Autor Wątek: Problem z odpowiednim czasem ekstrakcji  (Przeczytany 4048 razy)

Offline Burek

• Ekspres: Hario v60, Aeropress
  • Młynek: Timemore Nano
Problem z odpowiednim czasem ekstrakcji
« dnia: 31 Styczeń 2019, 17:47:22 »
Witam kawowych aficionado!
Chciałem poprosić o Waszą pomoc w rozwiązaniu problemu który męczy mnie od kilku dni. Zacząłem zabawę z nową zabawką-dripem v60 02. Wyniki smakowe nie są najgorsze, ale zupełnie niemożliwym jest dla mnie osiągnięcie czasu ekstrakcji poniżej 4 minut.
Próbowałem metody 4-6 i Rao w konfiguracji na większą i mniejszą ilość kawy.
Grubość przemiału w moim młynku timemore nano ustawiałem na wartości przedziału 23-32. Przy 23 klikach czas ekstrakcji wynosił około 5 minut. W wypadku 32klików otrzymany napar mieścił się w czasie trochę ponad 3 minut, ale efekt był totalnie niepijalny przez zbyt małą ekstrakcję. Mam teorię, że wyniki mogą być spowodowane nadmiernym pyleniem, ale młynek jest polecany na forum i nie zauważyłem, żeby ktoś miał podobny problem co ja.

Czy ktoś ma pomysł co mogłem przeoczyć? Używam konewki hario i jasno palonych ziaren dostarczonych przez znanego na forum dostawcę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Problem z odpowiednim czasem ekstrakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2019, 18:25:24 »
Jakie masz filtryl?

Offline sobota

• Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Styczeń 2019, 18:42:36 »
Używam na co dzień nano - moja wersja to wersja z włoskimi żarnami pokrytymi tytanem.  Używam najczęściej w zestawie z gabi - miele na kliku w okolicach 17-25  do tego 15/18g kawy na 200/250 ml w 3;30-4;15min.  Ale fakt młynek pyli z niektórymi kawami bardziej z niektórymi mniej co czasami wydłuża ekstrakcje i przeparza  kawę.

Moje ruchome żarno trochę biło na początku - był minimalny luz na osi - rozkręciłem młynek i skręciłem a problem ustał.

Może za niską temperaturę masz?
Możesz zawsze zrobić preinfuzje i zalać od razu całość powinno szybciej spłynąć chodź nie zawsze tak jest  :lol2:

« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2019, 18:44:39 wysłana przez sobota »

Offline Burek

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Styczeń 2019, 18:54:25 »
Jakie masz filtryl?
Używam filtrów białych z opakowania foliowego. To chyba japońskie nowe filtry, filtry leżą luzem w opakowaniu.

Cytat: sobota

link=topic=7132.msg164451#msg164451 date=1548956556
Używam na co dzień nano - moja wersja to wersja z włoskimi żarnami pokrytymi tytanem.  Używam najczęściej w zestawie z gabi - miele na kliku w okolicach 17-25  do tego 15/18g kawy na 200/250 ml w 3;30-4;15min.  Ale fakt młynek pyli z niektórymi kawami bardziej z niektórymi mniej co czasami wydłuża ekstrakcje i przeparza  kawę.

Moje ruchome żarno trochę biło na początku - był minimalny luz na osi - rozkręciłem młynek i skręciłem a problem ustał.

Może za niską temperaturę masz?
Możesz zawsze zrobić preinfuzje i zalać od razu całość powinno szybciej spłynąć chodź nie zawsze tak jest  :lol2:

Mam tą samą wersję timemore. Temperatura zawsze w okolicach 93 stopni, sprawdzana termometrem

Offline Belo

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Styczeń 2019, 19:08:25 »
Ważne jest również, jakie ziarna. Np. Etiopie zawsze mielą się z większą ilością pyłu niż inne kawy, np. amerykańskie.

A spróbuj odsiać pył.

Offline sobota

• Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Styczeń 2019, 19:10:17 »
To i tak wyższa temperatura niż moja, ja mam zazwyczaj 84-90. Może to wina kawy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Styczeń 2019, 19:50:17 »
Przepływ hamują filtry (holenderskie) albo nadmierna ilość pyłu w przemiale. Można próbować nadgonić intensywnością polewania. To znaczy na początku utrzymywać wysoki poziom wody w dripperze. Przepłynie szybciej, ale jest niebezpieczeństwo, że część wody pójdzie bokiem ponad przemiałem.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:11:43 »
Ja czasami bujam dripem lub mieszam łyżeczką, gdy widzę że niezbyt żwawo leci. Albo jak kolega wcześniej wspomniał - "mocniej" polewaj. Nie piszesz nic ile gram kawy wrzucasz w dripa. Może tu jest problem?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Styczeń 2019, 22:18:04 »
Ja czasami bujam dripem lub mieszam łyżeczką, gdy widzę że niezbyt żwawo leci.

Jakiekolwiek ruszanie i wzburzanie przyczynia się raczej do spowalniania przepływu, bo ułatwia drobniejszym frakcjom zatykanie porów w filtrze.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Styczeń 2019, 22:54:30 »
Fakt. Mieszanie ułatwia równomierne zaparzanie cząstek, wyrównuje tempo ekstracji, ale ją spowalnia.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Luty 2019, 00:23:11 »
Jeśli chcesz przyspieszyć proces, to musisz go zmienić. Jeśli nie chcesz grubszego zmielenia, to: po preinfuzji lej strugę wody li tylko na środek, równomiernie, cały czas. Nie kręć i nie mieszaj (najwyżej podczas preinfuzji). I tyle: żaden pył nie będzie straszny.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Luty 2019, 07:27:26 »
4:6 i Rao to są dwa różne przepisy.
Dla 4:6 muszę dużo grubiej mielić, a i tak często przerywam ekstrakcję w 3:30

Wypróbuj tak jak pisze @Antonio sposób z centralnym polewaniem.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Luty 2019, 12:39:35 »
To przepraszam za wprowadzenie w błąd odnośnie mieszania czy bujania dripem. Ale wydawało mi się, że wtedy ekstrakcja ciut przyspiesza. Zweryfikuje jeszcze to, ale póki co dripuje sporadycznie, bo aktualnie codziennie aeropress jest w użyciu.

Offline Burek

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Luty 2019, 15:29:34 »
Wielkie dzięki za pomoc Panowie! Spróbowałem waszych sugestii i oto moje przemyślenia na szybko.
Zbyt duże wzburzanie kawowej zupy wyraźnie spowalnia ekstrakcję (mieszanie, kilkukrotny rao spin). Druga rzecz to nalewanie. Zbyt agresywne polewanie (wysokość, rozmiar strumienia wody) również dawało efekt spowolnionej ekstrakcji, prawdopodobnie pył spadał na dno filtra i go zapychał. Spokojne nalewanie dało wyraźnie lepse efekty.
Problem był po prostu w zbyt agresywnym wzburzaniu kawy. Wybaczcie jeżeli przekazuję tutaj banały wśród banałow, ale może komuś z podobnym problemem te spostrzeżenia pomogą.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Luty 2019, 16:45:58 »
 [emoji106]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi