Zanim zacznę konkretnie, to pozwolę sobie ogólnie. Dlaczego to forum powstało:
Jest nas dziewiętnaście osób, dziewiętnaścioro totalnie zakręconych ludzi z ciągłym głodem kawowym!
Różnimy się od siebie znacząco. Są młodzi i starsi, ludzie z miast i wsi, południa i północy, lubiący rap, jazz, hip-hop, blues. Ale co najmniej jedno nas łączy – kawa i zamiłowanie do niej!
Jesteśmy tak zafascynowani tym napojem, że nie wystarczyło nam parzyć sobie pyszną kawę w domowym zaciszu. Postanowiliśmy dzielić się magią kawową z Wami!
Dlatego 24.04.2013 r. stworzyliśmy to miejsce – dla Was, dla kawy!
To może wróćmy do meritum. Kilka propozycji padło. Wymagania są następujące:
Poszukuję ekspresu kolbowego w jak najniższej cenie - absolutny maks to 1000pln, ale spełniającego pewne kryteria.
1. Piję w zasadzie tylko kawy mleczne - cappucino, ewentualnie americano ze spienionym mlekiem. Nie więcej niż 2 - 3 dziennie
2. Nie zależy mi specjalnie na smaku kawy - pijam czasem kawę u rodziców ze zwykłego ciśnieniowego, kolbowego z marketu, już zmieloną i jest dla mnie OK
3. Zależy mi na trwałości urządzenia, nie chcę żeby koszty związane z eksploatacją przekroczyły koszt samego urządzenia
4. Biorę pod uwagę ekspresy używane
5. Bardzo zależy mi na wygodzie użytkowania - w szczególności nie lubię procesu ręcznego spieniania mleka - tę czynność chętnie bym jakoś zautomatyzował
Najlepsze w tym jest wszystkim jest to, że
@Mic43 jak sam piszesz nie zależy ci na smaku kawy, nie masz zamiaru jej mielić i pijasz kawę z niewiadomego źródła. A pytasz o to na forum pasjonatów kawy, na którym ludzi łączy kawa i zamiłowanie do niej.
Zależy ci na trwałości urządzenia, niskich kosztach eksploatacji i automatycznym spieniaczu.
Nie wiem co to znaczy trwałość dla ciebie? To ze będzie bez awarii służyć rok, 2 czy 5 lat?
Koszta eksploatacji - higiena pracy, odkamienianie i czyszczenie kosztuje tyle samo w ekspresie za 500 pln i za dziesięć razy tyle. Uszczelki w tanich ekspresach zazwyczaj są droższe niż w droższych ekspresach - np. uszczelka grupy. Dostępność części - tanie ekspresy naprawisz tylko w serwisie (drożej), drogie ekspresy często naprawisz sam.
Kup więc Brevile VCF045X lub DeLongi EC 850.M.
1. Zakup jest w budżecie.
2. Robi kawy mleczne.
3. Smak będzie penie nijaki, choćby z powodu stabilności temperatury a raczej jej braku, sitek super crema, nieznanego ziarna. No ale ustaliliśmy że nie o smak chodzi.
4. Czy są one trwałe, czas pokaże. Przekonaj się sam lub zaufaj opinią ze sklepów internetowych. Chemia jest tania, trzeba tylko ją stosować.
5. Używany w tym budżecie będzie wymagać remontu, a i tak nie koniecznie spieni automatycznie mleko.
6. Te dwie maszyny same spieniają. Bajka. Tylko pamiętaj o czyszczeniu całego systemu mlecznego po zakończeniu spieniania. Bez tego będziesz miał grzyb i syf w mleku.
Osobiście gdyby na smaku totalnie mi nie zależało to nie wydałbym na ekspres żadnych pieniędzy. Po co pić coś czego smakiem nie mogę się cieszyć.
Jeśli już by mnie zmuszono do zakupu, to kupiłbym FP, zasypał kawą z marketu i zalał to mlekiem z ręcznego spieniacza. Wszystko potem do zmywarki i jest czysto. Nie zepsuje się, przetrwa lata.