Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317679 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #555 dnia: 16 Styczeń 2025, 10:01:37 »
Może nie na temat, ale skoro wcześniej testowałem kawy z Biedronki, to dopiszę się tutaj. Ogólnie sporo jeszcze jest w tych sklepach kawy tak taniej jak w tytule, ale... LaVazzA Espresso Italiano Classico 100% kosztuje już ponad 100zł/kg. Nie omieszkałem skonfrontować się z legendą. W torebce ziarna różnej wielkości, również bardzo małe, ale na ogół zdrowe, równomiernie palone. Być może w bardzo skromnym procencie są tu ziarenka robusty. Data 30/04/2026 sugeruje odległą przeszłość podczas palenia. Espresso jednak jakoś udało się zaparzyć. Ustawienia młynka sporo drobniejsze w stosunku do moich kaw. Kolor ziarna bardzo podobny do moich kaw typu Ariadna. Proces zaparzania na początku bardzo nierówny -- bo to kwestia upływu czasu. Espresso ma jednak jeszcze sensowną postać, crema orzechowa. Efekt jest gorzki i rzekłbym: tylko gorzki. Słowem: jest to dość mocna kawa. Dla porównania zaparzyłem wspomnianą wyżej moją mieszankę. Bardzo ciekawe doświadczenie i porównanie.

Offline ikpara

« Odpowiedź #556 dnia: 16 Styczeń 2025, 10:42:28 »
LAVAZZA w latach 90-tych symbol luksusu... Jakiś czas temu piłem L. Crema e Gusto z ekspresu przelewowego i i to było traumatyczne przeżycie - jedna koszmarna gorycz. BTW w Rzymie 20 lat temu za najlepszą (przynajmniej wśród moich znajomych) kawę "domową" uchodziła Lavazza Qualita Rosa i zwyle przyjeżdżając do PL przywozili tą kawę na prezenty jako symbol włoszczyzny (nie mylić z porem i marchewką).

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #557 dnia: 16 Styczeń 2025, 10:44:50 »
a nie uwazacie, ze lavazza jest najbardziej przewidywalna i wybaczajaca pomylki  kawa z tych powiedzmy najbardziej rozpoznawalnych

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #558 dnia: 16 Styczeń 2025, 20:52:22 »
Brak odzewu, to chyba brak pijących.
Zresztą twoje stwierdzenie jest zbyt ogólnikowe. Być może należałoby się odnieść do konkretnej nazwy, bo istnieje wiele różnych kaw pod marką Lavazza
Moja ostatnia filiżanka Oro, sprzed czterech lat, całkowicie mnie zniechęciła.
Może to był błąd, ale przy okazji zacząłem wędrować z przyjemnością i zaciekawieniem po ogromnym świecie kawowych rozmaitości.

Offline Fine

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #559 dnia: 16 Styczeń 2025, 21:32:22 »
Hej,

Ja niedawno zacząłem przygodę z ekspresem kolbowym, z moich obesrwacji wynika że ta Lavazza o której mówisz jest po prostu gorzka i mocna. Miałem jeszcze Lavazze crema e aroma - mniej gorzka, też mocna. Później kupiłem z Beskidzkiej Palarni Kawy Etiopie i Brazylie. W moim odczuciu lepsze espresso uzyskałem przy Brazylii - dało się wyczuć czekoladę.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #560 dnia: 16 Styczeń 2025, 23:08:57 »
Lavazza to chyba najczęściej podrabiana w Polsce kawa. Nie wiem jak teraz smakuje, ostatni raz chyba piłem z 7 lat temu. Aczkolwiek przy obecnych cenach ziaren i słabszych zbiorach, podejrzewam, że marketowe kawy mogą mieć tendencję do spadku jakości.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 23:26:10 wysłana przez krystians »

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #561 dnia: 20 Styczeń 2025, 06:28:57 »
Nie wiem, na ile to moje subiektywne spostrzeżenie, ale wydaje mi się, że ostatnio ceny kaw w marketach spadają. Albo dokładniej: wracają do poprzedniego poziomu. Bo były w swojej "normalnej" cenie przez większość roku 2024, później zdrożały, a teraz gdzie się nie obejrzę, to dosłownie co druga kawa na mniejszym albo większym rabacie. Aż mnie kusi kupić tak z pół kilo na testy, żeby sprawdzić tu i teraz (a nie, że "10 lat temu była dobra / niedobra) czym się różni taka za 5 dyszek od takiej za stówkę.
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2025, 06:32:49 wysłana przez J_J »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #562 dnia: 20 Styczeń 2025, 08:45:51 »
Aż mnie kusi kupić tak z pół kilo na testy,

Jak masz zbędne 100zł, i lubisz kawy gorzkie, bardzo gorzkie i tylko gorzkie.
To polecam :lol2:te 2dwie od lewej.
Tam poza goryczą, niczego innego nie uświadczysz, no może jeszcze zapach popiołu przy otwieraniu paczek.
I by nie było, obydwie to 1kg.paczki i w granicach 50zł.
Resztę widać, obok dobra kawa od Gorana.

MAR1.jpg

MAR2.jpg

MAR3.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #563 dnia: 20 Styczeń 2025, 11:01:11 »
Nie wiem, na ile to moje subiektywne spostrzeżenie, ale wydaje mi się, że ostatnio ceny kaw w marketach spadają.
Wydaje mi się, że to poświąteczna wyprzedaż zasobów sprzed roku. Niektóre lepsze kawy leżą co najmniej od wiosny (wtedy ceny surowej kawy były jeszcze normalne).
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2025, 11:24:14 wysłana przez Antonio »

Offline Adam Małysz

• Ekspres: Aeropress, V60, kawiarka, picopresso
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #564 dnia: 22 Styczeń 2025, 13:47:06 »
To co aktualnie polecacie do sprawdzenia do przelewów i/lub do espresso w cenie do 80 zł/kg?
Jestem po 2kg Etiopii z BPK i chcę spróbować czegoś nowego :)
Pijemy tylko czarną kawę.

Offline kuku

• Ekspres: Delonghi Dinamica Plus
« Odpowiedź #565 dnia: 22 Styczeń 2025, 17:07:07 »
Z mojej strony mogę polecić "Czorna Pantera" z palarni Blend, kg. trochę przekracza Twój budżet, ale może warto zamówić nawet 05kg. i spróbować, od siebie dodam, że też tu na forum została mi polecona ta palarnia i za to wielkie dzięki, zamówiłem kilka próbek po 0,25 i teraz na testy wjechała pierwsza z nich wspomniana "Czorna Pantera" jak dla mnie najbardziej przypominająca smak tradycyjnej kawy.

Offline ikpara

« Odpowiedź #566 dnia: 22 Styczeń 2025, 17:57:12 »
Eksperymentów ciąg dalszy, za niecałe 60pln/kg:
https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-coffee-broastery-brazylia-guaxupe-1kg-100-arabica-16390449740
właśnie trafiła do paczkomatu, po weekendzie krótki opis prób i błędów.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #567 dnia: 23 Styczeń 2025, 08:04:53 »
Z mojej strony mogę polecić "Czorna Pantera" z palarni Blend, kg. trochę przekracza Twój budżet, ale może warto zamówić nawet 05kg. i spróbować, od siebie dodam, że też tu na forum została mi polecona ta palarnia i za to wielkie dzięki, zamówiłem kilka próbek po 0,25 i teraz na testy wjechała pierwsza z nich wspomniana "Czorna Pantera" jak dla mnie najbardziej przypominająca smak tradycyjnej kawy.

Ewentualnie Poniedziałkowa / Kawka Zwyczajna (ta sprzedawana tylko w małych opakowaniach). Im jest chyba najbliżej do "kiedyś to była kawa". A potem eksperymentować dalej, bo np. Świdnicka jest bardzo podatna na zmiany parametrów zaparzania.

Jak masz zbędne 100zł, i lubisz kawy gorzkie, bardzo gorzkie i tylko gorzkie.
To polecam :lol2: te 2dwie od lewej.
Tam poza goryczą, niczego innego nie uświadczysz, no może jeszcze zapach popiołu przy otwieraniu paczek.

Nie kuś, diable! :diabelek:

Offline ikpara

« Odpowiedź #568 dnia: 23 Styczeń 2025, 08:54:47 »
Eksperymentów ciąg dalszy, za niecałe 60pln/kg:
https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-coffee-broastery-brazylia-guaxupe-1kg-100-arabica-16390449740
właśnie trafiła do paczkomatu, po weekendzie krótki opis prób i błędów.
No cóż... wczoraj espresso, a teraz piję z french press'a i... nie polecam.
Po otwarciu torebki:
- zapach bardzo słaby i "dziwny";
- palenie "na oko" dość jasne i nierównomierne;
- wygląd ziarna raczej ładny - jednorodne i mało wadliwych ziarenek.
FP:
- przede wszystkim wybija się jednostronnie smak drzewny, goryczka, absolutnie nie wyczuwam żadnych niuansów smakowych;
- po wypiciu pozostawia nieciekawie gorzki posmak;
- ta kawa nie ma praktycznie aromatu, może taki lekki zapach popcornu i nic więcej;
- da się wypić - niekoniecznie.
Espresso zaparzone "na próbę":
- zaparza się typowo i prawidłowo, było 15g -35g - 30s bez problemu, crema ani za duża, ani za mała;
- aromat jak wyżej FP;
- smak to gorycz i kwas bez żadnych niuansów;
- moim zdaniem kawa totalnie nie nadaje się.
W sumie to nieudany zakup. Przede wszystkim ten gorzki i nieciekawy posmak przy dość jasnym paleniu jest zastanawiający. Ja w każdym razie liczyłem na smaki czekoladowe (jak w opisie), nie spodziewając się niczego więcej.
Podsumowanie: porażka.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2025, 10:54:23 wysłana przez ikpara »

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #569 dnia: 23 Styczeń 2025, 10:30:30 »
Nie próbowałeś może w jakimś dripie? Bo szukam taniej codziennej kawki do zabierania w termosie do robo.
Chociaż właściwie, skoro piszesz, że w frenchpressie i espresso samo drewno, to nie spodziewam się, żeby przelew wydobył jakiś niesamowity bukiet.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2025, 10:40:05 wysłana przez Dale Cooper »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi