Autor Wątek: Różnice pomiędzy Lelit Grace a Victoria  (Przeczytany 12251 razy)

Offline il Dottore Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Różnice pomiędzy Lelit Grace a Victoria
« dnia: 01 Luty 2019, 11:38:30 »
Kłaniam się.
Mój stary ekspres pracował dla mnie jakieś 8 lat i kilka dni temu wyzionął ducha. Zamierzam wykorzystać tę okazję do nabycia czegoś przyzwoitszego. Kupiłem tymczasem jakieś najtańsze DeLonghi, tylko żeby przetrwać czas oczekiwania (bo człowiek nie wielbłąd i kawę pić musi  :taktak:), ale to, co ten "ekspres" produkuje, to nie jest kawa. Ja nie wiem, co to jest. :nienie: Dziś jadę do sklepu ze zwrotem. Normalnie działający ekspres nie ma prawa produkować czegoś takiego. Sprawdzone na różnych przemiałach. Kawy używam Lucaffe Mr Exclusive. W poprzednim ekspresie ta kawa dawała na powitanie chyba z 50% cremy, i smakowała jak napój bogów, tutaj mam czarną wodę i zero piany. Smak - w *** gorzki. Horror.
Ale nieważne. DeLonghi i tak idzie do zwrotu. Być może za równowartość 280 zł nie mam prawa oczekiwać niczego innego.
Zajmijmy się prawdziwym sprzętem.
Czy ktoś może mnie poinformować jaka jest różnica pomiędzy Lelit Grace a Lelit Victoria? Jest 2 kilo różnicy w masie, ale na zewnątrz na oko wszystko to samo. Instrukcja obsługi - wspólna dla Grace i Victoria i nie objaśnia różnic.
A różnica w cenie jest - i to poważna.
Kto pomoże?
Z góry dzięki!

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Różnice pomiędzy Lelit Grace a Victoria
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Luty 2019, 11:50:34 »
Na konesso możesz porównać oba produkty.
W skrócie:
1. Grupa 57 mm vs 58 mm
2. Bojler 250 vs 300 ml

Pamiętaj o tym, że oprócz ekspresu potrzebujesz porządny młynek i kilka akcesoriów.

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2019, 12:03:10 »
O, dzięki!

Faktycznie jest tabelka.
Kurka - to teraz mam zgryza, bo wygląda na to, że droższy mi niepotrzebny.
Boiler 250ml spoko styka, na grupie 58mm mi też specjalnie nie zależy.
A różnic funkcjonalnych nie widzę.
Dzięki za pomoc! Teraz mam o czym myśleć.
A może użytkownicy się wypowiedzą?
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2019, 12:12:30 wysłana przez il Dotore »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Luty 2019, 12:33:27 »
Najpierw o młynku pomyśl. Z tym co masz możesz co najwyżej pomarzyć o espresso... Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że więcej wyciągniesz z takiego delonghi po usunięciu tego śmiesznego supercrema(czy jak się to zwie) i porządnego młyna niż z odwrotnego połączenia. Jaki masz całkowity budżet? Raty wchodzą w grę? Zaraz się coś wykombinuje :)

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Luty 2019, 12:57:44 »
Młynek jest spoko. Wbrew pozorom i cenie dużo potrafi.
Ale i tak do kompletu chcę młynek Lelit William PL72-P.
Nie sądzę by mielił lepiej niż mój Krups ale ślicznie wygląda, pasuje wzorniczo i wraz z ekspresem będzie ozdobą kuchni.
A wyliczono, że gdy nie śpimy, to właśnie w kuchni spędzamy 70% czasu.  :taktak: Więc kuchnia ma cieszyć oko.
Płacę cashem, przecież to nie samochód czy dom, tylko AGD, na litość Boską. Choć po prawdzie, to widziałem ostatnio lodówkę droższą od mojego auta. :)
Dobra, rozłączam się, bo jadę odzyskać kasę za ten DeLonghi. To nie wina młynka, on po prostu nie robi kawy.
Your coffee machine is shit- give me my money! :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Luty 2019, 13:09:35 »
Różnica w przemiale między tymi młynkami jest kosmiczna. Tani marketowiec a młynek z płaskimi żarnami 64 mm... Tylko coś silnik słabiutki.

Offline bommel

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Luty 2019, 13:29:03 »
Do grupy 58mm większy wybór dodatków.

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Luty 2019, 13:31:34 »
Jeżeli masz zamiar kupić sam ekspres bez młynka to raczej dużo się nie zmieni.
Warto poczytać trochę na forum i zauważysz, że do przygotowania kawy zależność jest ziarna -> młynek -> ekspres.
Rozumiem podejście nowicjusza, bo sam jeszcze nie tak dawno temu nie zdawałem sobie z tego sprawy, aczkolwiek jeżeli masz możliwość to lepiej szybciej to zrozumieć niż później.

Offline bommel

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Luty 2019, 13:34:33 »
Święte słowa! Dobra kawa, młynek a na końcu ekspres.

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Luty 2019, 14:55:47 »
Rozumiem podejście nowicjusza,

Jakiego nowicjusza???
"Lata melanży, 3 dekady w branży"... Od 30 lat piję samodzielnie robioną kawę z ekspresu ciśnieniowego i wiem, czego powinieniem wymagać.
Przypominam, że kiedyś nie było kosmicznych młynków z mikroprocesorową regulacją mikrometryczną a jakimś cudem zawsze udawało się ludziom zrobić dobrą kawę. Ludzie mielili ręcznie. Z dzieciństwa pamiętam takie młynki z drewnianą szufladką.
Więc nie przesadzajmy.
Dobra kawa nie jest wynalazkiem ostatniego dziesięciolecia.
Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie o różnicę Grace-Victoria. Masz taki ekspres, żeby mi pomóc, doradzić?

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Luty 2019, 15:12:46 »
1. Odpowiedziałem na różnice, które udało mi się znaleźć plus podałem Ci stronę z produktami, co w następnym poście potwierdziłeś.
2. Kiedyś w Polsce przywożono na statkach ziarna kawy, które palono na smalcu i sprzedawano. Palono kawę wtedy i pali się dalej, jednak czasy pokazały jakie efekty można uzyskać.
3. To samo tyczy się młynków - można kupić 20 letni młynek, który będzie dobrze mielić i dobrze uda się zrobić kawę, jednak mówimy tu o tym, że na Twoim młynku efekt będzie ciężko uzyskać.

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Luty 2019, 16:07:53 »
@pmichal - dzięki za udzielone porady. Przepraszam, nie sprawdziłem nicka.
Myślałem, że to jakiś nowy Wujek Dobra Rada przyszedł. :)
Wkurza mnie tylko protekcjonalne traktowanie człowieka dla którego od z górą 30 lat kawa jest podstawowym paliwem i który sam ją przyrządza pod ciśnieniem, wie czego chce i wie, jak to osiągnąć. :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Luty 2019, 17:02:41 »
Hm chyba to nas traktujesz protekcjonalnie opowieściami jak to dawniej udawało się robić świetną kawę, a była to zapewne robusta, jaki to świetny młynek z Krupsa. Wiesz wszystko a pytasz o proste różnicę w specyfikacji Lelita? Rozumiem pytania o użytkowanie ale wiesz jaką iść drogą a kupujesz najtańsze Delonghi? Koledzy delikatnie próbowali uświadomić Tobie to co już sami wiedzą, dobry ekspres+kiepski młynek = 14 cytryn.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Luty 2019, 17:23:31 »
Tak po pierwsze - tu jest inne podejście do picia kawy, więc nie spodziewaj się poklasku dla picia byle czego. I nikt tu na złość robić nie będzie, bo jak ktoś pyta to się mu pomaga.

W dużym skrócie - masz syfiasty młynek, który nie da przemiału do dobrego espresso. Samo włożenie kolby do ekspresu nie ma nic wspólnego ze zrobieniem dobrej kawy. Droga do sprzętu? Określasz budżet, kupujesz jak najlepszy młynek, jeśli zostanie to kupujesz sensowny ekspres(jeśli nie to szukasz innej metody, bierzesz na raty albo rezygnujesz z picia dobrej kawy z kolby). Dokupujesz dopasowany tamper i dopiero możesz zacząć myśleć o dobrym espresso. I czytaj to w kółko ile razy będzie trzeba, żeby dotarło. Wchodzisz tu z niby wielkim doświadczeniem, a tak naprawdę wychodzi na to, że nie potrafisz zrobić więcej niż typowy użytkownik jakiejś kolby z jakimś młynkiem. Używałeś wagi kiedyś? To podstawa. Sprawdzałeś czas parzenia? To też podstawa. Świeże i wysokiej jakości ziarna? Obowiązek. A jeśli chcesz pić kawę z marketu to trafiłeś na złe forum...

Może to i brutalne, ale sam fakt, że robisz coś od długiego czasu wcale nie znaczy, że robisz to dobrze. I tyczy się to wielu rzeczy w życiu, nie tylko picia kawy... Z mojego podwórka przykład - mechanicy. Co z tego, że "naprawia" samochody przez całe życie, skoro cały czas, od samego początku, robi to źle. A jeszcze co do młynka - miałem taki, który podobno nadaje się do espresso, Graef CM702. Co mogę o nim powiedzieć? Że do espresso się nie nadaje i nawet jeśli uda się zrobić dobre, to będzie to męczarnią.

Offline bommel

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Luty 2019, 17:35:03 »
@siewcu bez wazeliny, ale musiałem dać Ci za ten wykład plusa! A porównanie z wieloletnim mechanikiem życiowe. Kiedyś koło mi odleciało jak wyjeżdżałem od "doświadczonego" mechanika!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi