;

Autor Wątek: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)  (Przeczytany 1982 razy)

Offline samurai136

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: V60, Hario Metal Drip Decanter, Bialetti Mukka
  • Młynek: C40MK3
Czy te dwie kawy: Costa Rica Las Lajas Perla Negra (palarnia: Euro Cafe) oraz Kostaryka Las Lajas Black Honey (palarnia: Mastro Antonio) to te same kawy? Chodzi mi oczywiście o surowiec bo palone przez inne palarnie więc finalnie mogą być różne. Z opisu wynika, że to ta sama plantacja, tego samego właściela jednakże obróbka na stronie Mastro Antonio opisana jako Black Honey, w Euro Cafe niby naturalna ale nazwa kawy Perla Negra. Ten "czarny", raz miód, raz perła jakoś mnie zastanawia...

Piłem tą od Master Antonio i jest świetna. Ciekaw jestem tej z Euro Cafe ale jeżeli to ten sam surowiec to nie wiem czy różnica będzie aż tak duża. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2019, 22:13:34 wysłana przez samurai136 »

Online Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3008
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2019, 21:14:13 »
Black Honey to też naturalna obróbka
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2898
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2019, 21:27:05 »
Dostawca jest ten sam. Obróbka jest zbliżona  jednak trochę inna. Obróbka honey zakłada najpierw usunięcie skórki owocu i suszenie. Natomiast obróbka natural (sucha) zakłada suszenie owocu w całości. Perla Negra z tego co kojarzę jest procesem suchym, zmodyfikowanym na farmie Las Lajas.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6657
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2019, 21:56:10 »
Black Honey jest bardzo trudnym procesem, zarówno dla plantatora i dla palacza. Nie ma co tu porównywać z innymi procesami obróbki. Perla Negra jest czymś zupełnie innym. Mieliśmy próbki, testowaliśmy (oczywiście palone u siebie), być może jest nawet lepsza niż BH, ale to subiektywne, bo zawsze naturale kochaliśmy.

Nasza skromna marka nosi nazwę z języka włoskiego: mastro znaczy mistrz ale rzemiosła, a nie master z angielskiego: mistrz i pan władca ;). To taka sama różnica jak między BH a PN ;).

Offline samurai136

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: V60, Hario Metal Drip Decanter, Bialetti Mukka
  • Młynek: C40MK3
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2019, 22:15:29 »
Nasza skromna marka nosi nazwę z języka włoskiego: mastro znaczy mistrz ale rzemiosła, a nie master z angielskiego: mistrz i pan władca .

Zwykła literówka. Pierwsze "Mastro" było poprawnie :) Już poprawiłem bo to jednak marka i to dobra więc trzeba tego pilnować.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2898
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2019, 23:27:03 »
Black Honey jest bardzo trudnym procesem
Niewątpliwie. Wystarczy sobie wyobrazić, że trzeba taki owoc bez skórki przewracać w trakcie suszenia.

Perla Negra jest czymś zupełnie innym
Masz na myśli rezultat w filiżance, proces czy jedno i drugie ? 
Ja sam jestem wielki miłośnikiem naturali, ale muszę przyznać, że kawy z obróbki honey z roku na rok, w moim odczuciu, są coraz ciekawsze.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1637
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Reneka Techno DualBoiler PID
  • Młynek: Compaq A-8 ( ø83 mm )
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2019, 08:51:54 »
Może to przybliży proces obróbki na plantacji Las Lajas.

The Chacons produce several different types of honeys and naturals: For their honeys, 100% of the mucilage is left on the coffee, and the coffee is dried in different ways. The Chacons determine which process to use based on the weather on the day the coffee is harvested.

    Yellow Honey: Coffee is turned hourly on raised beds.
    Red Honey: Coffee is turned several times a day on the beds, but not as frequently as for yellow honey.
    Black Honey: The coffee is only turned once per day.


The Chacons also do three natural processes.

    Perla Negra: Dries directly in the sun for 10 days, rotating constantly, then transferred to bags and left for 2–3 days before being finished on the raised beds.
    Alma Negra: Drying starts on the patio, then the coffee is piled overnight and spread out in the sun during the day.
    Diamonda Negra: This new process is dried completely in piles in the greenhouse.






Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6657
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ

Offline samurai136

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: V60, Hario Metal Drip Decanter, Bialetti Mukka
  • Młynek: C40MK3
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Styczeń 2019, 13:11:56 »
Dzięki za pomoc. Znam mniej więcej różnice w poszczególnych typach obróbek. Teraz już wiem, że kawy z Waszych 2-óch palarni są z różnych obróbek ale bardzo mnie interesuje różnica w smaku produktu finalnego (subtelne czy znaczące). Może Antonio mógłbyś mi pomóc bo paliłeś obydwie.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4003
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, V60, AP, Severin KA 5702, FP, Melitta AromaSignature Deluxe, Bodum Pebo
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Styczeń 2019, 13:14:42 »
Dołącz do porównania taką Black Honey z Małej Czarnej, też mają ;)

Offline samurai136

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: V60, Hario Metal Drip Decanter, Bialetti Mukka
  • Młynek: C40MK3
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Styczeń 2019, 13:51:00 »
Dołącz do porównania taką Black Honey z Małej Czarnej, też mają

Co ciekawe w Małej Czarnej Costa Rica Las Lajas Perla Negra opisywana jest jako:

Kawa specialty pochodząca z Kostaryki, która została poddana obróbce black honey. Dzięki temu wyróżnia się pełnią aromatów i krągłym, wysokim body. Aromaty jakie są wyczuwalne w filiżance to między innymi: truskawki, czarna herbata oraz winogrona.

To jak to jest włąściwie z obróbką tej kawy? Natural czy Honey?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6657
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Styczeń 2019, 14:05:24 »
W MC teraz mają BH. Może nie zdążyli poprawić tytułu? Jest to zdaje się dokładnie to samo ziarno co nasze, bo mieliśmy tego nieco za dużo ;). Akurat ja nie paliłem żadnej. Pisałem o próbkach -- u nas pali je Elka. Naturale nam smakują, stąd tak duża ich reprezentacja w naszej palarni. Kawy z obróbki BH byliśmy kiedyś ciekawi, więc kupiliśmy parę razy -- mają one swoją specyfikę i tyle. Las Lajas BH smakuje mi, wywyższa się ponad wiele kaw z obróbki mokrej fajnym smakiem i zupełnie innym aromatem, zawsze dobrze się zaparza, zawsze jest słodka (dosłownie), aczkolwiek nie jest tak głęboka i oszałamiająca, jak mogą być kawy z obróbki naturalnej...
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2019, 14:30:53 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 891
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Styczeń 2019, 18:39:30 »
Honey, a szczególnie red Honey szczególnie uwielbiam. Idealny balans pomiędzy naturalem i washed.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1637
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Reneka Techno DualBoiler PID
  • Młynek: Compaq A-8 ( ø83 mm )
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Styczeń 2019, 19:44:34 »
Jedynie nie próbowałem Black Diamond z Las Lajas. Co ciekawe, pani Chacon podaję informację że w skład Black Diamond wchodzi odmiana SL28 dobrze znana z kenijskich upraw, natomiast palarnie oferujące tą kawę podają standardowy skład ziarenek: Caturra, Catuai.

Jeszcze jeden worek został po Perla Negry, jeżeli ktoś by chciał niech da znać, a już nie długo pojawi się u nas słodki microlot z Las Lajas, po raz pierwszy, w wersji washed.




Online Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3008
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Styczeń 2019, 19:46:33 »
PW w sprawie worka :)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything