powiem Ci tyle .byłem w takiej sytuacji jak ty i nadal jestem z tym, że 6 kaw mlecznych dziennie.
na poczatku chciałem taki do 2 tys automat .ale to sam plastik 2 lata i po sprzecie czyli kończy sie gwarancja ,kończy sie sprzet.
postanowiłem poszukać alternatywy . postawiłem na saeco xelsis sm7680/00 (cena 4tys) oraz jura e8 (cena 5800) może i bym i sie skredytował
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
na taki zakup lecz podobno te seaco i tak sie psuje co do jury koszty utrzymania( tabletki czyszczace ,odkamieniające filtry ) to około rocznie wyjdzie około 1 tys,wiec dałem sobie spokuj.zakupiłem kiedyś z 6 lat temu kolbowy za 500zł(AEG EA150 Crema) i żyje on do dziś lecz brakowało mi młynka by dobrze zmielić ziarenka i cieszyć sie dobrym smakiem kawy .Wiec postanowiłem zakupić młynek w okolocach 1300zł a expres może wymienie kiedyś .
Co do spieniania mleka to zakupiłem spieniacz indukcyjny tchibo(około 250zł) i spełnia swoje zadanie 100%.Na Twoim miejscu poszukałbym za niewielkie pieniądze np zelmera jako używanyZelmer Maestro 13Z012 (200-300 zł naprawde zadbane używki chodzą ) lub np nowy DE'LONGHI EC 685.M
Moja rada nie kupuj marketowego automatu do 2 tys to sam hłam co z tego że gwarancja jak podczas tej gwarancji automat bedzie wiecej w serwisie niż w domu,takie jest moje zdanie