawiły się kawy w "surowych" opakowaniach za mniejszą cenę. Zapytałem i odpowiedzieli, że jest to taka sama kawa, tak samo wypalona w ich palarni.

Etiopia 64,97 zł

https://allegro.pl/oferta/swiezo-palona-kawa-ziarnista-etiopia-djimmah-rzemieslnicza-100-arabica-1kg-17690692532

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #678 dnia: 17 Lipiec 2025, 04:58:36 »
Legitne.

Offline Kruczek

« Odpowiedź #679 dnia: 30 Lipiec 2025, 11:57:48 »
Kupiłem z Beskidzkiej palarni kawy również Brazylię Santos, dokładnie jak użytkownik powyżej, bez sygnowanego opakowania. Paczucha 64,50 więc cena okazyjna.

Myślałem, że jak tańsza to będzie jakiś słabszy wypał, gorsze ziarna albo będzie coś ze smakiem. Nic z tych rzeczy, dostałem dokładnie taką samą jak w sygnowanym opakowaniu. Co do smaku, fajna zbalansowana kawa. Czekoladowa słodycz przełamana nutami orzechów. Aktualnie najlepsza Brazylia jaką piłem a troszkę ich przepracowałem z różnych palarni, dlatego też polecam :)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #680 dnia: 01 Sierpień 2025, 00:36:01 »
Ich Brazylia Santos to akurat jedne z gorszych ziaren moim zdaniem, unikam ich. Dla mnie właśnie jedna z najgorszych Brazylii.
Bardzo dobrze sprawdzają się kawki z Coffee Hunter - w tym Brazylia (mają kilka opcji), ale są odpowiednio droższe. Jako fan singli, z Coffee Hunter (bardzo dużo ziaren od nich już próbowałem) chyba najbardziej odpowiada mi Salvador La Mayada - jest znakomita.
Brazylia z Kiwi Garden też nie była najgorsza, choć dość "płaska" i nic nie urzekło mnie zbyt szczególnie.

Co do BPK - Właśnie odebrałem Etiopię i Peru z tych "tańszych" opakowań, na dniach poleci jako pierwsza Etiopia bo dawno nie piłem :P Ceny są znakomite, zobaczymy czy dalej smakowo się będzie bronić.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2025, 00:38:55 wysłana przez DoreK »

Offline ikpara

« Odpowiedź #681 dnia: 22 Sierpień 2025, 11:20:04 »

Kupiłem Etiopię z BPK w tańszej wersji i nie widzę różnicy z wersją droższą. Sądzę, że jest to zabieg marketingowy, aby obniżyć cenę tej kawy (być może tańszy zakup ziarna?) z zachowaniem furtki na wzrost kosztów.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2025, 11:22:41 wysłana przez ikpara »

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #682 dnia: 23 Sierpień 2025, 13:41:27 »
Ja pomału kończę popijać Peru i też uważam, że ogólnie jakość jest zachowana, choć mam wrażenie że w mojej paczce pojawiło się więcej "pustych" ziarenek. W każdym razie, rozmiarowo i pod kątem palenia są dość jednolite, myślę że w moim przypadku nadal jest to akceptowalny poziom, jak na fakt że zdecydowanie nie jest to Gr. 1  [emoji14]
Więc tu bardzo trzeba pochwalić BPK za ten ruch. Ponadto dzięki temu pojawiło się więcej kaw w ofercie na Allegro (z innych rejonów).

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #683 dnia: 25 Sierpień 2025, 13:07:25 »
Ich Brazylia Santos to akurat jedne z gorszych ziaren moim zdaniem, unikam ich. Dla mnie właśnie jedna z najgorszych Brazylii.

Ja pomału kończę popijać Peru i też uważam, że ogólnie jakość jest zachowana

I jak wypada Peru w porównaniu z Brazylią?
Moim Potencjalnym Teściom zamawialiśmy wcześniej Brazylię Cerrado z White Bear Coffee, ale w związku z brakiem dostępności próbowaliśmy ostatnio właśnie Brazylię z BPK i była strasznie nijaka. Zaparzana w automacie Tchibo, więc nie bardzo da się kombinować.

Teraz testowaliśmy Brazylię Cerrado "Dostojny Łoś" i wypadła dużo lepiej - ale jest też kilkanaście złotych droższa od BPK bez etykiety.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #684 dnia: 25 Sierpień 2025, 19:09:55 »
O Peru wypowiadałem się kilka... chyba już kilkadziesiąt komentarzy wyżej.
Generalnie kawa nie jest dla fanów intensywnych smaków.  Lubi nieco wyższa temperaturę (93-94) stopnie. Z reguły robię 1:2 ale jak ktoś chce coś mocniejszego to polecam lekko wydłużyć.
Kawa ma subtelne nuty toffi i karmelu (gdy piłem ją pierwszy raz - byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, teraz chyba już się przyzwyczaiłem do niej), kwasowość subtelna, według mnie niska goryczka. Fajnie sprawdza się do mlecznych, jako espresso to już zależy od preferencji.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #685 dnia: 01 Wrzesień 2025, 09:30:15 »
Legitne.

I jakie wrażenia? Przyznam, że afrykańskich kaw jeszcze nie próbowałem (za wyjątkiem tego lidlowego blenda Brazylia+Tanzania) i jestem ciekawy, ale ryzykowanie kupna kilograma w ciemno średnio mi się podoba. Jakich odczuć sensorycznych ;) można się spodziewać?

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #686 dnia: 01 Wrzesień 2025, 10:38:49 »
Po co kupować kilogram skoro można pół?  8)
Ja tylko połówki biorę bo tyle mieści mi się w mojej puszce próżniowej. No i lubię często zmieniać kawę.

Etiopia - zależy od metody. W espresso lekko waniliowa/kwiatowa, z mocniejszymi akcentami kakao/czekolady, z taką cytrusową kwasowością. Tak wynika też z opisu palarni.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #687 dnia: 01 Wrzesień 2025, 22:54:18 »
ale ryzykowanie kupna kilograma w ciemno średnio mi się podoba

Opisywanie smaku kawy ma średnią wartość użytkową, bo zależy od metody parzenia, zmielenia, zastosowanej mineralizacji wody itp. itd.
Ja głównie używam tę Etipię do metod przelewowych, uzyskuję swój smak poprzez korektę mielenia. Dobra, zbalansowana kawa, która naprawdę sprawia przyjemność picia. Obecnie chyba największy killer cena-jakość, z zaznaczeniem, że ta jakość jest naprawdę dobra.
Nie ma syfu w postaci kamieni w tej kawie, gdy zdarzy się felerne ziarenko, to po prostu wyjmuję.

Kup sobie kilka próbek.
https://allegro.pl/oferta/swiezo-palona-kawa-ziarnista-etiopia-djimmah-100g-100-arabica-speciality-15423277264?fromVariant=15694071703

Offline ikpara

« Odpowiedź #688 dnia: 02 Wrzesień 2025, 11:39:17 »
Ja głównie używam tę Etipię do metod przelewowych
W punkt - ta Etiopia jest bardzo smaczna w alternatywach. Nam najlepiej pasuje do FP, bardziej niż do kolby i filtrów.
Obecnie na próby czeka Honduras z BPK.

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #689 dnia: 03 Wrzesień 2025, 12:32:56 »
Muszę w końcu ponownie przekonywać się do przelewów, choć nie wiem czy średnie palenie jest dla mnie w tej metodzie. Na festiwalu piłem przelewy tylko z jasnych i były one fenomenalne. Tylko jasne kawy swoje już kosztują ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi