Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317669 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #465 dnia: 27 Październik 2024, 19:09:57 »
Niesamowicie wykręcasz kota ogonem popierając swoje twierdzenia,

@mlopus , bez urazy, ja nie wykręcam kota ogonem, ja wychwytuje pewne porównania, które właśnie są mocno oddziałujące na czytelnika, ale niekoniecznie trafne pod względem merytorycznym. I ja też nie piszę wyłapywaniu na siłę jak najtańszych ziaren - umyślnie (albo nie) stosujesz ciekawe zagrywki. :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #466 dnia: 28 Październik 2024, 18:01:59 »
To już każdy musi samemu sobie ustawić priorytety. Nie wiem co masz na myśli Ramkan, bo ilość doświadczeń sensorycznych danej osoby trudno jest obiektywnie przełożyć. Ja bym porównał kawę do dowolnego spożywanego produktu. Dla jednych ważne jest, że wrzucą coś do żołądka i jest jakieś np.: słodkie, kwaśne, gorzkie czy słone.  Ja to widzę tak - wszystko może być niezjadliwe (1), jako takie (2), ok (3), dobre (4) lub wybitne (5). Czyli trochę taka ocena od 1 do 5. Mnie interesują raczej rzeczy dobre czyli od oceny 4 w górę. Natomiast te tanie kawy z allegro są takie na 3 w porywach 3+, przeważnie jednak bardziej na 3-. Oczywiście są tacy, którzy będą próbowali kiepski surowiec sprzedać drogo albo nie umieją wypalać kawy i mają kiepski produkt. Jednak nie będę tutaj takich rzeczy rozpatrywać, te kawy za 60 zł/kg to nie są te same co kupimy od uczciwej małej palarni za 40 - 60 zł / 250 g, ba nawet poniżej 30 zł, można kupić wspomnianą i bardzo lubianą przeze mnie mieszankę Polish Horse.

Ja piję kawę dla smaku i jakiegoś doświadczenia. Lubię zwiedzać aromatyczne krajobrazy naparów kawowych, przygotowywać receptury, eksperymentować, porównywać. Dlatego wolę bogatszą kawę, która da mi możliwość poszukiwania sensorycznych doświadczeń. Jednak oczywiście nie każdy tak musi mieć. 

Lubię czasem napić się takiej zwyczajnej kawy będąc gościem, żeby mieć jakiś punkt odniesienia.  Przeważnie jeśli jest dość świeża i mielona przed zaparzeniem, to da się pić bez mleka i cukru. Czasem od rodziny odsypuję jakieś takie zwykłe ziarna i próbuję co da się z nich wycisnąć. Zazwyczaj niewiele, ale po kilku próbach docieram do jakiegoś przepisu i myślę sobie - jest ok, ot kawowy napój.  Ostatnio miałem takie ziarenka i zrobiłem sobie dla porównania mieszankę Polish Horse, czyli nic bardzo drogiego. Sam byłem zaskoczony, bo wrażenie było jakbym dodał dodatkowy wymiar, wszystkiego było więcej i ciekawiej. Dlatego ja wolę wypić mniej kawy, ale lepszej, bo mam skończony czas, w którym będę mógł cieszyć się smakiem. Rozumiem o czym pisze mlopus, rozumiem też, że nie każdy tak ma. Nie widzę tutaj powodu do sporów, mamy to szczęście, że możemy wybierać.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2024, 23:17:50 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #467 dnia: 28 Październik 2024, 18:32:42 »
Nie wiem co masz na myśli Ramkan, bo ilość doświadczeń sensorycznych danej osoby trudno jest obiektywnie przełożyć.

Mam na myśli dokładnie to, co napisałem. Wydaje mi się, że dość jasno to wyraziłem. ;) Żeby było jasne, ja nikogo nie atakuję, odnosiłem się do określeń. Bardzo często w sprawach sticte subiektywnym można spotkać się z takimi określeniami, które nie mają wartości "skalowej" (wiadomo, subiektywne), jednak mają bardzo dużą siłę emocjonalną, która oddziałuje mocno na wyobrażenia w określonym kierunku.

Ja doskonale wiem o co chodziło @mlopus'owi, i uważam, że naprawdę fajnie, że się wypowiedział, bo ma duże doświadczenie i z niejedne filtra kawę przelewał, niemniej jestem bardzo wyczulony na określenia, które 'mogą' dawać "przejaskrawiony" obraz u odbiorcy i staram się o tym przypominać.

Również nie widzę powodów do sporów, kolegę bardzo szanuję, odnoszę się do treści w sposób myślę kulturalny.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #468 dnia: 28 Październik 2024, 18:48:09 »
@Ramkan
Czy ja Ci podlinkowałem tego taniego Santosa z TommyCafe, co wiecznie mają w promocji 1+ 1?
》tertium non datur《

Offline tachykardia Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Pro | Brikka
  • Młynek: F4 nano | Xeoleo
« Odpowiedź #469 dnia: 12 Listopad 2024, 22:31:16 »
poprzedni post nie zapisał się chyba, więc jeszcze raz

@Ramkan
Zaryzykowałem i kupiłem Rysia arabicę 100% o która pytałeś, nie robiłem co prawda przelewu, ale w ekspresie i kawiarce wyszła niespodziewanie dobrze. Jak w opisie, czekoladowo-orzechowa, mnie odpowiada, robusta której zawsze szukałem w mieszance jak widać nie jest niezbędna. Widzę też, że kawa niestety podrożała.

Po zmianie młynka podtrzymuję wcześniejszą opinię, że dobre żarna wyciągną więcej, rodzina też uważa, że obecnie jest więcej niuansów smakowych i kawa jest bardziej wyrafinowana. I to kolejny głos poparcia dla wagi młynka w zestawie.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #470 dnia: 13 Listopad 2024, 00:59:35 »
@tachykardia dzięki za informacje. Gdybyś teraz miał wybrać z tych dwóch, to która Ci bardziej podeszła?
Może kupię jedną z nich do kolby.

Offline tachykardia Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Pro | Brikka
  • Młynek: F4 nano | Xeoleo
« Odpowiedź #471 dnia: 13 Listopad 2024, 15:04:58 »
@Ramkan
Mnie jednak bardziej leżała mieszanka, te profile smakowe są mi bliższe. Ale jeśli Tobie nie odpowiada ewidentna goryczka to spróbuj arabiki, nie jest tak kwaskowa jak myślałem i może też do przelewu Ci podejdzie. Napisz, jak Twoje wrażenia jeśli się na nią zdecydujesz, bo tak jak wspominałem, cena już powyżej 60PLN i nie jest to już taka ciekawa opcja.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #472 dnia: 19 Listopad 2024, 00:33:40 »
Hej, standardowo ode mnie trochę aktualizacji (espresso/cappuccino). Chociaż mocno odbiegam od tematu, bo 50 zł za kg to zdecydowanie nie jest, ale ten wątek skupił się trochę na kawach z pewnego portalu i tu przewijał się temat BPK najczęściej.

BPK Peru bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, jakość ziaren i wypalenia standardowo na dobrym poziomie, jeśli chodzi o wyczuwalne nuty smakowe zdecydowana topka ze wszystkich allegrowych kaw które piłem. Świetnie sprawdza mi się w cappuccino, z wyczuwalnymi nutami toffi, karmelu i w mojej ocenie także trochę kakao. Jak ktoś lubi delikatne i słodkie mleczne kawy, to zdecydowanie warto.
Testowane na koszach stock, DEX i BEP i dwóch różnych maszynach. Temperatura z reguły 92 lub 94 stopnie, ratio 1:2 - 1:2,5.

BPK Meksyk również mnie zaskoczyło, oczywiście jakość jak wyżej, spodziewałem się że nie będzie za bardzo pasować do mlecznej kawki, ale jest według mnie porównywalna do Peru od BPK. Zdecydowanie bardziej wyczuwalne nuty owocowe, może tej wiśni jak ocenia palarnia, ale dominuje czekolada/kakao i coś takiego słodkawego, karmel? Nie jestem najlepszy w ocenie sensorycznej :nienie: Jako espresso, czy coś czarnego na bazie espresso jest bardzo dobra. Testowana tylko na DEXie bo to mój daily koszyk, temperatura 94.

W żadnych kawach nie miałem problemu z cremą (choć nie uważam to za wyznacznik smaku).

Wziąłem także dla testu kawki z NostroCafe o którą pytałem wcześniej - 6 opakowań po 200g różnych rodzajów, na wstępie: duże różnice w ziarnach, sporo wad, nierównomierne wypalenie w większości kaw. Więcej szczegółów jak dokompletuję zdjęcia ziarenek.

Planuję kiedyś sprawdzić warszawską Ecelente, czy ktoś miał z nimi styczność? Szkoda że nie mają opakowań 500g, bo właśnie w takie celuję i dlatego tak często u mnie ląduje BPK...

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #473 dnia: 19 Listopad 2024, 07:41:36 »
DoreK - a czy ceny mógłbyś dodać do swoich opisów? To ważne w takim wątku silnie powiązanym z ceną...

Offline ikpara

« Odpowiedź #474 dnia: 19 Listopad 2024, 10:42:36 »
Próbowaliśmy Kenię z BPK i również to jest przyzwoita kawa. Espresso wyszło w końcu w porządku, choć ciężko było się wstrzelić z przemiałem. Tak tradycyjnie u nas 16 g - 40g, czas 30...35 s wydaje się ok.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #475 dnia: 20 Listopad 2024, 09:11:18 »
Na jednej z grup FB jeden człowiek sprzedaje Brazylię Cerrado paloną pod przelew za 52 zł. Materiał ćwiczebny. Nie próbowałem.

Offline Poppin

« Odpowiedź #476 dnia: 20 Listopad 2024, 11:54:11 »
Z każdym rokiem coraz luźniej interpretujemy "dobra" jak i "do 50 zł".
Zastanawiam się czy to nie jest dobry czas by założyć nowy wątek i podlinkować do niego ten (bo wiele polecanych kaw wciąż się sprawdza, choć 50 zł już nie kosztują).

Offline ikpara

« Odpowiedź #477 dnia: 20 Listopad 2024, 12:01:50 »
Po prostu bierzemy 50pln z początku wątku z 2019r. i dodajemy inflację. Mnie to z jakiegoś kalkulatora wyszło na teraz 69pln.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 12:08:23 wysłana przez ikpara »

Offline Poppin

« Odpowiedź #478 dnia: 20 Listopad 2024, 17:17:38 »
To może będzie dobrze jeśli ktoś z moderatorów zmieni tytuł wątku na wyższą kwotę, np. 70 zł?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: 21 Listopad 2024, 08:12:03 »
Ja bym zostawił tak, jak jest. Teraz jest 50zł  + maks te 15-20 zł czasami. a po zmianie na 70 byłoby czasami i za 85, 90zł.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi