Autor Wątek: Ilość kawy w młynku vs jakość przemiału  (Przeczytany 2488 razy)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Ilość kawy w młynku vs jakość przemiału
« dnia: 30 Styczeń 2019, 20:20:37 »
Ostatnio przy czytaniu mocno obleganego wątku o komesiu przyszła mi do głowy jedna rzecz, a mianowicie: mając w domu ascaso I2mini zauważyłem, również dzięki waszym podpowiedziom, że przy pełnym hopperze jakość mielenia jest lepsza, co również część z Was opisywała w innych przypadkach, w innych młynkach. Więc unikamy popcorningu i jest docisk w stronę żarna. Ok, wszystko jasne. Ale czy to znaczy, że przy młynku ręcznym ten przemiał musi być gorszy, bo nie ma docisku - hoppera wypełnionego kawą? Jakoś to się ma do czegoś? Oczywiście młynek do single dosing też musi mielić gorzej, niż klasyczny, z hopperem?

Tak mnie po prostu naszło na przemyślenia... Bo niby ręczne młynki (oczywiście te lepsze) mielą świetnie, bo stabilizacja żarna jest super, a samo żarno ostre. Ale brakuje własnie tego docisku tych ziarenek w stronę żaren.

Jeżeli piszę głupoty - wybaczcie :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Ilość kawy w młynku vs jakość przemiału
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2019, 00:15:17 »
Młynki ręczne to młynki z żarnami stożkowymi wolnoobrotowe. Żarna są tak skonstruowane, że wciągają ziarno, a wolne obroty zapobiegają popcorningowi. Żarna płaskie muszą mieć dużą prędkość obrotową, żeby siła odśrodkowa wypchnęła ziarna od środka na zewnątrz przez żarna, a ziarno z góry podaje kolejne partie. Jak zabraknie docisku z góry to ziarna tylko się odbijają, brak tej specyficznej konstrukcji z żaren stożkowych, która zaciąga ziarno.

Zupełnie natomiast nie wiem jak to się ma do i2 mini, bo tam zdaje się też jest żarno stożkowe.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Damian

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Styczeń 2019, 06:57:30 »
 Tak, w i2 mini jest stożek 32mm, ale nie wiem jak jest on wyfrezowany względem innych zaren w tym samym rozmiarze, ale w młynkkach ręcznych. Może tu faktycznie jest rozwiązanie. Ja, czasem używając i2 mini w sposób pojedynczego dozowania zauważam większą ilość pyłu w dripie lub aeropresie. Gdy jest pełniejsze hopper, to jest go mniej. Chociaż i tak trzeba by to odsiac i zwazyc, dla pewności.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Styczeń 2019, 22:30:43 »
@Damian możesz napisać twoje spostrzeżenia przy stożkach i przemiale pod sd a przy pełnym hopperze? Jak to jest z ekstrakcją? Mocno zastanawiam się nad innym, dużo droższym młynkiem ale nie wiem czy mi to coś da. Czytam już od dłuższego czasu o młynkach ,ich konstrukcjach opinie ale wychodzi na to że naprawde dobry młyn to ek43,  ceado hero, monolit a tu już dużo$. Próbowałeś przesiewać?

Offline Damian

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Luty 2019, 15:50:27 »
Mirek, jeżeli chodzi o stosowanie ascaso i2 mini jako single dose to się da, ale nie jest to tak samo jak w ręcznym młynie.  Ręczny zmieli tyle ile trzeba i powiedzmy, że nie ma retencji. Jeżeli chodzi o mój elektryczny, to zawsze jest lekka domieszka poprzedniego mielenia. Ale wychodzę z założenia że jeżeli używam tylko dobrej jakości kawy, to mi to nie przeszkadza, ewentualnie pierwsze 2 gramy do sloiczka i później jakość to zużyć. Jeżeli rano mielę sobie dwie porcje kawy, każda po 15 gram, to wypada mi też 15 gram, ale mam wagę skalowaną co 1 gram (ale wysokiej klasy, więc powtarzalna). Oczywiście przy mieleniu ziarenka podskakują, czyli tzw. Popcorning. Po tym lekko trzeba go klepnąć z liścia, aby wypadła reszta przemiału z wylotu zmielonej kawy. Mi to nie przeszkadza.

Jeżeli jest tak, że mielę jedną kawę bo akurat mam pełny hopper, to mieli się ciut szybciej, ale to żadna rewelacja, natomiast dzięki docisku kawa mieli się równie, bo jest cały czas sciskana i cięta przez żarno, a gdy używam jako single dose, to podskakujące ziarenka są obpiłowywane (jest takie słowo?) mam nadzieję, że wiesz o co chodzi. Ktoś już o tym pisał, chyba Miklas.

Przemiał wygląda lepiej przy pełnym hopperze i nie muszę wtedy tak regulować mlynka. Filtr w dripie też na oko ma mniej pyłu. Niestety nie przesiewalem przez sitka, aby określić jak duża może to być różnica.

Jeżeli chcesz to porównać do mlynka - prawdziwego single dose, to myślę, że jest duża przepaść, taka jak różnica w cenie 😀 Niestety poza moim sprzętem miałem tylko styczność z mazzerami i moje opinie mogą być nie do końca pewne.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Luty 2019, 16:09:06 »
Mireksm, przy całej sympatii dla I1 (mój pierwszy młynek espresso) to jest jednak kilka pozycji w przedziale cenowym pomiędzy I1 a Ceado Hero, wartych uwagi i dających lepszy przemiał. EK43, Hero, Monolithy, Titvs - to nie są tylko dobre młynki, to kawowy high-end dla poważnych kawiarni speciality albo ludzi zamożnych i wyjątkowo serio traktujących to hobby. I1 - używana poprawnie, z pełnym hopperem, jest już "naprawdę dobrym" młynkiem. Retencje, załatwiasz przemielając kilka gram kawy zalegających w wylocie i komorze mielenia. Ewentualne problemy z dystrybucją pomoże rozwiązać kołnierz, WDT (najlepiej sputnikiem typu LDT). Dodaj równy tamping spasowanym tamperem, samopoziomującym i jest już OK.
Podobnie jak Kinu, Niche, Pharos 2.0 (zerknij na ten młynek, mało popularny u nas, ale w relacji jakość przemiału cena, to naprawdę mocny kandydat na czołówkę takiego rankingu), czy Helor Flux/Stance. Też jest dobrze i wszystko to sprawdza się jako młynki single dosing.

Offline Damian

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Luty 2019, 20:58:11 »
Gdzieś jeszcze przewijały się młynki, w których zamiast orginalnego  był dorabiany z rury (najlepiej przeźroczystej) i dotoczony był do tego obciążnik-pokrywka, który pomagał uporać się z popcorningiem, ale temat pewnie większości z Was znany, zdjęcia poglądowe mazzera i eureki.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Luty 2019, 21:13:44 »
W swoim Magnumie, chciałem coś zrobić z gardzielem przy single dosing. Chciałem znaleźć sposób, żeby zostawało tam mniej kawy. Zawszę, najpierw włączyłem młynek i wsypywalem np.  15g od razu. Później zrobiłem, tak że po włączeniu, wsypywalem te 15g powoli. Przemiał był inny, ekstrakcja była szybsza. Zrobiłem tak tylko kilka razy, być może że to jakiś przypadek.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Luty 2019, 22:22:30 »
O takim modzie ze zdjęcia właśnie też myślę bo kawa duuużo lepsza przy pełnym hopperze a czasami mam jej mniej.   Z tą rurką dobry pomysł mi podrzuciłeś a tamper jako docisk i pokrywa:) .
Taki młynek daje pod espresso ??

Offline Damian

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Luty 2019, 08:05:35 »
Mam w sumie zaprzyjaźnionego tokarza, może kiedyś go poproszę o dotoczenie jakiegoś kołnierza, w który następnie wcisne rurę z przezroczystego poliwęglanu i mini hopper będzie można przetestować w boju. Jako docisk to też można dać albo tamper, albo pokusić się o wymyślenie dekla  z dociskaczem na sprezynie.

Od biedy, jak ktoś ma dostęp do drukarki 3d to można coś zrobić, z tym że wizualnie nie będzie tak ładnie jak na zdjęciach w poprzednim poście.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Luty 2019, 09:30:07 »
Taki dekielek że sprężynką w niektórych ręcznych i elektrycznych sd myślę że by poprawił jakość przemiału. Moze efekt "obpiłowywania" by ustał. Natomiast taki tamper mozna zawsze lekko palcem docisnąć. W e5p tez przy SD używa się tampera.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi