Jednak pomiędzy kawą marketową a BPK różnica jest bardzo duża
ale powtarzam przepaści nie ma jest różnica czasem większa, czasem mniejsza..
Nie do końca mogę się zgodzić z kilku względów.
1. Marketowa kawa jest coraz częściej nie koncernowa tylko właśnie z rodzimych palarni. Z związku z tym nie jest to zbyt trafne sformułowanie, jednak rozumiem, że chodzi Ci o tanią kawę dużych koncernów. Tylko skąd możemy wiedzieć czy te palarnie z allegro nie są tak na prawdę palarniami koncernowych ziaren?
2. Bywa różnie nawet z tymi koncernowymi kawami, bo można kupić średnio palone kawy w marketach w okolicach 50 zł/kg i taniej w promocjach, które nie są dużo gorsze od takiej taniej kawy z allegro i były palone kilka miesięcy wcześniej.
3. Palarnie specialty też są różne, różnie palą i z różnych ziaren korzystają, więc kwestia co z czym porównujemy. Dla mnie różnica między dobrymi, ciekawymi dla mnie ziarnami z palarni specialty, a takimi z beskidzkiej palarni jest bardzo duża. Nawet w przypadku najsmaczniejszej dla mnie z oferty beskidzkiej - Kenii, która akurat już tak atrakcyjna cenowo, na tle innych ich kaw, nie jest.
4. Jest jeszcze kwestia dla mnie też ważna, kogo wspieramy, ja wolę wspierać ludzi których osobiście znam i im ufam i dobrze im życzę.