Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317763 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #495 dnia: 28 Listopad 2024, 22:59:28 »
Tak, to jest kawa piątej - najniższej kategorii w skali ocen eksportowej kawy Etiopskiej. Kawa tej kategorii zawiera przynajmniej od 47 do 86 defektów w 340 gramach. A faktycznie może być ich jeszcze więcej, co może trochę odbić się na Twoim młynku.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2024, 23:39:20 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #496 dnia: 28 Listopad 2024, 23:03:53 »
Powiedziałem mojemu K6, że mi smakuje i ma mielić. Powiedział, że jest w stanie podjąć to wyzwanie. :D
A tak serio, póki co wszystko jest ok.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2024, 23:07:10 wysłana przez Ramkan »

Offline ikpara

« Odpowiedź #497 dnia: 28 Listopad 2024, 23:23:44 »
Tak, ta Etiopia z wyglądu nie jest urodziwa, ale ogólnie akceptowalna. Zmieliłem tego sporo i mój młynek mieli jak mielił. A smakowo zdecydowanie jest ok.

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #498 dnia: 28 Listopad 2024, 23:25:41 »
co może trochę odbić się na Twoim młynku

W jaki sposób? Chodzi o możliwe zanieczyszczenia czymś innym niż ziarna kawy?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #499 dnia: 28 Listopad 2024, 23:38:34 »
Różne rzeczy mogą być. Druciki, kamyki, ziarna nadpsute, nadgryzione itd.

Powiedziałem mojemu K6, że mi smakuje i ma mielić.
Spoko, dla każdego coś miłego. W zależności jaka partia się trafi i jak będzie wypalona potrafi być w miarę smaczna, zdarza mi się pić taką Etiopię z automatu u rodziny, ale z innej palarni. Tej z beskidzkiej palarni nie piłem.  Natomiast zamówiłem sobie tydzień temu parę próbek po 100g od nich i po pierwszej próbie mogę powiedzieć, że jest lepiej niż w West, bo żadna z trzech kaw nie miała wyczuwalnych dla mnie defektów.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2024, 23:47:10 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: 29 Listopad 2024, 00:01:58 »
Natomiast zamówiłem sobie tydzień temu parę próbek po 100g od nich

O, mają próbki po 100g w regularnej sprzedaży? Jakoś nie mogę znaleźć, a bym zamówił.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #501 dnia: 29 Listopad 2024, 00:05:27 »
https://allegro.pl/oferta/swiezo-palona-kawa-ziarnista-kenia-aa-100g-100-arabica-speciality-15694020313

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: 29 Listopad 2024, 00:09:16 »
Super, dzięki (na ich stronie szukałem pakietów  :picardpalm:).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #503 dnia: 29 Listopad 2024, 08:53:47 »
Tak, to jest kawa piątej - najniższej kategorii w skali ocen eksportowej kawy Etiopskiej.
Taka Etiopia jest teraz znacząco tańsza niż najtańsze do tej pory Brazylie i robusty.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #504 dnia: 29 Listopad 2024, 14:01:13 »
Które kawy polecacie jeszcze spróbować z BPK? Czytam, że Columbia warta. Któraś jeszcze?

Offline ikpara

« Odpowiedź #505 dnia: 29 Listopad 2024, 14:56:13 »
Dla mnie kolejność z BPK pod nasze gusta to:

Etiopia - numer jeden - espresso + french press + Hario - wszędzie dobrze.
Kolumbia - mimo wszystko nr 2 za espresso - raczej nie do alternatyw (wychodzi z za dużą goryczka na nasz gust).
Kenia i tu może ja się nie znam, ale ta kawa nijak ma się do innych Kenii - jest mocno czekoladowa i słodka, bez kwasowości - dla nas ok. tylko trudno było się wstrzelić w parametry. Próbowana tylko w espresso, na alternatywy nie starczyło towaru.
Zambia z uwagą, że w stosunku do Zambii z "forumowo wielbionej" palarni (2X drożej) różnica jest spora, ale ogólnie nadaje się do spożycia.
Brazylia to kawa marki kawa - średniak bez historii - dobry wypełniacz do mieszanek - żadnej nie zdominuje. Do "delektowania się" to nie ten adres. Ale częstowanym klientom bardzo pasowała.
Innych nie próbowaliśmy - tak wyszło, że "zafiksowaliśmy się" na razie na Etiopii i mamy zapas do biura.
Generalnie te kawy BPK są u nas kawami biurowymi parzonymi głównie we french press'ie i tak jest dobrze.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #506 dnia: 29 Listopad 2024, 17:12:32 »
Kenię AA z beskidzkiej właśnie przed chwilą próbowałem w AP i generalnie o dziwo zgodnie z opisem - wiśnie, morele + aromaty palenia, choć o tym nie piszą. W cuppingu były też czekolada i delikatne kwiaty. Zdecydowanie najbardziej złożona z tych trzech, aczkolwiek palenie zdecydowanie bliżej espresso niż przelewu.

Kenia i tu może ja się nie znam, ale ta kawa nijak ma się do innych Kenii
Nie wiem ile razy miałeś tą kawę, ale przy tej cenie podejrzewam że powtarzalność nie jest zbyt wysoka. Może po prostu wypalona była ciemniej lub taka partia.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2024, 17:16:09 wysłana przez krystians »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #507 dnia: 29 Listopad 2024, 17:42:01 »
Etiopia Dijmmah - ekspres (18/36g, 35s) jak na mój gust za kwaśna, z automatu - nawet niezła.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #508 dnia: 29 Listopad 2024, 17:58:18 »
Dalsza część prób kawy beskidzkiej.

Brazylia dość mdła. Ziarna po otwarciu paczki pachną prażoną kukurydzą. Napar kojarzy mi się z taką słodyczą orzeszków ziemnych i popkornu, lekki posmak laskowy. Mi najmniej pasowała, mojemu szwagrowi najbardziej :)

Kolumbia lekki czerwony owoc, karmel, marcepan i gorzkawy posmak a la orzech włoski połączony z aromatami palenia. Najwięcej goryczki zostaje po tej kawie i mojemu szwagrowi smakowała najmniej.

W tej cenie myślę że ok, ot taka kawa trochę lepsza od marketowej w tej samej cenie. Brakuje mi jednak tego czegoś co mają kawy wyższej jakości. Coś co sprawia, że na moich ustach pojawia się uśmiech, a głowa gdzieś sobie wędruje.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2024, 18:24:22 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #509 dnia: 29 Listopad 2024, 18:37:58 »
Nie wiem ile razy miałeś tą kawę, ale przy tej cenie podejrzewam że powtarzalność nie jest zbyt wysoka. Może po prostu wypalona była ciemniej lub taka partia.
Kupiłem tylko 100g i za Chiny ludowe żadnych wiśni i innych kwiatowo - owocowych nut. Najbardziej mi przypomina Cerrado naturalne- czekolada, może trzcinowy cukier, spora dawka słodyczy bez wyczuwalnej kwasowości i palenie na oko i smak tak typowo średnie W moich typowych proporcjach 16g i 35s tak wychodzi i to są te smaki, które lubię, chociaż ostatnio miewam ochotę na trochę kwasku, a w Kenii tego nie wyczuwam.

W tej cenie myślę że ok, ot taka kawa trochę lepsza od marketowej w tej samej cenie. Brakuje mi jednak tego czegoś co mają kawy wyższej jakości. Coś co sprawia że na moich ustach pojawia się uśmiech a głowa gdzieś sobie wędruje.
Jednak pomiędzy kawą marketową a BPK różnica jest bardzo duża i to akurat podkreślają moi klienci traktowani BPK - głównie Etiopią, Brazylią i nawet Kolumbią i Zambią z wyraźnym wskazaniem na Etiopię i oto w tej kawie chodzi. A tak w domowym zaciszu to rzeczywiście jakość jest jednak ważniejsza niż cena, ale powtarzam przepaści nie ma jest różnica czasem większa, czasem mniejsza..

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi