Autor Wątek: Eskpres dla niewymagającego (?)  (Przeczytany 9815 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Eskpres dla niewymagającego (?)
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Styczeń 2019, 08:23:34 »
Skoro formułujesz swoje pytania w oparciu o błędne założenia to nie dziw się że budzą one powątpiewanie lub skłaniają do żartów. Tutaj jest masa ludzi którzy tak jak ja zaczynali od taniej marketowej kolby i przeszli całą kawową drogę do snobistycznych jak to twierdzisz sprzętów albo też skorzystali z wiedzy forum i przeskoczyli z poziomu kawowego zera do miejsca które sami sobie wybrali. Nie widzę w tym niczego złego lub prześmiewczego, kupuję taką kawę jaką lubię a na ziarna i sprzęt wydaję tyle ile mam ochotę i to moja sprawa, chcę mieć w domu ekspres gastro też moja sprawa i nikomu tym krzywdy nie robię.
Ja też myślałem że mam w domu ekspres kolbowy (AEG EA 100) i że kawa którą robię jest nawet dobra, było tak aż do czasu kiedy na mojej drodze spotkałem Gacę  i dostałem do ręki prawdziwą kawę, rano następnego dnia to co zrobiłem w domu tak jak zawsze nagle po 6 latach przestało mi smakować.
Podsumowując ten przydługi wywód, którego zapewne nie zadasz sobie trudu nawet przeczytać, możesz w markecie lub na allegro kupić całą masę ekspresów "kolbowych" do 300 pln i każdy z tych modeli będzie tak samo dobry. Nie musisz wcale przy tym kierować się naszymi opiniami skoro masz u rodziny jakąś rekomendację. Co więcej wcale nie musisz wpadać tu i obrażać nas oraz okazywać swojego niezadowolenia czy braku szacunku wynikającego z faktu że nie jesteśmy w stanie potwierdzić twoich bzdurnych teorii lub sposobu myślenia na temat kawy albo zaproponować sprzętu który będzie tanią i trwałą kolbą spieniającą automatycznie mleko z programem auto czyszczenia dostępną w markecie za rogiem. Miłego dnia i smacznej kawy Tobie życzę. 

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Styczeń 2019, 08:35:28 »
Jedyną osobą, która tu obraża innych jesteś Ty.
Fajnie jest być anonimowym w internecie i móc się pośmiać z tego, że ktoś ma pasje.
Jesteś na forum tematycznym, które tworzy społeczność ludzi dla których kawa i jej przygotowanie jest często w jakiś sposób rytuałem.

Dostałeś dużo odpowiedzi od doświadczonych użytkowników, którzy Twoją drogę mają za sobą.
Jeżeli nadal nasze odpowiedzi są dla Ciebie niewystarczające i nie spełniają Twoich wymagań to chociaz kulturalnie na nie nie odpisuj zamiast szerzyć niepotrzebną złość i obrażać innych użytkowników.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Styczeń 2019, 10:34:59 »
a ja się z nim trochę zgadzam, jest na tym forum problem pewnego binarnego onanizmu, albo jesteś bezkompromisowym koneserem, albo zerem i spier..... do automatu na orlen. Z jednej strony przypadłością forów jest to że się lenie pytają w kółko o to samo, czasami wręcz temat po temacie, wogóle nie rozglądając się ani nie szukając, fakt, ale z drugiej strony jest wśród nas grupa niewyżytych frustratów, nie uznających jakiegokolwiek odstępstwa. Co nie jest jeszcze złe samo w sobie, może być nawet piękne, pod warunkiem że nie objawia się wyśmiewaniem i dopierdzielaniem

edit bo się nakręciłem i zapomniałem ;)
@Halik dobry pomysł, taka Mukka może być ciekawą propozycją, coprawda mycie kawiarki jest irytujące, jednak zostaje jedno i jest proste i niedrogie
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 10:40:51 wysłana przez trez »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Styczeń 2019, 10:39:03 »
Trez to może udzielisz jakiejś konstruktywnej i życzliwej porady autorowi wątku, proponując rozwiązanie ?

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Styczeń 2019, 10:47:12 »
drogi @mlopus-ie nie, nie udzielę bo nie wiem jak mu pomóc, dlatego nie pisuje w takich wątkach, co nie zmienia faktu, że nie podoba mi się, że kolejny raz mamy wyśmiewanie, złośliwości i w efekcie pyskówkę. A jak robiłem edit-a to nie widziałem twojego postu, nie jest to odpowiedź na niego, spodobała mi się postawa i pomysł Halika, więc cytując klasyka: moszna? moszna ;)

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #35 dnia: 24 Styczeń 2019, 10:52:38 »
Ja też zakładam że nie warto odpisywać, ciągle jednak jeszcze mam często poczucie że może ktoś skorzysta z wiedzy forum, że może spojrzy z tej perspektywy i czasami dzieje się tak w przypadku osób zainteresowanych automatami, czasem niestety zaczyna się foch i obrażanie wynikające po części z nieznajomości tematu która lubi powodować kąśliwe uwagi. Ale tworzymy off który i tak świata nie zmieni. kawka

Z drugiej strony jeżeli idę na forum latarkowe to nie mówię nikomu że jego latarka służy do seksulanej ekscytacji i staram się nikogo nie obrażać nawet jeśli się dowiem że tanie chińskie światełko popsuje się po tygodniu i będzie dawało migotliwe światło co nie znaczy że wydam na latarkę 1500 pln  ;-)
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 10:56:57 wysłana przez mlopus »

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Styczeń 2019, 11:14:56 »
Te wymagania się wykluczają - Mic43 chce kolbę ale z autospienianiem. Czy tanie ekspresy kolbowe z marketu mają autospienianie? Nie mam pojęcia. Może warto kupić jakiś tani ekspres, do tego dobrą kawę z palarni. Może to zachęci do kupna czegoś lepszego z czasem. I poświęcenia 10 minut na przygotowanie dobrej kawy z lepszego ekspresu kolbowego.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Styczeń 2019, 12:24:41 »

Zanim zacznę konkretnie, to pozwolę sobie ogólnie. Dlaczego to forum powstało:
Cytuj (zaznaczone)
Jest nas dziewiętnaście osób, dziewiętnaścioro totalnie zakręconych ludzi z ciągłym głodem kawowym!
Różnimy się od siebie znacząco. Są młodzi i starsi, ludzie z miast i wsi, południa i północy, lubiący rap, jazz, hip-hop, blues. Ale co najmniej jedno nas łączy – kawa i zamiłowanie do niej!
Jesteśmy tak zafascynowani tym napojem, że nie wystarczyło nam parzyć sobie pyszną kawę w domowym zaciszu. Postanowiliśmy dzielić się magią kawową z Wami!
Dlatego 24.04.2013 r. stworzyliśmy to miejsce – dla Was, dla kawy!

To może wróćmy do meritum. Kilka propozycji padło. Wymagania są następujące:
Cytat:  link=topic=7088.msg163216#msg163216 date=1548235885
Poszukuję ekspresu kolbowego w jak najniższej cenie - absolutny maks to 1000pln, ale spełniającego pewne kryteria.

1. Piję w zasadzie tylko kawy mleczne - cappucino, ewentualnie americano ze spienionym mlekiem. Nie więcej niż 2 - 3 dziennie
2. Nie zależy mi specjalnie na smaku kawy - pijam czasem kawę u rodziców ze zwykłego ciśnieniowego, kolbowego z marketu, już zmieloną i jest dla mnie OK
3. Zależy mi na trwałości urządzenia, nie chcę żeby koszty związane z eksploatacją przekroczyły koszt samego urządzenia
4. Biorę pod uwagę ekspresy używane
5. Bardzo zależy mi na wygodzie użytkowania - w szczególności nie lubię procesu ręcznego spieniania mleka - tę czynność chętnie bym jakoś zautomatyzował

Najlepsze w tym jest wszystkim jest to, że @Mic43 jak sam piszesz nie zależy ci na smaku kawy, nie masz zamiaru jej mielić i pijasz kawę z niewiadomego źródła. A pytasz o to na forum pasjonatów kawy, na którym ludzi łączy kawa i zamiłowanie do niej.

Zależy ci na trwałości urządzenia, niskich kosztach eksploatacji i automatycznym spieniaczu.
Nie wiem co to znaczy trwałość dla ciebie? To ze będzie bez awarii służyć rok, 2 czy 5 lat?
Koszta eksploatacji - higiena pracy, odkamienianie i czyszczenie kosztuje tyle samo w ekspresie za 500 pln i za dziesięć razy tyle. Uszczelki w tanich ekspresach zazwyczaj są droższe niż w droższych ekspresach - np. uszczelka grupy. Dostępność części - tanie ekspresy naprawisz tylko w serwisie (drożej), drogie ekspresy często naprawisz sam.

Kup więc Brevile VCF045X lub DeLongi EC 850.M.
1. Zakup jest w budżecie.
2. Robi kawy mleczne.
3. Smak będzie penie nijaki, choćby z powodu stabilności temperatury a raczej jej braku, sitek super crema, nieznanego ziarna. No ale ustaliliśmy że nie o smak chodzi.
4. Czy są one trwałe, czas pokaże. Przekonaj się sam lub zaufaj opinią ze sklepów internetowych. Chemia jest tania, trzeba tylko ją stosować.
5. Używany w tym budżecie będzie wymagać remontu, a i tak nie koniecznie spieni automatycznie mleko.
6. Te dwie maszyny same spieniają. Bajka. Tylko pamiętaj o czyszczeniu całego systemu mlecznego po zakończeniu spieniania. Bez tego będziesz miał grzyb i syf w mleku.

Osobiście gdyby na smaku totalnie mi nie zależało to nie wydałbym na ekspres żadnych pieniędzy. Po co pić coś czego smakiem nie mogę się cieszyć.
Jeśli już by mnie zmuszono do zakupu, to kupiłbym FP, zasypał kawą z marketu i zalał to mlekiem z ręcznego spieniacza. Wszystko potem do zmywarki i jest czysto. Nie zepsuje się, przetrwa lata.

LMWDP #469

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Styczeń 2019, 13:19:13 »
Coś trwałego:

60 letnie konstrukcje działają jak nowe.
Nie przykładasz większej wagi do smaku. Możesz robić jak na filmiku.
Spienisz tak:
W sumie bez ekspresu do spienionego mleka phin z kawą zalewasz wodą i masz mleczną kawę.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Styczeń 2019, 13:47:23 »
Podziwiam Was Panowie i Pani ;) za to, że Wam się chce w tym konkretnym przypadku. Ja osobiście nic więcej nie podpowiem. Prześledziłem wątek od początku i nie pojawiło się w nim nic takiego co uprawniałoby autora do tego wpisu:

Napisałem już jakie są moje kryteria. Jeśli ktoś ma do powiedzenia tylko jakieś kąśliwe uwagi to niech zachowa je dla siebie, jeśli nie ma nic konstruktywnego, i zarazem na temat, do dodania.
Nie cierpię takiej bufonady. Podnieca Cię smak kawy, zmielonej w młynku za ileś tam set złotych, której parzenie to rytuał - super, nic mi do tego. Naprawdę tyle tu zakompleksionych chłopaczków, które w ten sposób sublimują własne zniżone poczucie wartości?
Wydawało mi się oczywiste, że pisząc iż "nie zależy mi specjalnie na smaku kawy", nie znaczy, że nie zależy mi w ogóle i propozycje typu "nie pij kawy" lub "pij herbatę" wydają się świadczyć albo o defekcie w umiejętności interpretacji słowa pisanego, albo o zwykłej złośliwości.

W poprzedzających go wpisach były całkiem sensowne porady i gdyby autorowi chciało się choć trochę poczytać forum, to by je docenił i nie spotkałyby się z takim niezrozumieniem z jego strony.

Mnie jak ktoś obraża to go unikam. Bawcie się dobrze.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 13:50:45 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Styczeń 2019, 14:54:16 »
Podziwiam Was Panowie i Pani ;) za to, że Wam się chce w tym konkretnym....

Mnie jak ktoś obraża to go unikam. Bawcie się dobrze.

Marek.

Ditto

Offline Ali7

• Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Styczeń 2019, 17:04:44 »
albo jesteś bezkompromisowym koneserem, albo zerem i spier..... do automatu na orlen

Mam nadzieję być gdzieś pomiędzy. Lubię dobrą kawę, ale nie mam potrzeby dążenia do ideału.
Do tego, żeby się napić kawy po prostu smacznej wystarczają mi niezłe ziarna i stosunkowo tani sprzęt. I chyba te ziarna plus jakaś tam podstawowa wiedza (nabyta m.in. na forum czy od znajomych) zrobiły mi największą różnicę w porównaniu do klasycznych mielonek sklepowych. Moim zdaniem kolega założyciel wątku może spokojnie pójść podobną drogą - z tym, że z wymagania automatycznego spieniania raczej bym zrezygnował, bo czyszczenie tego systemu jest chyba bardziej uciążliwe od prostego spieniania mleka dyszą w dzbanku.

Wszyscy mamy na jakimś tam punkcie hopla, ale nie ma chyba sensu próba przekonywania "normalnych" do naszych racji. Jak ktoś mnie pyta o radę na temat rekreacyjnej gry w tenisa z kolegą, to nie próbuję mu doradzić kupna czterech rakiet, dwóch par butów, zmiany naciągów co miesiąc i abonamentu na halę w zimie, bo wyda kupę forsy i nie będzie to miało żadnego przełożenia na jego realne potrzeby. Co innego, jak połknie bakcyla.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
Eskpres dla niewymagającego (?)
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Styczeń 2019, 17:13:42 »
Prezentujesz odmienne podejście. Przy „średnim” sprzęcie, sypiesz dobrą kawę, masz niezłe efekty. Kolega potrzebuje w sumie nie wiadomo jakiego sprzętu, ale taniego, szybkiego i bezawaryjno/bezobslugowego, żeby sypać w niego co popadnie, i takie mieć efekty.
To forum to chyba jednak zły adres.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #43 dnia: 24 Styczeń 2019, 18:28:58 »
 8)
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

grade

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Styczeń 2019, 19:17:32 »
Może ja spróbuję.

Pytający ma po części ma rację, prócz błędu w tytule. Forum nazywa się "Wszystko o Kawie", a nie "Wszystko o Kawie tylko dla ekspertów", więc pytanie może dotyczyć wszystkich kwestii związanych z kawą i sprzętem, nawet tym nisko budżetowym.

@Mic43 pijąc kawę nie możesz twierdzić, że nie zależy Ci o smaku, bo o to się rozchodzi! Moja rada na początek: ekspres jak wyżej Saeco Poemia, tylko wyrzuć z kolby część elementu do pseudo cremy, tylko nie wszystko, cena używki ok. 100 - 300zł. Bez kawy ziarnistej i młynka żarnowego nie ma dobrego czarnego naparu, np: De'Longhi K79 lub 89, cena ok. 100zł. Na YouTubie jest filmik jak zbliżyć żarna fabrycznie ustawione, koniecznie. Spienianie mleka dzbanek z ubijakiem na palnik, podgrzewasz do 65 stopni i po minucie ubijania masz niezłą piankę, często lepszą od taniej nowej kolby. Czas przygotowania a później mycia niewielki, a jakość kawki naprawdę niezła!!!

A potem, jak zdecydujesz, możesz wejść na wyższy poziom, kawy z małych palarni, dobrego młynka elektrycznego i/lub ręcznego i ekspresu!

Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 19:21:53 wysłana przez grade »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi