Autor Wątek: Zmiana młynka na SD  (Przeczytany 12834 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Zmiana młynka na SD
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Lipiec 2020, 14:18:28 »
Żadnego odwracania kota ogonem tu nie ma. Napisałem jasno - trzeba czytać ze zrozumieniem.

PS. Właśnie przyszła odpowiedź z Chin - widełki podtrzymujące portafilter w młynku DF64 nie będą demontowalne. Czyli - przeznaczenie do espresso.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2020, 14:29:33 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Lipiec 2020, 14:32:52 »
Ech, pardon, @Janusz, że nie jestem tak oświecony i nie czytam ze zrozumieniem. Wybacz, ale pozwolę sobie mieć inne zdanie w tej kwestii, szczególnie że wypowiedzi mają już znamiona bycia ad personam. Nie pierwszy raz antagonizujesz środowisko swoimi wpisami, niczym szczwany lis łącząc wartości merytoryczne z reklamowym przekazem podprogowym. Stawiasz tezę, później niezręcznie próbujesz jej bronić, na końcu stwierdzasz że nie rozumiemy twojego wywodu. Szanuję twój wkład w to czy inne forum (tak produktów jak i merytoryczny), ale trochę krytycznego spojrzenia na siebie i pokory jest każdemu potrzebne. Może lepiej wytłumaczyć, na drugi raz nie szastać opiniami bez pokrycia. Możesz nie przykładać wagi do punktowej opinii na swój temat, ale takiej oceny to chyba nawet Tedi nie miał...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Lipiec 2020, 14:48:22 »
Faktycznie nie interesują mnie punkty. Tym bardziej, że nigdy nikomu żadnego minusa nie postawiłem i nie mam tego w planach. Nie uważam tego za objaw obiektywnej oceny. Wprost przeciwnie - jest to sugerowanie ludziom oceny. Tymczasem ludzie potrafiący myśleć nie potrzebują takich ocen. Sami potrafią wyrobić sobie zdanie. Bez podpowiedzi...A więc bardziej mnie interesują odczucia wielu osób czytających to forum. Także tych nieaktywnych. A te odczucia są zupełnie odmienne od tych jakimi obdarza mnie nieliczne grono tak aktywnych forumowiczów. I ta Twoja wypowiedź była właśnie ad personam. Nie moje.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Lipiec 2020, 15:08:41 »
Wybacz, ale mam dość twoich lukrowanych słów. Naprawdę tego nie widzisz? Najpierw migasz się od odpowiedzi dlaczego żarna Niche są wg ciebie gorsze od twoich (życzę Ci żeby tak było), później argumenty nie do końca w temacie, a kończysz stwierdzeniem że nie rozumiemy co piszesz (bo się czepiamy). Ok, nie dogadamy się.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Lipiec 2020, 15:24:52 »
Zgadza się. Dziękuję za życzenia. :ups:

Offline Nihil Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Lipiec 2020, 16:43:33 »
Gdybyś szukał jakiegokolwiek młynka to z tych dwóch rekomendowałbym Eurekę. Jeśli zależy Ci na SD to Niche będzie chyba jednak lepszym wyborem. To młynek pomyślany od początku do końca pod kątem niskiej retencji, SD i użytku domowego. Zenith 65E to młynek on demand, o bardzo dobrych, wręcz gastronomicznych parametrach "stuningowany" pod kątem SD. @untoldex zmieniał ostatnio młynek i z różnych powodów wybrał Niche zamiast Zenitha, może podzieli się swoimi spostrzeżeniami tutaj. 
Wątek o tym młynku ma 66 stron:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4573.0
Generalnie opinie ma dobre.

Cytat: Nihil w 13 Lipiec  2020, 11:51:37

Znalazłem coś co cenowo jest w okolicach Niche Zero a chyba sprzętowo lepiej czyli Eureka Zenith 65E z hopperem Blow Up Zero Retention

Gdybyś szukał jakiegokolwiek młynka to z tych dwóch rekomendowałbym Eurekę. Jeśli zależy Ci na SD to Niche będzie chyba jednak lepszym wyborem. To młynek pomyślany od początku do końca pod kątem niskiej retencji, SD i użytku domowego. Zenith 65E to młynek on demand, o bardzo dobrych, wręcz gastronomicznych parametrach "stuningowany" pod kątem SD. @untoldex zmieniał ostatnio młynek i z różnych powodów wybrał Niche zamiast Zenitha, może podzieli się swoimi spostrzeżeniami tutaj. 
Tak, sorry jestem tu od niedawna i wtedy jeszcze chyba nie ustawiłem szukania we właściwym dziale.
Ale nie do końca zrozumiałem Twoją odpowiedź, tzn. że lepsza jest Eureka Zenith w ogóle, ale do SD lepszy jest Niche? Tak czy owak kupiłem ostatecznie Eurekę Atom 65 z hopperem Blow Up Zero Retention. Powinien przyjść jutro, będę raportował jak się sprawuje.

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Lipiec 2020, 17:59:14 »
Co za udawanie Greka i odwracanie kota ogonem, Janusz naprawdę zachowałbyś się jak mężczyzna...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Lipiec 2020, 09:33:16 »
Ponieważ młynek ten przynajmniej jak na razie, z racji zainstalowanych widełek przeznaczony jest do espresso to według mnie w tym przypadku lepsze będą żarna płaskie.

Pytanie było o młynek nie tylko do espresso, więc tłumaczenie jest jak kulą w płot.

Wygląda na to, że nie wiedziałeś jakie żarna są w Niche i ciężko było potem przyznać Ci się do tego. Nie wiedząc jakie są żarna chlapnąłeś o rzekomej przewadze a potem na siłę szukałeś argumentów na obronę trudnej do obronienia tezy. Zresztą nie pierwszy już raz. Podobnie było w przypadku Twojego zarzutu, że w pewnym ekspresie trzeba zdjąć filiżanki żeby nalać wody i że nie da się regulować w nim OPV. Był to zarzut nieprawdziwy a wynikał jak się potem okazało z Twojej niewiedzy. Oczywiście był to zarzut przeciwko konkurencji.
Krytyka konkurencji oparta na kłamstwach to jak widać Twoja specjalność, bo nie powstrzymałeś się nawet na swojej stronie internetowej, tutaj przykład pierwszy z brzegu:
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-elba-2-9906.html W zasadzie wszystkie podobne ekspresy na górze posiadają podgrzewacz filiżanek i jednocześnie miejsce do wkładania zbiornika na wodę. Aby dolać wodę / wyjąć zbiornik na wodę trzeba w nich zdjąć z podgrzewacza filiżanki. W modelu ELBA 2 cała tacka podgrzewacza filiżanek umieszczona jest na rolkach
Ale widać bez oczerniania, bez stawiania nieprawdziwych zarzutów nie potrafisz funkcjonować. Obrzucasz błotem, cóż, że bezpodstawnie, ale liczysz, że coś się przyklei :( 

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Lipiec 2020, 21:42:45 »
Niewiedzą to Ty się wykazałeś. Ja porównywałem do podobnych ekspresów a Ty do ekspresów zupełnie innych. Wprowadzanie w błąd to więc Twoja specjalność. Odwracanie kota ogonem także. No i błoto to Ty masz - między palcami. Co widać po ostatniej wymianie zdań w innym wątku. Wypadałoby chociaż przeprosić za nieetyczne zachowanie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Lipiec 2020, 21:58:22 »
Myślałem, że skończyliśmy ten wątek ale skoro masz ochotę kontynuować ten temat to proszę bardzo. W zasadzie można przekleić post z tamtego wątku:

Nie porównuje do wszystkich innych ekspresów. Wkładasz mi coś czego nie napisałem. Napisałem "W zasadzie wszystkie podobne ekspresy na górze posiadają podgrzewacz filiżanek i jednocześnie miejsce do wkładania zbiornika na wodę. Aby dolać wodę / wyjąć zbiornik na wodę trzeba w nich zdjąć z podgrzewacza filiżanki." Nie pisałem tego w porównaniu do NS Musica, Lelit Mara (dopiero co się pojawił), Profitec Pro500. Pisałem to w porównaniu do podobnych ekspresów tj. małych, jednobojlerowych HX, bez dyszy gorącej wody, z grupą E61. Czy wymienione przez Ciebie są podobne do ELBY ? Podobne to są VBM Domobar, BZ09, Bezzera UNICA PID, ECM Classika. Czy w tych ekspresach trzeba zdjąć filiżanki aby dolać wody ? Tak. Jeśli znajdzie się model w którym nie potrzeba tego robić to powierzchnia na filiżanki musi być mniejsza niż ma to miejsce na wysuwanej taczce w Elbie.

W Bezzera Unica też nie trzeba ściągać filiżanek z podgrzewacza. W aktualnej BZ09 wygląda na to, że też nie trzeba, ale niech się wypowie jakiś użytkownik.
Odrębną kwestię jest czy ECM Classica/BZ09/Unica są podobne do Elby? Nie wiem. Classica/BZ09/Unica to ekspresy jednobojlerowy. Elba to HX.
Lelit Mara z kolei to dostępny od dawna HX. Niedawno pojawiła się jej nowa wersja. Ale nawet w starej nie trzeba było ściągać filiżanek.

Dostęp do zbiornika odbywa się co prawda kosztem mniejszej powierzchni podgrzewacza, ale osią sporu była nie mniejsza powierzchnia a konieczność zdejmowania filiżanek. A to dwie różne rzeczy.

Zostaw sobie ten opis taki jak jest. Udanego urlopu.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Lipiec 2020, 22:03:21 »
Ja też tak myślałem. Ale @Szczympek musiał mi o nim przypomnieć w tamtym wątku. Nic to - idę spać.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:03:12 »
PS. Właśnie przyszła odpowiedź z Chin - widełki podtrzymujące portafilter w młynku DF64 nie będą demontowalne. Czyli - przeznaczenie do espresso.
Czy to oznacza, że zakres grubości mielenia będzie mały i nie pokryje ustawień dla alternatyw, czy tylko i wyłącznie, że nie da się zdemontować widełek (bo kwestię widełek zawsze da się jakoś obejść..)?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:22:32 »
Tylko i wyłącznie, że nie da się zdemontować widełek. Skala ma 90 punktów ustawień.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Grudzień 2020, 00:04:56 »
Niche jest przykładem, że to wcale nie takie proste. Problem ze statyką rozwiązali kubeczkiem - on jest po mieleniu cały w środku w pyle kawowym. Jakbyś sypał do portafiltra, to cały stół dookoła byłby w kawie. A tak, to mieszając zgarniasz ten pył - i już.
Nie miałem pojęcia, że to nie jest takie proste. Jest to "kosmiczne". Z premedytacją usunąłem antyzbrylacz w moim Ceado E8D. Okazało się, że zaraz zamontuję tę blaszkę z powrotem. Wydaje się, że w idei SD kluczem jest: pokonać elektrostatykę. Czyż nie jest to walka z wiatrakami?
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2020, 00:07:02 wysłana przez Antonio »

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Grudzień 2020, 11:44:45 »
Zauważyłem, że np nowi właściciele Niche narzekają na tą elektrostatykę. Ci starsi się przyzwyczaili :) Jak dla mnie oprócz tego, że troszkę pojemnik jest obklejony kawą to mi to nie przeszkadza, jakby to zważyć to pewnie jakieś nic nie znaczące ilości są. Niektóre kawy się elektryzują, inne nie, trzeba z tym żyć

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi