Autor Wątek: Kolba DB czy HX. Rocket R58 vs ECM Synchronica vs Rocket Mozzzfiato R  (Przeczytany 3863 razy)

mdzierzenski

• Gość
Cześć, witam wszystkich, szukam dla siebie nowej kolby. Używałem Lelit Kate, z którego byłem zadowolony do czasu. Po roku poszedł do naprawy wymiana czujnika temperatury nie byłoby problemu, lecz przy okazji w serwisie podmienili mi ekspres na starszy zdewastowany. Dałem radę to udowodnić, bo miałem zdjęcia sprzed i po naprawie. Oczywiście nie dałem rady wywalczyć swego a tułać się po sądach to szkoda czasu. Głowna siedziba lelita mnie olała mówiąc, że powinienem być bardziej ostrożny. Cała akcja wydarzyła się w Uk serwis naprawczy Lelit.co.uk Leicester niby autoryzowany. Dave zaproponował mi wymianę paneli na nowe, ale ja nie mam zamiaru się dogadywać ze złodziejem. Ekspres sprzedałem za śmieszne pieniądze i szukam nowego. Na pewno nie lelit nie z powodu usterki, ale brak rzetelnego serwisu Uk a głowna siedziba nie była zainteresowana w wyjaśnieniu tej sprawy. Choć bardzo podoba mi się Bianca.
Teraz wracam do wątku DB czy HX. Na pewno pompa rotacyjna z uwagi na cichą pracę, wcześnie rano wstaje i z uwagi na domowników nie robię z rana kawy, a za dużo wydaję tygodniowo na Servisach. U mnie idzie 60% kaw mlecznych 20 % espresso i 20% americano.
Co wybrać mniejszy a co za tym idzie bardziej ustawny bo mam małą kuchnie R58 czy Ecm Synchronica.
Czy może coś z HX.
Młynek Eureka Atom jako jeden z najcichszych na rynku lub jakieś inne propozycje..
Jakieś inne fajne sugestie.
Proszę o pomoc.

Offline goncian Mężczyzna

• Ekspres: La Nuova Era Cuadra
  • Młynek: La Cimbali Magnum
Odp: Kolba DB czy HX. Rocket R58 vs ECM Synchronica vs Rocket Mozzzfiato R
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Styczeń 2019, 21:26:56 »
Nic nie piszesz o budżecie.
Rocket R58 i Ecm Synchronica nie za wiele różnią się gabarytami, jednak większy bojler kawowy u tego drugiego jest stabilniejszy, no i masz wewnętrzny PID.
Jeśli masz mniejszy budżet, to HX też się sprawdzi, a tu za to trafisz na trochę węższe/mniejsze. Tyle, że w PID w HX chyba nie warto inwestować, bo wystarczy praktyka - choć są też oczywiście jego zwolennicy.
Jeśli już celujesz w cichy młynek, to wybieraj takie które mają obroty na poziomie 800-900rpm, a nie 1300-1400rpm. Niestety, te pierwsze do małych i lekkich nie należą.

mdzierzenski

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Styczeń 2019, 11:30:57 »
Dzięki za odpowiedź. I właśnie problem to wielkość. Co do budżetu to nie jest on określony.
 Bardzo byłem zadowolony z tego lelit kawa dla mnie ok szybki czas nagrzewania, mały bojler. Teraz upgrade na coś większego, ale podstawa musi być cichy. Skłaniam się do Ecm jest trochę większy od r58 ale podobno cichy. A co do młynków możesz coś zaproponować proszę.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2019, 12:05:02 »
Zainteresuj się wykonaniem obudowy. Rota pompa jest cicha, ale jak obudowa ma luzy to wchodzi w wibracje i jest głośniej. Idealnie jakbyś mógł sobie ich posłuchać w akcji. Ale obstawiam, że to młynek będzie budził domowników. Jeśli ma być naprawdę cicho to ręczny młynek na ciche poranki byłby najlepszy. Ja mam Rocket Fausto (Eureka Zenith) - podobno cichy, ale ja bym tak o nim nie powiedział.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Styczeń 2019, 14:21:01 »
Najciszej będzie jak wybierzesz ekspres dźwigniowy z komercyjną grupą i podłączeniem do wody.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Styczeń 2019, 14:25:15 »
Najcichsza jest dźwignia bez pompy.

mdzierzenski

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Styczeń 2019, 14:43:42 »
Byłem dzisiaj w Bella Barista sprzedawca namawiał mnie na Ecm Mechanica, bo twierdzi że w moim wypadku było by ok. Mi się podoba synchronica Czarna i na nią padnie wybór. Jeszcze coś wspominał o Biance ale to odpuszczam. Co do młynka to narazie myślę o Atomie. Jak oglądałem youtuba to wydaje się być cichy. Co do ręcznych maszyn to raczej sobie odpuszczę. Zostało wybrać młynek i negocjować cenę. Bo narazie wychodzi 2930 za set. I po rozmowie widzę że nie są chętni do negocjacji.

mdzierzenski

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2019, 21:38:46 »
 Dzięki za pomoc ja już swój zestaw kupiłem. Synchronica plus Atom specjalisty 75. Wszystko czarne mam nadzieję, że to dobry wybór ale czas pokaże.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi