Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317908 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #600 dnia: 13 Luty 2025, 14:18:31 »
Tak, podobnie jak Etiopia BPK. Kawa z gr. 5 może być bardzo smaczna.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #601 dnia: 13 Luty 2025, 14:22:20 »
Inaczej raczej być nie może przy tej cenie.

Dokładnie.
Te 2dwie, były w okolicy 50zł za 1kg.
Wolałbym chyba kory z drzewa zaparzyć.

20250122_164747.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #602 dnia: 13 Luty 2025, 14:25:37 »
To po co wrzucasz kiepskie kawy w temacie dobrych kaw?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #603 dnia: 14 Luty 2025, 11:17:23 »
Kawa z gr. 5 może być bardzo smaczna.
Chyba tak :). Wg pesymistycznych prognoz związanych z obecnym kataklizmem na kawowym rynku, za rok będziemy sobie o takich kawach tylko marzyć... Podobno fajna jest kawa z dębowych żołędzi -- trzeba będzie jesienią wyruszyć do lasu.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2025, 11:24:15 wysłana przez Antonio »

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #604 dnia: 14 Luty 2025, 12:07:43 »
U mnie w Aldim jest z bocheńskiej palarni Segafredo Zanetti Kawa Intermezzo - 50/50 arabica robusta w cenie 57,99 za 1 kg, data palenia 28-12-2024
Brać? Do automatu w biurze chyba ujdzie.

Offline ikpara

« Odpowiedź #605 dnia: 14 Luty 2025, 12:31:45 »
Bez przesady.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #606 dnia: 14 Luty 2025, 13:19:31 »
Kawa z gr. 5 może być bardzo smaczna.
Chyba tak :). Wg pesymistycznych prognoz związanych z obecnym kataklizmem na kawowym rynku, za rok będziemy sobie o takich kawach tylko marzyć... Podobno fajna jest kawa z dębowych żołędzi -- trzeba będzie jesienią wyruszyć do lasu.

Nie wiem jakie są prognozy, natomiast nie ma to w tym momencie dla mnie większego znaczenia. A w związku z tym, że dobre kawy za ok 60zł istnieją, co ten temat potwierdza, to proponuję jednak tutaj na tym się skupić.

Offline piotr8172

• https://www.znajdzreklame.pl/baza-wiedzy/ceny-billboardow
« Odpowiedź #607 dnia: 19 Luty 2025, 20:15:35 »
Często są rózne promocje na rózne kawe od popularnych lub mniej popularnych marek, na ogół przeglądam w tej kwestii Allegro.

Offline ikpara

« Odpowiedź #608 dnia: 19 Luty 2025, 21:35:50 »
Tym razem TOMMY Cafe Etiopia Djimmah za 65pln/kg - niby praktycznie ("na wygląd" - pewnie z tej samej partii) to samo ziarno kategorii 5 co BPK, ale:
- kupiona ponad dwumiesięczna (sądząc po dacie przydatności - brak daty palenia);
- kawa jest gorzka potwornie (espresso, FP), co ja zrobię - nie lubię gorzkiej kawy;
- aromat ziaren jak i naparu nieciekawy (smak zresztą też) i może całe szczęście słaby;
- sam przebieg parzenia espresso bez niespodzianek, crema spora i ładna;
Ogólnie porażka.
Jeżeli są to te same zielone ziarna co w BPK, to mogę stwierdzić, że BPK to mistrzowie palenia i co będzie jak coś upalą z bardzo dobrej jakości ziaren?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #609 dnia: 19 Luty 2025, 22:02:48 »
Też próbowałem i uważam, że Etiopia z BPK jest dużo lepsza. Etiopia z Tommy Cafe podchodzi moim zdaniem smakiem pod przepaloną marketówkę.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #610 dnia: 19 Luty 2025, 22:26:57 »
Jeżeli są to te same zielone ziarna co w BPK, to mogę stwierdzić, że BPK to mistrzowie palenia i co będzie jak coś upalą z bardzo dobrej jakości ziaren?
Nawet ziarna 5 kategorii mogą być z różnych zbiorów, różnej jakości i od różnych dostawców. Wypalenie i przechowywanie ziaren to kolejny etap, na którym można pogorszyć jakość surowca.

Offline ikpara

« Odpowiedź #611 dnia: 19 Luty 2025, 22:59:05 »
Też próbowałem i uważam, że Etiopia z BPK jest dużo lepsza. Etiopia z Tommy Cafe podchodzi moim zdaniem smakiem pod przepaloną marketówkę.
Czy przepalona? No nie wiem, wzrokowo jest raczej średnio palona z dużym udziałem jaśniejszych ziaren, ale że dużo gorsza to fakt. Dla mnie ta gorycz nie pochodzi od spalenizny.
Zbieżność jest zbyt duża, jestem przekonany, że jest to samo ziarno w obu.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2025, 23:01:47 wysłana przez ikpara »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #612 dnia: 20 Luty 2025, 00:21:13 »
Jeśli duże różnice w kolorystyce ziaren, to raczej słabe palenie jeśli single...

BPK naprawdę fajnie ogarnęło palenie. Fajnie byłoby, gdyby ogarnęli coś konkretniejszego do swojej oferty, bo mają duży potencjał. Obstawiam że jednak ich model biznesowy to sprzedać tanio i dobrze na portalu, co jest zrozumiałe. No cóż, zobaczymy co przyszłość pokaże. Czekam też na ich jasne kawy, może kiedyś się pojawią...

Co do Tommy dzięki za przetestowanie, kiedyś rozważałem i nigdy nie mogłem się przekonać, teraz widzę czemu.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #613 dnia: 20 Luty 2025, 15:50:55 »
A masz świadomość tego, że to dużo bardziej skomplikowany proces? I że dostaniesz super jakości ziarno za powiedzmy 60zł/kg? Widać, że nie. A poza tym zobacz sobie co się ostatnio stało z cenami kawy na giełdzie.

BTW napisz może do tej palarni, niech wyślą roastera na zawody, skoro jest taki dobry to mistrzostwo świata powinno być w jego zasięgu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #614 dnia: 20 Luty 2025, 17:02:47 »
Jeśli duże różnice w kolorystyce ziaren, to raczej słabe palenie jeśli single
Kawy z Etiopii ponieważ są miesznką różnych rodzimych odmian (heirloom) często bywają różnorodne po paleniu niezależnie od osoby wypalającej. Poza tym palarnia jeśli dba o swoje produkty to sortuje jeszcze ziarna odrzucając te, które są z defektami, znacząco różnią się wielkością, są połamane itd. Jeśli tego nie robią to produkt końcowy może być tańszy, ale gorszej jakości.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi