Autor Wątek: Problem z odpowiednim czasem ekstrakcji  (Przeczytany 3029 razy)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Problem z odpowiednim czasem ekstrakcji
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Luty 2019, 20:33:29 »
fajnie się czyta, jak forum pomaga :) opisałeś doświadczalnie o pewnej prawidłowości zachowania kawy, od mieszania czy kręcenia dripem, większe i cięższe drobiny wypływają do góry i na zewnątrz, a drobne zmierzają do środka i w dół dripa, w efekcie powoli go przytykając. Problemem jest to opisać tekstem, bo wkońcu ile to za dużo? ani zamieszanie łyżeczką ani zakręcenie, ani wzburzenie samą wodą, nie zatka go na amen, jak się przesadzi to spowolnimy na tyle, że efekt przestanie smakować, do tego wpływ na przepływ ma prawie wszystko i sama woda i rodzaj kawy i jej świeżość.

Ale najgorsze jest to, że jednak trzeba ruszyć te bajorko, delikatne polewanie od początku do końca, bez łyżeczki, kręcenia czy wzburzania, skończy się nierówna ekstrakcją i swego rodzaju kanałowaniem, kiedy to większość wody szybciej przepłynie przez część kawy, a część pozostanie sucha. Więc przy preinfuzji warto ruszyć kawą ale dalej już doświadczalnie trzeba sobie dobrać

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi