Autor Wątek: Melitta Solo & Perfect Milk - użytkowanie, opinie, serwisowanie  (Przeczytany 13631 razy)

Offline laszlo

Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu ekspresu Melitta Solo & Perfect Milk. Dlaczego ten model? Chcę przygotowywać kawy białe w sposób półautomatyczny z oszczędnością miejsca na kuchennym blacie i bez dodatkowego zbiornika na mleko - wszystko to w cenie do około 2200 zł z niezbędnymi akcesoriami (chemia, filtry). Ponadto podoba mi się design modelu. Niestety nie znalazłem na forum wielu informacji o tym ekspresie, więc we wstępie napiszę, czego dowiedziałem się z Internetów i rozmów telefonicznych z kilkoma przedstawicielami grupy tworzącej sieć dystrybucyjną ekspresów w Polsce. Jeśli coś w poniższym tekście nie jest prawdą, to oczywiście proszę również o sprostowanie.

Na naszym rynku Melitta oficjalnie dystrybuowana jest dopiero od lutego 2018 roku. Wcześniejsze lata były ponoć ciężkie dla lokalnych "przedstawicieli" marki. Pewnie dlatego powstała wspomniana grupa. Sprzedawcy różnych sklepów zapewnili mnie o niskiej awaryjności modelu SOLO, ale również i niewielkim udziale w rynku, co jest też częścią składową przy obliczaniu awaryjności względem Nivony (z którą Melitta dzieli część mechanizmów i elementów serwisowych), czy już w ogóle DeLonghi, które jest chyba najpopularniejsze "w domach". Ponoć klienci kupujący Melittę od rozpoczęcia oficjalnej sprzedaży, jeszcze nie wracają z kwitami, czy po nowe egzemplarze innej marki. Z drugiej strony to przecież dopiero rok.

Model SOLO występuje w dwóch odmianach kolorystycznych: Silver (E 957-103) oraz Black (E 957-101). Wersja z metalowym frontem występuje tylko w najprostszym modelu Solo Organic Silver (E 950-111) i niestety nie udało mi się uzyskać potwierdzenia, czy takie bardziej prestiżowe wykonanie będzie u nas dostępne - na razie nic na to nie wskazuje.

Mamy więc ekspres bardzo kompaktowy, nieskomplikowany, bez elektronicznych fajerwerków i wysublimowanych programów, który na Amazonie oceniony był kilkukrotnie, jako nieco za bardzo plastikowy, niepotrafiący zagrzać i spienić mleka i taki... który przestaje działać po kilku tygodniach lub miesiącach użytkowania, bo np. uszkodzeniu ulega system grzania wody. Cokolwiek. Z mojego amatorskiego rozeznania wynika, że większość opinii została przesłana w roku 2015 i 2016. W tym okresie na rynku brytyjskim gwarancja producenta obejmowała prawdopodobnie 12 miesięcy od daty zakupu, podczas gdy aktualnie w oficjalnych sklepach w Polsce mamy w większości przypadków gwarancję 24-miesięczną rozszerzoną w cenie do 36 miesięcy. Do tego wszystkiego dochodzi kolejna opinia oparta na wiedzy i doświadczeniu sprzedawców - rzekomo producent, w przeciwieństwie do nieraz droższej konkurencji, bierze sobie "do serca" zgłaszane przez użytkowników awarie i problemy. Ponoć w kolejnych "wersjach produkcyjnych" modeli naprawiane są powtarzające się usterki. Ktoś może to potwierdzić?

Zdaję sobie sprawę z tego, że zasobnik na ziarna oraz pojemnik na wodę są niewielkie, ale mi to osobiście zupełnie nie przeszkadza, więc na koniec: czy ktoś z Was posiada taki ekspres? Zakładam, że jeśli tak, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że kupił go w kraju w lub po 2016 roku. Proszę o informacje dotyczące jakości wykonania, spasowania elementów i wszelkich przydatnych opinii związanych z użytkowaniem, konserwacją oraz ewentualnymi kosztami napraw. Może istnieje jakiś powód, dla którego nie warto wydawać 2000 zł na ekspres Melitta SOLO & Perfect Milk mimo tego, że na tle konkurencji o określonych parametrach (rozmiar, półautomat do mleka bez zbiornika), jest chyba pozycją dość mocno się wyróżniającą? Będę wdzięczny za pomoc.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Melitta Solo & Perfect Milk - użytkowanie, opinie, serwisowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Luty 2019, 22:58:55 »
Piękna i obszerna historia. Nasuwa się pytanie, chcesz kupić ekspres czy wcisnąć reklamę?

Offline laszlo

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Luty 2019, 05:36:02 »
Czytając inne wątki spodziewałem się takiej odpowiedzi. Szkoda, bo nieco zniechęca, ale spróbuję jeszcze raz :)

Chcę kupić ekspres, ale jeśli społeczność forum będzie tak traktować każde zapytanie, które ma wartość merytoryczną i dobre brzmienie, to internauci będą szukać pomocy w innym miejscu.

W mojej opinii wziąłem się za temat bardzo solidnie - nie tylko zapytałem o Wasze doświadczenia z Melittą, ale również nakreśliłem komentarze użytkowników zza granicy, z wyszczególnieniem wad modelu i potencjalnym podejściem producenta do rynku.

Jeśli nie nawiążemy w tym temacie dyskusji do końca tygodnia, tudzież wątek będzie nadal traktowany jak reklama, to można go zamknąć, czy usunąć, bo pewnie już nabędę sprzęt do kawy, czerpiąc wiedzę z innych źródeł. Z tym że wtedy już tutaj z widzą nie wrócę, a przecież nie na tym to wszystko polega... Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2019, 07:25:10 wysłana przez laszlo »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Luty 2019, 08:16:09 »
@laszlo masz sporo racji ale, nie gniewaj się proszę, widzieliśmy tu już różne sztuki i formy autopromocji itd. Co więcej, może to zabrzmi trochę brutalnie, mimo nazwy tego forum, automaty nie są tym co lubimy najbardziej i na wiedzy o nich raczej nie bardzo nam zależy chociaż takich zapytań jest sporo. Głównie ze strony nowych i krótkoterminowych forumowiczów. Myślę że ta maszynka ma swój potencjał ale kompletnie nie zależy mi aby podjąć się próbowania zrobionej w niej kawy, zakładam z góry że nie będzie dla mnie niczym ponadprzeciętnym a takie są aktualnie moje oczekiwania. Małe wymiary mogą iść w parze z kłopotliwym serwisem lub bardziej nazwijmy to udziwnioną konstrukcją, chociaż nie muszą, tego nie wiem. Ta maszynka będzie miała wszystkie wady i zalety typowe dla automatu. Dużo tworzywa, elektroniki, konieczność mozolonego dbania o czystość oraz pewnie zbliżona do konkurencji awaryjność wynikająca z konstrukcji i wykonania oraz ograniczoną trwałość. Na plus przemawia stalowy młynek to już coś ale nie pytaj mnie jak wygląda jakość przemiału i możliwość własnych ustawień ekstrakcji. Myślę że ciężko tu będzie o użytkownika takiego ekspresu ale możesz zapytać Michała z Konesso jaka jest jego wiedza o tych ekspresach i pewnie otrzymasz jakieś dodatkowe wskazówki. Nie ma ekspresu idealnego a tym bardziej automatu który zbliżał by się do ideału więc jeśli wygoda to automat, a jeśli automat to kompromis w jakości kawy i trwałości ekspresu.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Luty 2019, 09:04:01 »
Wątek faktycznie ma dość dziwny wydźwięk, ale nie mi to oceniać :) Co do samego ekspresu i producenta to oczywiście jest warty uwagi. Handlujemy ekspresami Melitta i trzeba przyznać, że to dość solidnie wykonane urządzenia. Nie miałem jeszcze okazji pić kawy z Melitta SOLO & Perfect Milk, ale na co dzień mam dostęp do Melitta Varianza  i tam jest dość ciekawe rozwiązanie z "my bean select".
Ogólnie od momentu rozpoczęcia dystrybucji tj. początek 2018 nie mieliśmy zbyt wielu zgłoszeń napraw gwarancyjnych. 

@laszlo myślę że warto by się było bliżej przyjrzeć Nivona 660, cena taka sama, a masz tam system Aroma Balance oraz moim zdaniem trochę czytelniejszą obsługę.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline laszlo

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Luty 2019, 10:20:27 »
@mlopus dziękuję za wyjaśnienia. Teraz wiem, że większy priorytet leży po stronie metod bardziej rytualnych od kliknięcia jednego przycisku. To bardzo dobrze, bo takie rytuały również wymagają więcej wiedzy i zaangażowania, więc jest o czym pisać. Je niestety czasu na to nie mam, więc idę na tak zwaną łatwiznę. Może informacje zebrane w tym wątku przydadzą się kolejnego poszukiwaczowi, który będzie się zastanawiał nad marką.

Wiem, że Konesso jest jednym z oficjalnych sklepów Melitta w Polsce i wiedziałem, że na forum zarejestrowana jest co najmniej jedna osoba otwarcie się przedstawiająca, ponieważ czytałem inne tematy. W sumie, to nawet trochę czekałem na odpowiedź [emoji106] @Michał wydźwięk, jaki odczuliście może został nadany przez to, że nie lubię kupować sprzętu "na pałę" i dokładam wszelkich starań, żeby zdobyć wiedzę potrzebną do dokonania odpowiedniego i optymalnego wyboru. Jako sprzedawca mający kontakt z Melittą nie zaprzeczyłeś temu, co napisałem, więc zakładam, że chociaż częściowo udało mi się znaleźć informacje prawdziwe.

Poszukiwania ekspresu zacząłem od Nivony CR 530, czyli niemalże najniższego modelu. Podczas jednej z rozmów telefonicznych (de facto ze sprzedawcą zarówno Nivony, jak i Melitty) usłyszałem, że modele serii 5xx raczej jakie są... takie są. Ponoć od serii 6xx stosuje się lepsze mechanizmy, ale generalnie poleciłby Melittę biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny. Nivona 660 jest bardzo dobrą propozycją, którą brałem pod uwagę, ale ze względu na kolor (wymagany srebrny front), musiałbym dopłacić do modelu 670. Później mógłbym dopłacić do kolejnego modelu, a później do jeszcze lepszego. I tak bym skończył z ekspresem za ponad 3k, który i tak mógłby się zwyczajnie zepsuć po 2 latach :) Dalej doczytałem się, że Nivona w naprawach pogwarancyjnych nie jest przystępna cenowo, a wady poszczególnych elementów były notowane przez użytkowników w tych samych modelach co najmniej kilka lat. Tutaj nie do końca wiem, jak ocenić koszty napraw pogwarancyjnych skoro Melitta ponoć korzysta z części i mechanizmów podobnych lub nawet tych samych, które znaleźć można w Nivonie...

A teraz wyjaśnienie: jestem świadomy, iż opinie w Internetach - m.in. powyższa o Nivonie - powodowane są przez niezadowolenie. Problem polega na tym, że 100 osób kupi, dwóm przytrafią się trefne egzemplarze, ale z pozostałych 98 zadowolonych tylko 2 ocenią ekspres dobrze. "Skoro działa, to po co pisać opinie", ale "skoro nie działa, to zaraz wyleję jad". I wychodzi, że awaryjność sięga 50% egzemplarzy. Z kolei znajomi mający świadomość, że istnieją na świecie maszyny inne niż Krups, mocno faworyzują Nivonę na rynku ekspresów. To oczywiście ogromne uproszczenie, ale rozumiem tematykę i jednocześnie nie chcę żadnego producenta krzywdzić i robić niekorzystnej reklamy.

Wobec aktualnie znanego mi stanu rzeczy, pozostaje mi podziękować za Wasze odpowiedzi. Mam nadzieję, że jeśli w temacie nie pojawi się żadna techniczna aktualizacja, to nie nadzieję się na bubla za 2000 zł. A jeśli wątku nie wrzucicie do zbiornika na fusy, to chętnie podzielę się doświadczeniami i opinią popartą prawdziwym stanem rzeczy, bo temat daje do tego możliwości. Dziękuję i pozdrawiam.

PS
@Michał, a pisząc "dość solidnie wykonane urządzenia" masz na myśli mechanizmy wewnętrzne, czy również wykonanie obudowy? Czy zupełnie odwrotnie? Za Tchibo Cafissimo Pure zapłaciłem w promocji 149 zł, więc za 14 razy więcej pieniędzy wymagam też nieco od wyglądu ;)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Luty 2019, 10:50:00 »
To ja jeszcze dodam refleksję z ostatniej chwili, muszę sprawdzić u znajomego jaki ma ekspres, mam wrażenie że to Siemens ale któryś model z wysokiej cenowo półki 5000-6000 pln. Sypie do niego biedronkową kawę kupowaną na zapas bo kupuje jak jest w promocji po kilka paczek i to wszystko razem daje espresso które nawet jest pijalne. Bez niuansów, bez szczegółowości, bez większej frajdy i bez ładnego zapachu ale mam wrażenie że o lepszej jakości niż coś z kiepskiego młynka i najtańszej kolby. Podsumowując to ten automat nie jest do niczego i efekt nie jest tragiczny chociaż nie wsypał bym do niego Meksyku Chabela Blue Skull bo było by mi szkoda tej zacnej kawy.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Luty 2019, 10:58:02 »
Miałem na myśli solidne wykonanie wewnętrznych mechanizmów oraz zewnętrznych elementów.
Większa ilość "złych" opinii o Nivonach na pewno spowodowana jest większym udziałem na rynku i tym o czym wspomniałeś, czyli chęcią dzielenia się tylko złymi opiniami  :-\
Ze swojej strony nie mogę powiedzieć złego słowa ani o jednych ani o drugich automatach. Wiadomo, jak to we wszystkich urządzeniach trafiają się bardziej i mniej udane egzemplarze.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline laszlo

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Luty 2019, 12:31:57 »
Miałem na myśli solidne wykonanie wewnętrznych mechanizmów oraz zewnętrznych elementów.

Dziękuję, to dla mnie ważna informacja.

Większa ilość "złych" opinii o Nivonach na pewno spowodowana jest większym udziałem na rynku i tym o czym wspomniałeś, czyli chęcią dzielenia się tylko złymi opiniami  :-\
Ze swojej strony nie mogę powiedzieć złego słowa ani o jednych ani o drugich automatach. Wiadomo, jak to we wszystkich urządzeniach trafiają się bardziej i mniej udane egzemplarze.

Otóż to, o tej różnicy w ilości urządzeń na rynku pisałem w pierwszej wiadomości.

Offline foremke

• Ekspres: Jura E8 Dar Kinox
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Luty 2019, 12:47:55 »
Daj sobie spokój - tylko młynek i kolba.
in search of your universe's ultimate cup of coffee

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Luty 2019, 13:28:54 »
Daj sobie spokój - tylko młynek i kolba.

To samo można wyrazić inaczej, nie sądzisz? fux.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline foremke

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Luty 2019, 13:36:22 »
No dobrze.

Może istnieje jakiś powód, dla którego nie warto wydawać 2000 zł na ekspres Melitta SOLO & Perfect Milk mimo tego, że na tle konkurencji o określonych parametrach (rozmiar, półautomat do mleka bez zbiornika), jest chyba pozycją dość mocno się wyróżniającą?
To co ten automat z siebie wydali nie będzie miało nic wspólnego z kawą. A zapłacisz za te popłuczyny jedyne 2000 zł. Jeżeli chcesz napić się kawy zainwestuj w młynek i kolbę, ewentualnie jakieś alternatywy.

Offline Evanduril Mężczyzna

• pluszanki.pl
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Luty 2019, 14:04:03 »
Zaczynają mnie bawić pojawiające się świeżo osoby na forum (poprzednio BiH), wypowiadające się z perspektywy znawcy w każdym możliwym chyba temacie.

Otóż nie, zdziwiłbyś się jak wielu osobom zwyczajnie w świecie wystarczy automat i będą z niego bardzo zadowolone. Można chyba swobodnie założyć, że dla 80% ludzi pijących kawę dodatkowe nutki i smaczki (a już w szczególności kwasowość) są abstrakcją i czymś co ich w ogóle nie interesuje.

Offline foremke

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Luty 2019, 14:11:04 »
To, że większości ludzi wystarczą dwie łyżeczki kawy w szklance zalane wrzątkiem i są z tego bardzo zadowolone nie oznacza, że na forum o kawie należy wspierać taki trend konsumpcji. Uczmy dobrych i prawidłowych wzorców, negujmy wzorce złe i błędne, a świat będzie lepszym miejscem!

Offline wasku

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Luty 2019, 14:19:02 »
Nie ma sensu kogoś na siłę nawracać, czytaj cały temat, a nie wylatujesz ze sloganem jak jakiś zbawca świata.
¯\_(ツ)_/¯

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi