Autor Wątek: PopularCoffee czyli popkulturowa kawa - blogowo  (Przeczytany 217632 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: PopularCoffee czyli popkulturowa kawa - blogowo
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Styczeń 2015, 21:38:27 »
Zera i jedynki też będzie widać? ;)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #181 dnia: 02 Luty 2015, 13:17:02 »
Cześć!

Dzisiaj ciut mniej o kawie, ale tylko ciut. Za to więcej o jedzeniu, piwku, goleniu... czyli o tym, że dobra jakość jest zaraźliwa i nie ma na to rady ;)

Zapraszam!

http://popularcoffee.pl/jakosc-produktow-jakosc-zycia/

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #182 dnia: 02 Luty 2015, 13:34:07 »
100% racji.
Czasami warto troszkę się rozejrzeć dookoła.
Korzystać z sezonowości produktów.
U nas jakoś pomidory w okresie zimowym nie cieszą się wzięciem.
Za burak, marchew gości często.

Sałata uprawiana na wodzie to może raz-dwa razy w miesiącu.
Woda, nawóz i oprysk, jak mawiał znajomy ogrodnik ze 20 lat temu.
Dzisiaj, to nie wiem  co by mówił.
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #183 dnia: 02 Luty 2015, 19:47:08 »
Świetny, naprawdę świetny tekst. Jestem pod wrażeniem jak ładnie tu udało Ci się to wszystko zmieścić.  :brawa:

I świetne jest to, że napisałeś o co tu chodzi - czerpanie przyjemności i radości z małych rzeczy.

Nie zgodzę się tylko z porównaniem kawy ziarnistej do rozpuszczalnej. Różnica jakości idzie w parze z różnicą wydajności  ;D

Mimo wszystko gratuluję świetnego artykułu.

Offline harkie

« Odpowiedź #184 dnia: 02 Luty 2015, 22:30:12 »
Witaj Poe!
Twój tekst jest bardzo dyskusyjny, ale jak wiesz ja już taki jestem, że się czepiam.
On niesie potencjalne niebezpieczeństwo samozadowolenia, że pewne zachowanie daje poczucie kontroli nad tym co wkładamy do ust.
Przykłady:
1. Pomidor może i od baby, ale może i z tej samej przemysłowej sadzonki holenderskiej, pryskany, bo nikt nie będzie ryzykował zarazy, albo przywieziony z giełdy.
2. Piwo, owszem receptura tradycyjna, ale zabita w butelce, bo inaczej to piwo długo nie pociągnie.
3. Mięsko z kurczaczka swobodnie spacerowało. Tyle że mięsko po wykluciu dostało kilka szczepionek, aby zdążyło podrosnąć.
4. Warzywko poleżało trochę w piwnicy, doszło do siebie. Bo nikt nie pojedzie do miasta z jedną skrzynką papryki.
5. Mała masarnia ma małe maszynki, ale technologia podobna. Zapytaj się sprzedawczyń, czemu nie lubią otwierać nowych torebek z ekologiczną wędlinką.

Generalnie zgadzam się z tezą, że powinniśmy starać się zdrowo odżywiać. Powinniśmy przynajmniej potrafić odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej, ale nie wg modnego obecnie i wprowadzającego w błąd podziału. Babcia mówiła, że ogórki się kisi zaś kapustę kwasi!

Moja rada. Szukaj zdrowia tam gdzie masz większe możliwości. Zrób sam sok z malin na zimę. Zalej truskawki syropem. Spróbuj 'zawekować' paprykę. Konfitury ze śliwek nie smaży się tydzień, wbrew temu co piszą. Kupny jogurt ale z własnymi jagodami będzie znacznie lepszy niż te smakowe pseudo produkty, choćby kupione w eko sklepach. Zrobienie jagód na zimę, to chwila moment.

'Wiejskie pomidorki', na kanapce to naprawdę tylko modne hasło, ale możesz z nich zrobić już koncentrat. Będzie tylko mniej wyrazistszy od sklepowych past.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #185 dnia: 02 Luty 2015, 23:25:40 »
Czepiasz się szczegółów, a nie o to w tym tekście chodziło. Nie chodziło o to czy kupisz pomidora na rynku czy w markecie ( a tak BTW, to nie widzisz różnicy miedzy na przykład poukładanymi, nawoskowanymi jabłkami z Hiszpanii, a "brzydkim" jabłkiem z nyski na rynku?). Chodziło o to, żeby nie robić nic bezmyślnie, kierować się smakiem i szukać w życiu małych przyjemności.

Co do piwa, to wgl nie rozumiem o co Ci chodzi? ???

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #186 dnia: 03 Luty 2015, 00:06:18 »
Eeee, najlepsze piwa to te z recepturą wcale nie taką tradycyjną ;D to czy piwo jest refermentowane również nie jest wyznacznikiem tego czy jest smaczne czy nie, podobnie prawidłowo przeprowadzona pasteryzacja piwu nie zaszkodzi. Na bazarku nic się nie zmieniło od wielu lat, potrzeba trochę intuicji i starań, ale po miesiącu ma się już sprawdzonych dostawców do większości warzyw i owoców 8) i są one zarówno smaczne jak i zdrowe. Jedynie z mięsem mogę się z Tobą zgodzić, ale też raczej z tym nieprzetworzonym.

Offline harkie

« Odpowiedź #187 dnia: 03 Luty 2015, 00:06:35 »
@joonecky:
Przykro mi, że tak to odczytałeś.
Ja nie mam tej lekkości pióra, że napisze wszystko co roi mi się w głowie tak jakbym chciał i tak jak to powinno to zostać zrozumiane. No i też staram się szukać takich określeń aby nie napisać np. tak:

"Szczerze i do bólu nudzi mnie postawa ludzi, którzy piszą o czymś, co kiedyś było zwyczajne i proste, a teraz urasta do rangi wyczynu godnego oznajmiania o tym całej ludzkości.
Idąc tym tropem za niedługi czas będziemy stawiać za wzór cnót fakt ustąpienia przyszłej mamie miejsca w autobusie. Zaś samo utarcie ziemniaków na placki ziemniaczane poprzedzone będzie szeroką kampanią informacyjną w sieci z Facebookiem włącznie.
"

No ale ja tak pisać nie umiem, ani myśleć jasno też. W związku z tym coś tam chcę, się motam. Niby wiem co myślę, ale nie umiem przekazać jasno o co mi chodzi i stąd wychodzą nieporozumienia.

!!!!!!!!!!!!!
Chciałbym wyraźnie podkreślić, to co wcześniej napisałem i może zbyt słabo zaakcentowałem: Zgadzam się z całością artykułu i jego przesłaniem, lecz dyskutuję ze szczegółami i ogólnym wrażeniem. No już bardziej na ten czas nie uda mi się tego zakręcić. ;)

I mam nadzieję, że te nieporozumienia pozostaną w tym wątku.

@pomm
Ja nie mam monopolu na wiedzę.
Intuicja to nie wszystko. Spróbuj z tymi dostawcami przejść na Ty. Może dowiesz się czegoś więcej. ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2015, 00:12:17 wysłana przez harkie »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #188 dnia: 03 Luty 2015, 05:22:29 »
Harkie, kto tak "szczerze i do bólu" napisał? ;)
Artykuł Poe jest super, podobnie komentarze :).

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #189 dnia: 03 Luty 2015, 08:36:36 »
Dzięki za mile słowa :-) a co do słów krytyki, rozumiem co masz, harkie, na myśli. Na przysłowiowym targu można kupić to samo co w hipermarkecie. Trudno, żeby zimą kupić polskie pomidory, skoro o nich mówimy ;-) w sezonie wystarczy popatrzeć dobrze. No i lepiej wesprzeć tę "babę" niż hipermarket.

Co do piw, zupełnie się nie zgodzę z Tobą. Rzemieślnicze, o których ja pisałem, nie oznacza tradycyjnych ;-) mówię o dobrych, rzemieślniczych browarach typu Ale Browar, Pracownia Piwa, Pinta, Doctor Brew... Czyli coś jakby piwna trzecia fala. IPA, RIS, saison... I daty ważności wcale nie są długie swoją drogą ;-)

Co do postawy.. W pewnym momencie sporo osób zapomniało o normalnych rzeczach, więc trzeba im o tym przypomnieć, że właśnie te normalne rzeczy tworzą nam normalne życie :-)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #190 dnia: 03 Luty 2015, 08:54:20 »
Każdy ustawia sobie sam "granicę" jakości podług własnych priorytetów. Deprecjonowanie kogoś tylko dlatego, że ma tę granicę ustawioną gdzie indziej - to nie jest dobra taktyka. (Kupujesz ciuchy w sklepach? Pff! Chińszczyzna, tandeta i poliester. Tylko krawiec!)
 Natomiast "lobbowanie" na rzecz dobrej jakości na pewno ma cenny walor edukacyjny i daje konsumentom do myślenia, ukazuje alternatywy.

I niesie za sobą niebezpieczeństwa wpadnięcia w różne ekstrema, dlatego najważniejsze, by w tym wszystkim zachować zimną głowę i zdrowy rozsądek :)
(dobrym przykładem ekstremum są fora audiofilskie i "ciepło brzmiące kable", itp)
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2015, 08:58:15 wysłana przez pafcio0 »

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #191 dnia: 03 Luty 2015, 09:29:12 »
To może nie "lobbowanie" tylko w skazywanie istotnych różnic, oraz relacji między nimi, a jakością życie, czasami nie tak do końca oczywistymi. Tyle że to trudniejsze.

Np.: pomidory trafiające w tonach do wielkich przetwórni są badane pod kątem zawartości chemii, więc jej dawkowanie w procesie wzrostu jest dość dobrze kontrolowane,  te bazarowe od "baby" już niekoniecznie. Wielka wytwórnia swoje dosypie, "baba" już niekoniecznie. Który wariant jest zdrowszy?

To tak trochę jak z tym audiofilskim sprzętem i jego wpływie na to jaką na koniec dnia będziesz słuchał muzykę....

Offline harkie

« Odpowiedź #192 dnia: 03 Luty 2015, 10:15:11 »
No dobrze, już dobrze… Przepraszam, ale gdybym napisał tak:

Świetny, naładowany pozytywną energią tekst.

Lajk i w dodatku dający siłę i motywację do dalszego pisania, byłoby lepiej? Dla Poe zapewne tak, bo nikt, także i ja nie lubi ataków pseudopersonalnych. Nie będę już rozpisywał co miałem, a czego nie miałem na myśli (czyt. będę rozbierał tematu pomidora). Może to nieładne, ale niech tak już zostanie. Zgadzam się z tym, że o pewnych postawach trzeba stale i stale. Nie wiem czemu tak jest. Właściwie to wiem, ale mniejsza. Jest kilka różnych opinii, to chyba dobrze, bo o to Poe-mu chodziło w sumie. Z tym goleniem, teraz to takie demode, chyba?.

Tekst italiką, to nie wiem czyje, ja się nie przyznaję . ;)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #193 dnia: 03 Luty 2015, 10:38:59 »
Ja nie krytykuję krytyki ;-) wiem, że nie zawsze napiszę wszystko tak, jak być powinno, nie zawsze rozważę wszystkie aspekty problemu choć staram się. I, harkie, dziękuję za zwrócenie uwagi na kilka spraw, niezależnie czy się zgadzamy, czy niekoniecznie :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #194 dnia: 03 Luty 2015, 13:15:07 »
Dodam tylko, że dobre produkty nie tylko szybciej nasycają ducha, ale i tak prozaicznie, żołądek, również. Dlatego kupuję chleb po 20zł/kg (na szczęście w Krakowie jest).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi