Autor Wątek: Hario Slim VS turecki młynek VS Severin KM 3873 VS Severin KM 3874  (Przeczytany 22835 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Poczyniłem dziś mały test, czy teścik, czy może powinienem napisać test, trzech tytułowych młynków.

Ponieważ sam widzę laboratoryjne niedociągnięcia testu (stąd powyższa kursywa), choćby to, że próba była jedna, proszę jako wyroczni nie traktować. Z drugiej strony, liczby potwierdzają moje odczucia organoleptyczne, dlatego zdecydowałem się na publikację.

Przebieg testu:

1. 16g kawy, dość ciężkiej sądząc po objętości, palenie jasne, ale nie najjaśniejsze (city?).
2. Przemiał przelewowy: 10 klik w slimie, rozkręcony turecki, 12 (poza skalą) w severinie.
3. Przesiewanie przez 4 minuty w sitku o okrągłych oczkach ~0,3mm.

Wyniki:

MłynekProcentowy udział pyłu
Hario Slim22%
Serbski młynek turecki19%
Severin KM 387317%

Ciekaw jestem jak się prezentują młynki z wyższej półki. Jeszcze bardziej jestem ciekaw czy rozpoznałbym napary w ślepym teście. Z otwartymi oczami i świadomością ;) napar z przemiału* z Severina był najsłodszy, najciekawszy i najpełniejszy. Równie dobrze -- mimow wszelkich starań powtarzalności -- mogłem akurat najlepiej trafić z parametrami.

*Z przemiału po odsianiu, czyli na smak mogły mieć wpływ pozostałości pyłu oraz równość przemiału.

Zastanawiam się również czy nie nawiercić od dołu żarna w tureckim, tak aby śrubka od grubości przemiału była jednocześnie stabilizacją.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2014, 20:40:51 wysłana przez donkiszot »

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Hario Slim VS turecki młynek VS Severin KM 3873
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marzec 2014, 15:49:29 »
Najciekawiej wygląda porównanie tureckiego i Hario. Wygląda na, to że nie wszystko co japońskie jest dobre. U mnie w Krupsie przy podobnej próbie też około 17%.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marzec 2014, 16:11:30 »
Szczególnie biorąc pod uwagę cenę ~25zł vs ~140zł. Wygoda używania jest już zupełnie odwrotna.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marzec 2014, 16:42:41 »
napar z przemiału* z Severina był najsłodszy

A jaką metodą parzyłeś?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marzec 2014, 16:48:30 »
V60 z filtrami hario.

Offline harkie

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marzec 2014, 18:56:38 »
Przesiewanie przez 4 minuty w sitku

Ty chyba dużo kaw dziennie nie pijesz? :) :) ;)

Tak, czy siak wychodzi że Hario to dziadostwo jednak.
Na sąsiednim temacie można pooglądać takie ładne młynki ręczne. Stabilizacja od dołu. I sie da sie!
Prajs od 500 do 700 zł i wygląda lepiej od Comandante i Porlexa razem wziętych.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2014, 19:28:07 »
Spokojna głowa, wszystko skrzętnie wyłapane, aeropress przyjmie wszystko :lol2:
A dziś wypiłem wszystkie trzy testowe powyższe :jezyk:

• Ojciec Chrzestny
Odp: Hario Slim VS turecki młynek VS Severin KM 3873 VS Severin KM 3874
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maj 2014, 21:02:02 »
Mam okazję chwilę pobawić się tańszą wersją severina, czyli modelem KM 3874. Zrobiłem szybki test na powyższych parametrach i wyszło to, co już od dawna podejrzewałem. Procentowy udział pyłu jest jak w Slimie, czyli ~22%. (zakładając podobną grubość przemiału). Przesiewałem przemiał zmielony na 6.

A o młynku można powiedzieć: jest głośny, wręcz wyje gdy jest pusty, ziarenka pod koniec mielenia podskakują jak kuleczki w maszynie losującej totka, szybko się brudzi i oblepia pyłem, pojemnik na zmieloną kawę szczególnie. Zakres jest zaskakujący, bo 1 jest mączna, chyba się nada do tygielka. Ugniata się pod palcem, ledwo wyczuwalne drobinki. 6 to coś jak 10 w Slimie, do v60 mniej więcej (tak po mojemu). 9, czyli koniec skali, jest cuppingowa, frenchpressowa. Im grubiej, tym mniej równy przemiał. Pomiędzy każdym numerkiem są połówki, więc cała skala ma 17 ustawień.

Ogólnie estetyka pracy i wrażenia są adekwatne do ceny -- czyli nic nadzwyczajnego -- ale skala i fakt, że mieli ;) zaskakują pozytywnie. Jeśli ktoś nie lubi kręcić korbką, jeśli nie przeszkadza mu hałas i brud, to warto przemyśleć tę budżetówkę. Jeśli nie potrzebujemy tych skrajnych ustawień, a kolejne 100zł nie jest problemem, to o wiele bardziej pozytywna jest wersja z 3 na końcu.

Edycja:
Zapomniałem o żarnach. 42mm, płaskie, ponoć jest to stal, na oko i dotyk tępe jak kredka po dwóch godzinach intensywnego rysowania bez strugania.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2014, 21:06:34 wysłana przez donkiszot »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Luty 2016, 13:07:05 »
Dostanę pewnie złotą łopatę za odkopanie tego. No cóż robiąc dziś kawę w chemexie wsypałem do młynka 22g ziaren. Zmieliłem wsypałem do sitka potrzepałem pare razy no i wsypuję ziarna na wage a tam 17g :( Załamałem się. 5g mój kochany severin zamienił w pył. Może dało by radę do tego testu dopisać kilka nowych młynków. No i pewnie powiecie teraz 5g to nic i ale zakładając c że kawa kosztuje 50zł za 250g to na paczce trace 50g w pyle wiec jest to aż 10zł wysypane w kanał. na 100 paczkach to jest 1000zł co już jest całkiem dużą kwotą. Zasugerujecie żeby nie przesiewać, no można. Ale tu chyba nie o to chodzi żeby płacić 50zł za paczkę kawy i pić coś co nie jest takie jak by być mogło. Myślałem że Wifa bedzie wybawieniem, no ale wieść gminna niesie że to ta sama konstrukcja co mój severin.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Luty 2016, 14:07:20 »
Widzę że masz tygielek, sprawa jest prosta jeśli nie chcesz mieć strat kawy.  Odsypywać pył nad kubkiem. Potem przesypujesz do małego naczynia ja używam kieliszka, który następnie zawijam folią spożywczą. Z dwóch takich odsypań masz kawę na jeden mały Ibryk ;)

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Luty 2016, 14:12:52 »
Ostatnio ma problem z tygielkiem, na poczatku udawało mi sie nalać kawe do filiżanki, a fusy zostawały w tygielku teraz połowa filiżanki to fusy, nie wiem co robię źle.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Luty 2016, 15:08:05 »
5g mój kochany severin zamienił w pył
Po pierwsze: kiedy ostatnio czyściłeś młynek?

Po drugie: jaki masz rozmiar oczek w sitku?

I po trzecie: im bardziej suche ziarna tym więcej pyłu.

Tak naprawdę to już sam sobie odpowiedziałeś:
Ale tu chyba nie o to chodzi żeby płacić 50zł za paczkę kawy i pić coś co nie jest takie jak by być mogło.
Jeśli smakuje Ci bez pyłu, to musisz to wziąć na klatę. Możesz też zagryźć zęby i nie odsiewać do czasu aż z tych zaoszczędzonych przez brak straty pieniędzy uzbierasz na EK czy coś podobnego, tylko pamiętaj, że i tam pył znajdziesz, choć ziarenka będą znacznie lepiej pocięte i może nie będzie trzeba go odsiewać.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Luty 2016, 15:17:06 »
Co rozumiesz mówiąc czyściłem? Kiedy wyjmowałem żarna i omiatałem? Z 200g kawy temu. O czym myślisz pisząc "EK" ? Już sie trochę gubię w tych skrótach.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Luty 2016, 15:30:20 »
Omiatasz tylko górne czy w środku też wszystko wymiatasz? jeśli tak, to tu przyczyny być nie może.

Obstawiam spore otwory w sitku, wyrzucasz nie tylko pył, ale też sporo drobin jeśli się nie mylę. Poza tym z każdą paczką będzie coraz gorzej ;) żarna też się tępią.

EK to MAHLKÖNIG EK 43 obecny obiekt westchnień sporej grupy kawowego świata ;)

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Luty 2016, 15:51:57 »
Raczej niegdy nie kupię sobie młynka za 10 tysiecy. Celował bym raczej w coś do 1k zł

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi