;

Autor Wątek: 1zespresso/MYM 54  (Przeczytany 25664 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3148
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #255 dnia: 02 Listopad 2019, 12:14:15 »
takie samo mielenie jak pod ap lub odrobinę drobniej
Można się zgodzić, że takiej grubości przemiał jak do AP będzie ok, bo zakres do AP to w zależności od przepisu +/- od espresso do chemexa ;)

Ja do Gabi mieliłem trochę grubiej niż do moki 3tz, a drobniej niż do V60 z 12g kawy na 3 częsciowe polewanie i czas ok 2:45 min i stare filtry japońskie :).  Zastanawiam się czy to coś komuś pomaga :). Chyba trzeba po prostu wypraktykować ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2019, 12:17:46 wysłana przez krystians »

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2131
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Fiorenzato F6, MYM54, Xeoleo, Peugeot, Dienes etc.
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #256 dnia: 02 Listopad 2019, 12:21:47 »
Zrobiłem testowe Gabi przy użyciu Mym54.

Ustawienie - 23 numerki od zblokowania żaren.
15k kawy, preinfuzja na kawę 50ml, dolanie 200ml do pojemnika.
Czas przelania od momentu wlania 200ml - ok 2:10.
Kawa moim zdaniem bardzo dobra, porównywalna ze "sweet spotem" ustawionym do Gabi na Niche, aczkolwiek następnym razem ustawiłbym ząbek drobniej.

Offline blejtram Mężczyzna

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Kawiarka ;AP;Gabi
  • Młynek: MYM-54
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #257 dnia: 02 Listopad 2019, 13:58:46 »
dzięki ...przepis od -pafcioO ...
kawa to Johan & Nyström - Ethiopia Guji...na 22 numerku od zablokowania żaren...czuć lekką kwasowość...trochę czekolady.
Tylko pytam się gdzie te wszystkie   :wow2: jagody-truskawki i wiśnie... mniemam że należy pobawić się jeszcze stopniem zmielenia...2 numerki w górę i w dół...sprawdzimy zatem. 
Zrobię jeszcze w AP i porównam.
Czy  u was w Gabi w czasie zaparzania też jest warstwa około 1 cm wody nad kawą? ...chodzi mi o to że woda kapiąc z dziurek nie wchłania się od razu w kawę tylko zbiera się 1 cm warstwą nad kawą i tak przebiega do końca ekstrakcji?   
A może stopień zmielenia jest nieodpowiedni jeszcze?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Brewista -> Hourglass -> Flat Bottom -> Full Cone, phin od Wietnamczyków, tygielek od Arabów
  • Młynek: Gino Rossi RR45, MYM54
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #258 dnia: 02 Listopad 2019, 14:52:47 »
Ustawienie - 23 numerki od zblokowania żaren.

a jak liczysz "kliki"???
od całkowitego "końca"? tzn najmocniej jak da się skręcić młynek? czy może od momentu, gdy żarna już nie trą o siebie???
Never Give UP †

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: V60 _02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Chemex, Mok 2tz i 4tz , Mizudashi , Barista , V60 Decanter, ...
  • Młynek: Wscg-2 , KG-89 , Skerton , XEO 45 , MyM54
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #259 dnia: 02 Listopad 2019, 14:59:09 »
Ja natomiast wyczytałem,  że do Gabi A powinna być zmielona na Medium.

Jeśli się nie mylę to Medium powinno byc w zakresie 24-28.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7055
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #260 dnia: 02 Listopad 2019, 15:08:37 »


czuć lekką kwasowość...trochę czekolady.
Tylko pytam się gdzie te wszystkie   :wow2: jagody-truskawki i wiśnie...

W wyobraźni i przepastnej archaicznej pamięci aromatów...

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2131
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Fiorenzato F6, MYM54, Xeoleo, Peugeot, Dienes etc.
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #261 dnia: 02 Listopad 2019, 15:46:50 »
A może stopień zmielenia jest nieodpowiedni jeszcze?
A może to taka kawa? A może woda? (a może język, jak Antonio sugeruje? ;))
Jeśli ta Guji no natural to może spróbuj chłodniej?
Rano piłem Kostarykę el Tirra natural z własnego wypału i zdecydowanie czułem wiśnie i rum. Temperatura wlewanej wody ok. 92.

Offline blejtram Mężczyzna

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Kawiarka ;AP;Gabi
  • Młynek: MYM-54
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #262 dnia: 02 Listopad 2019, 16:04:08 »


czuć lekką kwasowość...trochę czekolady.
Tylko pytam się gdzie te wszystkie   :wow2: jagody-truskawki i wiśnie...

W wyobraźni i przepastnej archaicznej pamięci aromatów...

Wyobraźni mi nie brakuje... Bardziej nauki i praktyki pamięci aromatów... To dopiero początek mojej drogi

Offline blejtram Mężczyzna

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Kawiarka ;AP;Gabi
  • Młynek: MYM-54
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #263 dnia: 02 Listopad 2019, 16:08:49 »
A może stopień zmielenia jest nieodpowiedni jeszcze?
A może to taka kawa? A może woda? (a może język, jak Antonio sugeruje? ;))
Jeśli ta Guji no natural to może spróbuj chłodniej?
Rano piłem Kostarykę el Tirra natural z własnego wypału i zdecydowanie czułem wiśnie i rum. Temperatura wlewanej wody ok. 92.

Woda filtrowania... Kawa wg. opinii innych - dobra... Może język a może zmiana parametrów pomoże... Nie poddam się... Ooo

Offline [email protected]

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Skerton
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #264 dnia: 06 Listopad 2019, 17:54:58 »
Cytat: [email protected] w 27 Październik  2019, 15:39:15

    Cześć wszystkim,
    Czy ktoś z posiadaczy wilfy svart i 1zpresso/mym54 mógłby się wypowiedzieć na temat ilości pyłu jaki te młynki produkują i różnic w równości przemiału (ustawienia dripowe)? Dla przykładu ja używając Hario Skertona odsiewam 25-30% w formie pyłu, oczywiście przemiał jest przy okazji bardzo nierówny. Poprosiłem w kawiarni specialty o zmielenie odrobiny kawy na ich mlynku gastronomicznym i odsialem 15%-tez wydało mi się to sporo prawdę mówiąc jak na młynek za kilka tysięcy. Jak to wygląda w mlynkach, o które pytam? Nie chcę zwiększać budżetu, a nie uśmiecha mi się odsiewanie prawie 1/3 paczki.
    Na marginesie: skorzystanie z rady, że pył jest potrzebny do uzyskania pełniejszego body w przypadku Skertona wydłużylo parzenie w v60 aż 3x, a kontrola nad naparem zmniejszyła się niemal do 0.

    Pozdrawiam,
    Miłosz


Moim skromnym zdaniem. Eksperymentuj z grubością mielenie, temperaturą wody i długością zaparzania, jakością wody, a odsiewanie pyłu sobie odpuść. Szkoda 20-30% dobrej kawy, kiedy efekty odsiewania pyłu niejednokrotnie pogarszają smak kawy zamiast ją poprawić.

Dopiero teraz mogłem przystąpić do jakichkolwiek eksperymentów. Nadal operuję na poczciwym skertonie niestety. Porównałem trzy napary z V60 (Kenia z palarni Paloma-Wrocław).
1) Doza 14 g (tyle kawy zmielone, bez odsiewania pyłu)
2) Doza 14 g (po odsianiu 2g pyłu - zmielone było 16g kawy)
3) Doza 14 g (po odsianiu 4g pyłu - zmielone było 18g kawy)

Temperatura wody - 95 st, ilość - 242g, całkowite czasy parzenia zbliżone w sumie. 3min-3min 10s. Ja zdejmowałem driper przy 2:30, bo potem nic smacznego już nie spływało:) Aaaa... Technika zalewania a'la James Hoffmann.

Niestety pierwsza kawka mocno mulista i brudna w smaku, typowych kwasowych nut Kenijskich kompletnie nie dało się zidentyfikować w porównaniu z naparem trzecim, więc chyba póki co będę odsiewał. Generalnie niezbyt zaskakująco, im więcej pyłu się pozbyłem tym kawa smaczniejsza... zatem ponawiam pytania o Wilfę Svart i Myma 54 z poprzedniego posta, porównanie ich przemiałów pod  kątem ilości pyłu i równości przemiału w ogóle:)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2019, 17:57:36 wysłana przez [email protected] »

Offline Nikopol Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130; DeLonghi KG89
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Listopad 2019, 02:37:58 »
Szanowni,
Wiem, że temat wałkowany ale nie wiem czy od tej strony, mianowicie:

Mam Nivonę 130. Korzystam z niej do przelewów, inni domownicy mielą w niej sobie kawę pod "parzonkę polską pospolitą". Nie wsypuję do hoppera ziarna na zapas, zawsze tylko tyle ile chcę zużyć. Jak już zmielę, muszę młynkiem potrzepać i poklepać, żeby ten 1-2g oddał z powrotem, można powiedzieć, że wtedy jest "bezretencyjny" :P. Przemiał - w porównaniu z tym co miałem kiedyś równy i nie zapylony - dla mnie super.

Pytanie:
Czy warto dokupić sobie MYM54? Pomijając oczywistą korzyść związaną z mobilnością (MYM54 mogę zabrać na wakacje, wyjazd, do pracy etc.) - czy różnica w jakości przemiału i co za tym idzie smaku naparu będzie na tyle zauważalna, żeby kupić kolejną zabawkę? A może lepiej (w tym konkretnym przypadku posiadania już Nivony) lepiej dołożyć do Commandante - bo on zmieli od MYM54 lepiej (?), więc różnica w porównaniu do Nivony będzie dopiero wtedy zauważalna.

A może w ogóle sobie darować chcicę i lepiej kupić za te pieniądze dobrą kawę?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3147
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #266 dnia: 11 Listopad 2019, 11:39:50 »
Myślę, że przy tej jakości przemiału jaki daje MYM54 lepiej rozmawiać o tym, że komendant zmieli inaczej, nikt nie mówi, że lepiej. Jeden powie, że jeden młynek podbije bardziej słodycz a drugi kwaski, ale nie wskazywał bym tego który zmieli lepiej.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3148
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #267 dnia: 11 Listopad 2019, 12:38:51 »
Są też młynki 1zpresso z podobnymi żarnami siedmioma ramionami (bodajże seria E) do tych od Comandante, ale nie widziałem jakiegoś rzetelnego porównania jak przemiał z nich ma się do tych z serii Q. W serii E podoba mi się także płynne ustawienie grubości przemiału w górnej części młynka.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2019, 12:42:01 wysłana przez krystians »

Offline Nikopol Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130; DeLonghi KG89
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #268 dnia: 11 Listopad 2019, 17:45:53 »
Ok, w takim razie pozostaje pytanie czy warto się w niego doposażać mając już coś takiego jak Nivona 130 czy lepiej kupić sobie kawę?
Mam go w koszyku na Ali, wersja z metalowym pojemnikiem, sprzedawaca Yuhang home, cena po zniżkach nie licząc ewentualnego PlanetPlus to 291,2pln...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3147
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: 1zespresso/MYM 54
« Odpowiedź #269 dnia: 11 Listopad 2019, 18:03:51 »
To już zależy tylko od Ciebie. Jeśli będziesz robił kawę tylko stacjonarnie i nie przeszkadza Ci machanie obecnym młynkiem w celu opróżnienia z resztek kawy to lepiej kup sobie kawę. Jeśli jednak się zastanawiasz nad zakupem to pewnie warto.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi