Autor Wątek: La San Marco Flexa E  (Przeczytany 6095 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
La San Marco Flexa E
« dnia: 28 Styczeń 2019, 20:47:28 »
Cześć

Chyba czas się przesiąść z Silvii na coś porządniejszego. Chociaż przy moich maks 10 espresso tygodniowo, nie wiem, czy to nie jest przerost formy nad treścią. Zależy mi nad lepszą stabilnością temperaturową. A i może, zacznę pić mleczne. Liczę, że pomożecie mi w kilku kwestiach. Na specyfikacji, nie rozpoznałem/nie wiem co to za części.
Chcę zrobić ekspres trochę "na wypasie". Założyć PID, wymienić manometr na "ładniejszy/lepszy". Ocieplić bojler pary i jak się jakoś uda, to kawowy też. Wymienić dźwignie pary i wody na drewniane, tak samo PF. Więcej pomysłów nie mam.
Sprzedawca, powiedział mi, jakie są awarie ekspresu. Manometr do wymiany, nie działa czujnik wody i ekspres "przegrzewa" wodę (nie wiem co to znaczy). Odkąd mam maszynę, jeszcze jej nie uruchomiłem. Była porozłączana. Złożyłem ją, wszystko zostało sprawdzone miernikiem. Grzałki, włączniki, bezpieczniki sprawne. Nie mam schematu elektrycznego, to tylko tyle, co udało się sprawdzić.
Nie wiem np. co to za część przy bojlerze kawowym, widać ją na zdjęciu drugim. Taki prostokąt przykręcany, pod miernikiem stawia opór, ale czy tak powinno być? Czy może i tak jest uszkodzone?
Na ostatnim zdjęciu jest płytka elektroniki. Nie ma jej na żadnej specyfikacji. Czy to jest czujnik poziomu wody? Płytka jest w złym stanie, jest na niej jakiś osad. Lakier zszedł. Być może, jeśli ją się oczyści i polakieruje, to zadziała. Pytanie, co to jest i ile kosztuje? Przeczytałem na zagranicznym forum, że do tego ekspresu, można dokupić sterownik, który steruje preinfuzją. Może to jest to? :D
Później wstawię więcej zdjęć maszyny. Ogólnie jest kompletna. Nic nie porysowane, powgniatane.

PS Sorki za mega duże zdjęcia, chociaż to może będzie zaleta.

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: La San Marco Flexa E
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2019, 08:47:05 »
 :)
co to za część przy bojlerze kawowym
Mnie to wygląda jak element grzejny PTC (dogrzewanie grupy?)
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2019, 08:54:02 wysłana przez heniekp »

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń 2019, 09:26:08 »
Bardzo fajna baza dla domowego "dłubacza". HX + aktywny bojler kawowy ;)
@heniekp może mieć rację. Zmierz ile dokładnie ma rezystancji. Będzie wiadomo jaką ma moc.
Elektronikę ruszaj jak najmniej. Widać, że ma jakiś procesorek. Umyj jedynie jakimś cleanerek do elektroniki lub izoplopanolem, wytrzyj do sucha. Absolutnie nic nie lakieruj.

Płytka na tylnej ścianie, wygląda mi na czujnik minimalnego poziomu wody w zasobniku. Nie wygląda za dobrze.

P.S. Umieszczaj zdjęcia na serwerze forum, bo za jakiś czas mogą one zniknąć z hostingu. A szkoda, bo to nietypowy ekspres. 

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2019, 09:47:33 »
Zmierz ile dokładnie ma rezystancji. Będzie wiadomo jaką ma moc.
Jeśli to jest PTC a nie np drutowa, to pomiar na niewiele się zda, jej rezystancja (moc) zależy od aktualnej temperatury grzałki, zaletą za to jest samostabilizacja temperaturowa.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2019, 10:50:03 »
Dzięki Panowie
To jest ekspres HX? Czy dwubojlerowiec tak nazwales?
Tak, z tego co znalazłem w sieci, to jest chyba PTC. Czy ta część, 'przegrzewa' wodę?
Jak wstawić zdjęcia na serwer? Jest gdzieś jakiś opis?
To oczyścić tę płytkę i może zadziała?

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń 2019, 11:16:41 »
A do grupy kawowej woda doprowadzana jest z bojlera pary czy bezpośrednio z pompy? Bo jak z bojlera to chyba można byłoby go nazwać dwubojlerowcem HX:)
Czy ta część, 'przegrzewa' wodę?
Pewnie raczej dogrzewa grupę (grupa szybciej uzyskuje gotowość do pracy w stosunku do wersji z podgrzewaniem tylko wodą z bojlera kawowego).
Ja bym płytkę odkurzył i przemył izopropanolem przy pomocy pędzelka, potem wydmuchał sprężonym powietrzem, przejrzałbym po wszystkim punkty lutownicze, czy nie ma zimnych i ewentualne podejrzane miejsca poprawił. Na koniec, skoro otoczenie bywa wilgotne, jednak nie miałbym oporów przed spryskaniem lakierem zabezpieczającym:)

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2019, 11:17:37 »
Staram się znaleść jakieś info, więcej zdjęć. Teraz nie jestem pewien czy to HX, czy dwubojlerowiec. Na jakiś zdjęciach są widoczne dwie pompki jedna idzie do bojlera pary, druga do kawowego. Ty musisz zrobić bardziej ogólne zdjęcia z każdej strony.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2019, 13:28:45 »
To jest dwubojlerowy ekspres. Bojler kawowy ma 0,45l a parowy 2l pojemności. 2 grzałki 2000W i 1750W 2 pompy, jedna do kawy druga do pary. Ekspres jest całkiem fajny, tylko dość spory, no i waży ponad 30 kg. Jeśli elektronika jest sprawna, to poradzisz sobie z nim bez problemów.  A czy jest sprawna? To określisz  po wyczyszczeniu, posprawdzaniu pozostałych elementów i uruchomieniu. Powodzenia.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń 2019, 17:38:38 »
Jest tak, jak pisze @Jeżyk. Ekspres ma 2 pompki Ulka, jedna do bojlera pary a druga do kawowego.
Tzn. że to PCT może "przegrzewać" wodę? Jak to ma się w ogóle objawiać? Jak to sprawdzić?
Oprócz wężyków ze zbiornika wody, reszta wydaję się czysta. Jak złożyłem ekspres, moge go włączyć, pomimo uszkodzonego tego czujnika wody? Może lepiej zajrzeć do bojlera, czy jest tam wystarczająca ilość wody?

Offline kawosz17

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2019, 17:41:02 »
Wstawiłem wszystkie zdjęcia, jakie mam na teraz. Na dniach uruchomie ekspres, tak jak jest.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń 2019, 20:50:00 »
Jeszcze gwoli uzupełnienia, obydwa bojlery, kawowy i parowy są ze stali nierdzewnej (to wielka zaleta!) Można programować temperaturę, ilość kawy pojedynczej i podwójnej, preinfuzja. Sumując, trafiłeś niezłą maszynkę. Oby elektronika była sprawna. Jeśli kawa jest przegrzana, to może źle świadczyć o elektronice, albo o poprzednim użytkowniku, który nie wiedział jak ustawić temperaturę. Zrób lepsze zdjęcie płytki elektronicznej przy zbiorniku, najlepiej z obu stron. A tutaj masz instrukcję obsługi tego ekspresu: https://s.productreview.com.au/products/manuals/249027_57fc666431b8c.pdf  Z tego co piszą o nim w sieci, ma dwie wady: jest duży i nowy kosztuje około 10 000zł. Poza tym ma same zalety.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Styczeń 2019, 21:33:53 »
Wielkie dzięki ☺
No właśnie, wiedziałem o tych jego wszystkich wadach 😉
Co do preinfuzji, to czy ona w moim egzemplarzu jest? I czy to znaczy, że nie potrzebuję zakładać PIDa? Zauważyłem zaletę bojlerow ze stali, pewnie stąd taka cena po części.
Sprzedawca podobno oddał ekspres do serwisu, i takie podali mu usterki. Faktycznie jest naklejka, na której jest napisane 'manom/przegrz' Człowiek od którego kupiłem, był bardzo miły, nic nie ukrywał. Nawet najpierw mi wysłał ekspres, zanim ja zapłaciłem. Więc trzeba wierzyć w to, co powiedział serwis.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Styczeń 2019, 22:29:53 »
Skoro jest tam ustawianie temperatury, to może PID jest zbędny? Co do tego przegrzewania, to sprawdzisz po załączeniu maszyny czy da się ustawić temperaturę czy nie...

Offline kawosz17

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Styczeń 2019, 05:27:33 »
Tylko, że on nie ma żadnego wyświetlacza. Ale skoro można ustawić, to poszukam. Przeczytam instrukcje. No może PID nie będzie potrzebny. Do preinfuzji, niby trzeba coś dokupić. Chyba było za 400$?? Jakoś tak pisali.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Styczeń 2019, 09:37:20 »
A na panelu sterowania nie masz po bokach pionowych linijek LED-owych? One pokazują ilość wody i wysokość temperatury. Chyba że masz jakąś zubożoną wersję. Preinfuzja może być dostępna po zamontowaniu układu zasilania bezpośredniego w wodę z sieci.  Jest  aktywna po naciśnięciu przycisku "P". Czy i jak można ustawiać preinfuzję, czy jest ustawiona na stałe? Tego nie wiem. Poczytaj na portalach typu HB CG czy CS.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi