Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 318394 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #510 dnia: 29 Listopad 2024, 23:18:13 »
A tak w domowym zaciszu to rzeczywiście jakość jest jednak ważniejsza niż cena

Do pewnej granicy. :D Oczywiście każdy ma swoją.
Osobiście wrzucałem tę Etiopię do AromaFresha z rana i przyjemnie było pić. I fajne jest to, że łatwo znajomych przekonać do spróbowania i zakupu, gdy widzą "typowe" dla nich ceny kawy.

Offline ikpara

« Odpowiedź #511 dnia: 30 Listopad 2024, 10:37:25 »
To taki skrót myślowy - miałem na myśli bardziej sytuację typu leniwe niedzielne po popołudnie, no taką specjalną okazję. A rzeczywiście ta Etiopia to też poranna kawa małżonki (ja rano nie pijam).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #512 dnia: 30 Listopad 2024, 13:33:11 »
Jednak pomiędzy kawą marketową a BPK różnica jest bardzo duża
ale powtarzam przepaści nie ma jest różnica czasem większa, czasem mniejsza..

Nie do końca mogę się zgodzić z kilku względów.
1. Marketowa kawa jest coraz częściej nie koncernowa tylko właśnie z rodzimych palarni. Z związku z tym nie jest to zbyt trafne sformułowanie, jednak rozumiem, że chodzi Ci o tanią kawę dużych koncernów. Tylko skąd możemy wiedzieć czy te palarnie z allegro nie są tak na prawdę palarniami koncernowych ziaren?
2. Bywa różnie nawet z tymi koncernowymi kawami, bo można kupić średnio palone kawy w marketach w okolicach 50 zł/kg i taniej w promocjach, które nie są dużo gorsze od takiej taniej kawy z allegro i były palone kilka miesięcy wcześniej.
3. Palarnie specialty też są różne, różnie palą i z różnych ziaren korzystają, więc kwestia co z czym porównujemy. Dla mnie różnica między dobrymi, ciekawymi dla mnie ziarnami z palarni specialty, a takimi z beskidzkiej palarni jest bardzo duża.  Nawet w przypadku najsmaczniejszej dla mnie z oferty beskidzkiej - Kenii, która akurat już tak atrakcyjna cenowo, na tle innych ich kaw, nie jest. 
4. Jest jeszcze kwestia dla mnie też ważna, kogo wspieramy, ja wolę wspierać ludzi których osobiście znam i im ufam i dobrze im życzę.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2024, 13:38:59 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #513 dnia: 30 Listopad 2024, 16:08:39 »
Punkt 4 nie ma dla mnie żadnego znaczenia tu liczy się dobry produkt.
W tej chwili w niektórych sieciach można kupić np. całkiem niezłe wino lub sery, ale kawy to ja jakoś nie widzę (a szkoda) - moje "strzały" w różne kraftowe, pseudokraftowe i "lususowe" kawy były niecelne. Może to się zmieni? - w tym roku na wakacjach (nie PL) widziałem sporo rzeczywiście lokalnych towarów w sieciach handlowych zapewne dostępnych dla jednego lub max kilku sklepów w okolicy, były to głównie sery, wędliny, alkohole i niekoniecznie tak sporo droższe od reszty, a te które spróbowałem były co najmniej bardzo dobre - może u nas też do tego dojdziemy.
Aha, zafiksowaliśmy się akurat na jednej BPK chyba trzeba sobie to odpuścić na dłuższą chwilę i poobserwować w spokoju ich poczynania, a wybrać sobie na już inną "ofiarę"?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #514 dnia: 30 Listopad 2024, 16:18:52 »
Ja odnoszę się do tego co próbowałem. Beskidzka raczej ofiarą nie jest, ich towar jest ok za tę cenę co oferują.

Offline ikpara

« Odpowiedź #515 dnia: 30 Listopad 2024, 16:53:25 »
Dlatego napisałem "ofiara" a nie ofiara. BPK dla mnie też jest dobrym produktem na konkretnej półce cenowej - chyba najlepszym jaki dotychczas trafiłem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #516 dnia: 30 Listopad 2024, 19:32:09 »
Kupiłem dziś 500g za 30 zł, coś z Portugalii, pod nazwą "Barista", jakaś tam marka z Biedronki ;). Zobaczymy jutro :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #517 dnia: 01 Grudzień 2024, 13:05:36 »
Kawa nazywa się Cafe d'or Portuguese Espreso Barista -- "cenna mieszanka, składająca się z dokładnie opracowanych proporcji wysokiej jakości Robusty i Arabiki." Nigdy jeszcze nie było to tak prawdziwe jak teraz, gdyż takie ziarna w postaci surowej kosztują już więcej niż ta kawa. Rozsypałem przed sobą ziarna z torebki. Jakieś 80% robusty. Bardzo dobrej jakości. Palone podobnie do moich kaw czyli stosunkowo jasno. Generalnie robusty w kolorymetrze wypadają znacznie jaśniej niż arabiki. Ziarna arabik duże i ładne. Ziarna robust różne ale też ładne. Żeby zrobić dobre espresso trzeba bardzo drobno te twarde ziarna zmielić. Espresso jak to espresso z robusty -- li tylko gorzkie i cierpkie, z aromatem "kolejowego drewna" wiadomo. Ale pewnie wielu ludziom taka kawa bardzo smakuje -- "prawdziwa kawa", gęsta i mocna ;). Nie ma się do czego przyczepić.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2024, 13:17:21 wysłana przez Antonio »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #518 dnia: 01 Grudzień 2024, 16:49:21 »
Nad jakością surowca kawowego w biedrze czuwa bodajże Joanna Szmigiel, która jest Q grejderką zarówno Arabiki jak i Robusty. Produkt zapewne dopasowany do potrzeb przeciętnego klienta.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #519 dnia: 01 Grudzień 2024, 17:25:32 »
To chyba raczej zasługa palarni z Portugalii :).

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #520 dnia: 01 Grudzień 2024, 17:26:27 »
@Antonio i po co to było? :) Chciałeś ośmieszyć tańsze kawy i pokazać, że Kowalskiemu to szit smakuje? I to wszystko w temacie "Dobra kawa za 50zł? Możliwe?", gdzie faktycznie są pokazywane dobre kawy za 50-60zł?

Ja sobie zdaję sprawę, że sprzedając najlepsze kawy za dużo więcej, można mieć teraz gorszy okres, choć ja Ci naprawdę szczerze kibicuję, żeby sytuacja się poprawiła. Niemniej nie wiem co chciałeś osiągnąć powyższym postem.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #521 dnia: 01 Grudzień 2024, 17:28:37 »
Czy ja kogoś ośmieszyłem? Przypisujesz mi własne poglądy ;). Ta kawa jest ok i tyle. Zresztą wiele razy próbowałem kaw z Biedronki i na ogół były to dobre kawy. Może nie jakieś wybitne, ale po prostu przyzwoite. Dla mnie są to ciekawe doświadczenia. Robusta to robusta, w swojej klasie ta akurat naprawdę dobra i bez defektów. Żaden shit.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2024, 17:32:47 wysłana przez Antonio »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #522 dnia: 01 Grudzień 2024, 17:33:24 »
Twój post odebrałem jako sarkazm. Jeżeli taki nie był, to przepraszam.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #523 dnia: 01 Grudzień 2024, 17:41:00 »
To chyba raczej zasługa palarni z Portugalii
A to wypalają w Portugalii? Bo single dla biedry wypala zdaje się MK w Czechach.

Chciałeś ośmieszyć tańsze kawy
Chyba nieporozumienie, ja nie czytam tutaj żadnych złych intencji ani próby ośmieszenia.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2024, 17:53:57 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #524 dnia: 01 Grudzień 2024, 18:35:44 »
@krystians dlatego właśnie wziąłem z półki tę kawę :). Mokate raczej nie zachęca.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi