Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 318347 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #705 dnia: 08 Wrzesień 2025, 11:12:53 »
Dokładnie tak. Ale co kto lubi: średnio palone słabsze ziarna w kontekście metod przelewowych też znajdują swoich amatorów.

Dokładnie tak. Powiem Ci, że lubię średnie palenie. A jak jeszcze tanio i smacznie jest, to w ogóle petarda.

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #706 dnia: 24 Wrzesień 2025, 14:39:11 »
Dzisiaj w mojej paczce Ethiopii z BPK znalazłem spory kamyczek. Na szczęście żarna w df64 całe, ale ten dźwięk młynka o poranku podniósł mi bardzo mocno ciśnienie. Nie wiem czy to reguła, piszę aby przestrzec aby może ciut dokładniej spojrzeć na ziarenka przy RDT podczas pracy z tą kawą.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #707 dnia: 26 Wrzesień 2025, 03:41:13 »
Ze względu na duże zainteresowanie nowych użytkowników forum tym tematem, na uczciwość i rzetelność jakimi to forum się kieruje, za istotne uważam dodać (a są to informacje ogólnodostępne), że powyższy post powstał kilka godzin po postach z innego wątku
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7990.msg317428#msg317428

przez osobę, która od roku nie pisała postów na forum (każdy może sprawdzić publiczne posty danego użytkownika).

Każdy ma prawo wyrabiać sobie własną opinię w oparciu o możliwie szeroką wiedzę.

A od siebie dodam, że o uczciwości moderatorów tego forum jestem przekonany.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #708 dnia: 26 Wrzesień 2025, 07:25:24 »
Off-Topic:
Jesteś jakimś rzecznikiem tej palarni? Nachalna reklama BPK, kłuje w oczy w Twoich postach. A obce ciała w ziarenkach, rzadko bo rzadko, ale się zdarzają. Nie ma co od razu spisku podejrzewać.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #709 dnia: 26 Wrzesień 2025, 07:28:52 »
Nie, nie jestem.
A że mogą się teoretycznie zdarzyć - wiadomo. Ja tego nie neguję.

Czy widzę wartość w uświadamianiu ludzi i zachęcaniu do spróbowania czegoś dobrego w dobrej cenie? Jak najbardziej. Szczególnie w obecnych czasach, również na tym forum, a robię to w niejednym wątku, również ze sprzętem czy szkoleniami. Każdy może sprawdzić.
A czy coś jest (często sprytnie ukrytą) antyreklamą, bądź reklamą, nich każdy sobie odpowiada samemu.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2025, 08:20:08 wysłana przez Ramkan »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #710 dnia: 26 Wrzesień 2025, 08:23:24 »
powstał kilka godzin po postach z innego wątku
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7990.msg317428#msg317428
Jaki to ma związek ze sobą, poza tym że czytujemy Twoje posty? Są one inspiracją do tanich zakupów -- ale zdaje się, że masz jakieś gotowe "teorie spiskowe"? ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2025, 08:54:08 wysłana przez Antonio »

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #711 dnia: 26 Wrzesień 2025, 09:53:51 »
Nie wiem co tu się wydarzyło w międzyczasie, ale wczoraj był kolejny kamyczek.
Piszę, aby być uczciwy wobec forumowiczów z szacunku do ich młynków o które z pewnością bardzo dbają.
I tak - poleciłem tę kawę przynajmniej trzem osobom, bo uważam, że stosunek ceny do jakości ma rewelacyjny, ale niestety pierwszy raz natrafiłem na kamyk a paczce od kiedy w domu przygotowuję espresso, a będzie to jakoś ponad 3 lata.

Offline ikpara

« Odpowiedź #712 dnia: 26 Wrzesień 2025, 10:13:26 »
Nie wiem co tu się wydarzyło w międzyczasie, ale wczoraj był kolejny kamyczek.
Piszę, aby być uczciwy wobec forumowiczów z szacunku do ich młynków o które z pewnością bardzo dbają.
I tak - poleciłem tę kawę przynajmniej trzem osobom, bo uważam, że stosunek ceny do jakości ma rewelacyjny, ale niestety pierwszy raz natrafiłem na kamyk a paczce od kiedy w domu przygotowuję espresso, a będzie to jakoś ponad 3 lata.
Ciekawe, kupuję spore ilości tej Etiopii i nigdy nie było problemu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #713 dnia: 26 Wrzesień 2025, 10:13:37 »
Dobrze byłoby dać znać palarni, że taki problem występuje.

Ciekawe, kupuję spore ilości tej Etiopii i nigdy nie było problemu.
Kawa jest produktem sezonowym i od wielu małych producentów, szczególnie w Etiopii. Może być tak, że w ostatnim zbiorze było więcej kamyków, które trudniej było wyłapać, a może jakiś problem z destonerem, pomyłka lub zaniedbanie w palarni.

Niska cena niestety skądś się bierze często jest to znacznie mniej czasu i uwagi jaki poświęca się na produkcję.

Proszę nie traktujcie od razu czyjegoś wpisu, który nie pasuje do Waszej wizji jako ataku na kogoś.

Ja tam wcale nie namawiam wszystkich na kawy specialty, z prostego powodu, nie ma jej wystarczająco dużo, a do słodkiej bułki prawie każda kawa będzie smakować podobnie :)
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2025, 10:33:12 wysłana przez krystians »

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #714 dnia: 26 Wrzesień 2025, 11:04:33 »
Napisałem poprzez formularz kontaktowy na ich stronie www.

ps. Dopiero teraz połączyłem wszystkie kropki i @Ramkan mocno chybiłeś doszukując się drugiego dna w moim poście. Lubię i chętnie czytam Twoje polecajki z ali (sam mam sporo gadżetów kawowych stamtąd), powyższa Ethiopię kupiłem przez pochlebne opinie tutaj które oczywiście potwierdzam. A sam kamyczek (kamyczki), że się trafił? No się trafił - pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło, więc napisałem post. Forum czytam regularnie, ale nie pisze za dużo, bo nie mam na to czasu, ani nawet pomysłów/wiedzy jak Wasze konwersacje ubogacić.

Offline ikpara

« Odpowiedź #715 dnia: 26 Wrzesień 2025, 11:06:08 »
Statystycznie rzecz biorąc to przy założeniu podobnej (?) ilości zakupów kawy (u mnie ok. 1kg na miesiąc tego gatunku) od długiego czasu brak incydentów i aż dwa niezależne incydenty u innego odbiorcy - to dziwne, szczególnie, że chyba brak innych doniesień.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #716 dnia: 26 Wrzesień 2025, 11:13:56 »
Co w tym dziwnego? Ty kupiłeś Etiopię a kolega Brazylię. To, że w jego ziarnie są kamyki, nie oznacza że w Twojej kawie coś takiego znajdziesz. Od roku trąbimy na forum, że z Brazylią są teraz kłopoty, również natury jakościowej.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2025, 11:23:02 wysłana przez Antonio »

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #717 dnia: 26 Wrzesień 2025, 11:22:06 »
Po pięciu minutach od zgłoszenia dostałem telefon od BPK z przeprosinami i wyjaśnieniem w jaki sposób przesiewają gotowy produkt aby pozbyć się nieporządanych artefaktów. Wszystko miło i sympatycznie.
Co mogę napisać - polecam Palarnię  :)

Offline ikpara

« Odpowiedź #718 dnia: 26 Wrzesień 2025, 11:24:43 »
Dzisiaj w mojej paczce Ethiopii z BPK znalazłem spory kamyczek. Na szczęście żarna w df64 całe, ale ten dźwięk młynka o poranku podniósł mi bardzo mocno ciśnienie. Nie wiem czy to reguła, piszę aby przestrzec aby może ciut dokładniej spojrzeć na ziarenka przy RDT podczas pracy z tą kawą.
Co w tym dziwnego? Ty kupiłeś Etiopię a kolega Brazylię. To, że w jego ziarnie są kamyki, nie oznacza że w Twojej kawie coś takiego znajdziesz.
Ja czytam, że Etiopię i właśnie dlatego uważam, że prawdopodobieństwo wystąpienia dwukrotnego incydentu u jednak pojedynczego odbiorcy jest bardzo małe. A widać, że ta kawa jest bardzo popularna na forum.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #719 dnia: 26 Wrzesień 2025, 11:26:39 »
@ikpara OK, najwyraźniej niedokładnie czytam :-[.

Najtańszą obecnie kawą na rynku jest robusta z Brazylii. W stosunku do cen arabik, conillon jest dwukrotnie tańszym ziarnem...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi