Autor Wątek: Jaki express kawa czarna + z mlekiem małe zapotrzebowanie  (Przeczytany 5162 razy)

Offline LukaszC89

• Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Jaki express kawa czarna + z mlekiem małe zapotrzebowanie
« dnia: 23 Styczeń 2019, 20:47:18 »
Myślę, że najlepszym sposobem będzie napisanie do fachowców :)
Wiem, że powinienem czytać forum przeglądać itd. Ale liczę na szybką podpowiedź gdyż jutro rano chcę kupić używany express do kawy saeco hd8763 09 minuto za 600 zł.
Nie wiem też czy znajdę informację jaki automat do kawy jest dobry jeśli pije sie w domu 1 kawe dziennie , ja najbardziej lubię czarną klasyczną , a żona z mlekiem..
Czy ten automat będzie optymalny? Czy lepiej coś innego poszukać?

Chciałbym żeby starczył nam na kilka lat. Czy dobrym pomysłem kupować to saeco używane który robi niby dobrą kawę.
Jeśli tak na co zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za odpowiedzi no i za wyrozumiałość, mam nadzieje, że nie zbesztacie mnie tutaj :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Jaki express kawa czarna + z mlekiem małe zapotrzebowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2019, 20:49:26 »
Wiem, że powinienem czytać forum przeglądać itd. Ale liczę na szybką podpowiedź gdyż jutro rano chcę kupić używany express do kawy saeco hd8763 09 minuto za 600 zł.

Jak ma być szybko to ja krótko: nie kupuj.
A teraz poczytaj  :ogien:

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:00:59 »
W sumie racja co nagle to po diable  miotla Lece z Bdg do Ciebie do Torunia na kawę, ale Ty mi nie podpowiesz bo masz sam młynek za 3 koła :)
A ja nie jestem maniak chce tylko prosty express :) do normalnego używania 2 kawy dziennie który da się używać normalnie a nie kosztuje miliony..

Offline krzysiek1976 Mężczyzna

• Ekspres: aeg elektrolux Ea 150 crema
  • Młynek: brak (wyczekiwanie ...)
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:18:43 »
powiem Ci tyle .byłem w takiej sytuacji jak ty i nadal jestem z tym, że 6 kaw mlecznych dziennie.
na poczatku chciałem taki do 2 tys automat .ale to sam plastik 2 lata i po sprzecie czyli kończy sie gwarancja ,kończy sie sprzet.
postanowiłem poszukać alternatywy . postawiłem na saeco xelsis sm7680/00 (cena 4tys) oraz jura e8 (cena 5800) może i bym i sie skredytował  [emoji38]
na taki zakup lecz podobno te seaco i tak sie psuje co do jury koszty utrzymania( tabletki czyszczace ,odkamieniające filtry ) to około rocznie wyjdzie około 1 tys,wiec dałem sobie spokuj.zakupiłem kiedyś z 6 lat temu kolbowy za 500zł(AEG EA150 Crema) i żyje on do dziś lecz brakowało mi młynka by dobrze zmielić ziarenka i cieszyć sie dobrym smakiem kawy .Wiec postanowiłem zakupić młynek w okolocach 1300zł a expres może wymienie kiedyś .
Co do spieniania mleka to zakupiłem spieniacz indukcyjny tchibo(około 250zł) i spełnia swoje zadanie 100%.Na Twoim miejscu poszukałbym za niewielkie pieniądze np zelmera jako używanyZelmer Maestro 13Z012  (200-300 zł naprawde zadbane używki chodzą ) lub np nowy DE'LONGHI EC 685.M
Moja rada nie kupuj marketowego  automatu do 2 tys to sam hłam  co z tego że gwarancja jak podczas tej gwarancji automat bedzie wiecej w serwisie niż w domu,takie jest moje zdanie
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 21:22:25 wysłana przez krzysiek1976 »

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:30:52 »
Dzięki wielkie za rzeczową wypowiedź :)
a ten DE'LONGHI EC 685.M nie jest czasami typowo do expresso na taki mi wygląda? Czy to mylne spostrzeżenie? Nie koniecznie przepadam za mocno skumulowaną kawą w mikro szklaneczce
często właśnie chciałbym się napić porządnej kawy w normalnym kubku :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:32:23 »
chce tylko prosty express  do normalnego używania 2 kawy dziennie który da się używać normalnie a nie kosztuje miliony..
Chcesz prosty i tani ekspres (nie express), to polecam młynek Severin, Aeropress i spieniacz do mleka, wyjdzie pół ceny tego co zakładałeś. Do tego dobra kawa i dobra woda, lepiej się nie da. Byś się tego dowiedział, gdybyś poczytał, a nie oczekiwał porady na złotej tacy...

Offline krzysiek1976 Mężczyzna

• Ekspres: aeg elektrolux Ea 150 crema
  • Młynek: brak (wyczekiwanie ...)
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:36:47 »
tak pod espresso
rozważ zatem mały elkspres przelewowy
też taki chce kupić a jest to:
 PHILIPS Cucina Duo lub inaczej zwany philips 7140/55
Kubeczki mają 150 ml, ale do ekspresu z góry można wlać np. 250 ml i podstawić kubek i mamy jedna dużą kawkę
za 50-100zł można nieraz nówki sztuki znaleść np.na olx
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 21:39:40 wysłana przez krzysiek1976 »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:49:08 »
Ja tam bym wyciął ten wątek, takie zachowanie to najgorsze co spotykam w Internecie i mnie osobiście obraża.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:51:47 »
mnie osobiście obraża

Czym Cię obraziłem? Dowiedziałem się czego chciałem, może innym osobą to też pomoże?

Dziękuje krzysiek1976 za normalne odpowiedzi..

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:52:25 »
Domyśl się

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:57:57 »
No i to jest dyskusja na poziomie, z wielkim obrażonym, doświadczonym dystyngowanym baristą... pożal się Boże. Szkoda tematu, bo może ktoś jeszcze by się dowiedział czegoś więcej w tym temacie, po to jest chyba forum?  :picardpalm:

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:58:16 »
mnie osobiście obraża

Czym Cię obraziłem? Dowiedziałem się czego chciałem, może innym osobą to też pomoże?

Dziękuje krzysiek1976 za normalne odpowiedzi..

Bo chodzi generalnie o to, że takich pytań jak Twoje pojawia się całe mnóstwo, a odpowiedzi są ... takie same. Ogólnie wątek zdublowany po raz setny. Nie wszystkim chce się zawsze odpisywać na pytania takie jak Twoje, bo już to pisaliśmy w innych wątkach.

PS. Kup jakiś dripper lub aeropress, młynek nivona/wilfa/severin i jakiś spieniacz ręczny lub elektryczny. Wydasz około 500 zł, sprzęt na lata (może poza spieniaczem elektrycznym, bo nie używałem nigdy takiego, więc nie wiem) Ewentualnie jak ktoś wcześniej wspomniał - mały ekspres przelewowy (ale nie taki co śmierdzi plastikiem) i spieniacz. Masz to, co potrzebujesz. Duży kubek czarnej kawy i możliwość dodania spienionego mleka.

Aha, kawę kupuje się w palarni/sklepie z kawą, a nie w Lidlu :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Styczeń 2019, 22:00:47 »
No i to jest dyskusja na poziomie, z wielkim obrażonym, doświadczonym dystyngowanym baristą... pożal się Boże. Szkoda tematu, bo może ktoś jeszcze by się dowiedział czegoś więcej w tym temacie, po to jest chyba forum?  :picardpalm:
Chcesz na poziomie? Nie chce Ci się czytać, to kup sobie tego poleconego zelmera czy delonga i ciesz się dużym kubkiem kawy. Rysunek nadal jest adekwatny.

Marek.

Offline LukaszC89

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Styczeń 2019, 22:17:19 »
Nie chce Ci się czytać

Nie chce się robić kawy? Kupujesz express, nie chce się czytać - zadaje pytanie :)
Może więc express też nie ma sensu?

Rysunek nadal jest adekwatny.

Opis Twojej zmanierowania również.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Styczeń 2019, 22:18:30 »
Może więc express też nie ma sensu?
Nie ma.

Marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi