Autor Wątek: Nivona CafeGrano 130  (Przeczytany 62320 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Styczeń 2019, 00:12:55 »
to żart z tym psikaniem? Mokre drobinki nie zaczopują młynka?
Nie i nie :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Styczeń 2019, 11:08:51 »
Oczywiście trzeba pamiętać, że to zwilżenie ma być minimalne. Nie moczymy ziarenek! nie zalewamy młynka wodą! Chodzi tylko o zmianę ładunków elektrostatycznych. Kropla wody na porcję kawy wystarczy.

Warto też przemyśleć wilgotność w sowim otoczeniu, bo jeśli tak mocno młynek elektryzuje, to może się okazać, że dla zdrowia też jest nie bardzo.

Offline andrzejnl

« Odpowiedź #62 dnia: 15 Styczeń 2019, 17:38:02 »
też wam tyle kawy zostaje w środku mimo opukiwania?u mnie to jest chyba nawet więcej niż te 1 -1,5 gr co parę postów wcześniej ktoś napisał.

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Styczeń 2019, 18:32:06 »
Ja polecam pędzelek. Cała "operacja" zajmuje mniej niż 30s, a jest czysto, ekonomicznie i przed następnym mieleniem nie trzeba się martwić o resztki zwietrzałej kawy :)

Ale jak komuś się wyjątkowo nie chcę albo ma zasypany hopper to opukiwanie też przejdzie, z tym że imo trzeba młynek podnieść i przechylić w stronę pojemnika.

Offline Macierz

• Ekspres: Aeropress, kawiarka, french press, oxo
  • Młynek: Xeoleo 50mm
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Styczeń 2019, 16:49:01 »
Hej, mam kilka pytań co do tego młynka, jak ktoś ma i używa to byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
Czy ten młynek nadaje się pod alternatywy?
Czy przy mieleniu kawy powstaje dużo pyłu, który może "popsuć" napar?
Jest jakaś alternatywa dla tego młynka? Plusem jest to, że można go kupić w jednym dosyć sporym sklepie, w cenie trochę ponad 300zł. Czy za tą cenę (tylko alternatywy ze sporym naciskiem na Aeropress), jest lepsza opcja do zakupu?
Zastanawiam się nad nim, bo z tego co wyczytałem trzeba wydać znacznie więcej na młynek ręczny żeby jego jakość była zadowalająca. Raczej odradzany jest Porlex mini. Dobry młynek, dobra kawa.

Pozdrawiam.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Styczeń 2019, 17:18:05 »
Jeśli chodzi o elektryki to nic innego nie trzeba. Pyli tak jak większość konstrukcji elektrycznych z przedziału 250-700 pln.

Jeśli ma być lepiej (mniej pyłu, mobilniej, cicho - nikogo w domu nie obudzisz) to bestselerem obecnie jest mym54 z Ali. Pod AP się specjalnie nie nakręcisz - strzelam że 15g to jakieś 80-100 obrotów.
LMWDP #469

Offline Macierz

« Odpowiedź #66 dnia: 24 Styczeń 2019, 18:48:47 »
Trochę boję się o gwarancję, a raczej o jej brak, jak to bywa z Ali. Plus czytałem trochę że mogą być dodatkowe koszty za cło itp. A co do trwałości to chyba ciężko żeby coś się tam zepsuło? Jednak nie jest to skomplikowana konstrukcja a metalowe części raczej nie pękają łatwo.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Styczeń 2019, 07:47:27 »
Nivone kupili moi rodzice za moją poradą, a ja im doradzilem na podstawie wiadomości z forum. I tak: jak na młynek za 3 stówy jest wszystko ok. Plastikowy, ale dość dobrze wykonany, średnio cichy - cichszy niż i2 mini, glosniejszy niż mazzer. Przemiał i jego regulacja też są zadowalające. Wygląd ogólny dość przyzwoity, ale to kwestia gustu. (pamiętajcie, mówimy o mlynku za 3 stówy).
 Wady to wg mnie kształt pojemnika na zmielona kawę: mógłby mieć nieco bardziej owalny kształt lub jakiś lekki Dziubek, aby łatwiej było z niego przespać kawę. Ewentualnie można użyć lejek z aeropresu, jeżeli ktoś ma.
Druga mała wada, to wyłącznik z timerem. Mógłby być też taki, który się wciska i mieli, dopóki nie puscisz.

Ale te wady to drobnostki. Jeżeli chodzi o smak kawy to piłem z niego 4 różne kawy od Gorana i były dobre, ale parzone w kubku bez większej staranności (dałem rodzicom dripa, ale póki co nie korzystają).  Myślę, że gdyby nadmiernie pylil, to wtedy kawa była by w związku z tym gorzka, a gdyby zbytnio "gruzowal" to były by niedoparzone kwaski w smaku.

Sam zastanawiam się czy go nie kupić jako kolejnego mlynka do alternatyw w niedalekiej przyszłości (zastanawiam się pomiędzy ręcznym, pewnie xeo, a elektrykiem)

Offline Evanduril Mężczyzna

• pluszanki.pl
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Styczeń 2019, 07:52:40 »
Jeśli chodzi o elektryki to nic innego nie trzeba. Pyli tak jak większość konstrukcji elektrycznych z przedziału 250-700 pln.

Jeśli ma być lepiej (mniej pyłu, mobilniej, cicho - nikogo w domu nie obudzisz) to bestselerem obecnie jest mym54 z Ali. Pod AP się specjalnie nie nakręcisz - strzelam że 15g to jakieś 80-100 obrotów.

Raczej bliżej 50 :)

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Styczeń 2019, 14:21:26 »
Trochę boję się o gwarancję, a raczej o jej brak, jak to bywa z Ali. Plus czytałem trochę że mogą być dodatkowe koszty za cło itp. A co do trwałości to chyba ciężko żeby coś się tam zepsuło? Jednak nie jest to skomplikowana konstrukcja a metalowe części raczej nie pękają łatwo.
W kraju też zapłacisz VAT, a z gwarancją bywa różnie.
Policz sobie to w ten sposób, że za jedną nivone masz dwa Xeoleo albo jednego mym ale znacznie lepszego

Offline Macierz

« Odpowiedź #70 dnia: 25 Styczeń 2019, 14:32:53 »
Chyba jednak na początek przygody z parzeniem dobrej kawy zakupie xeoleo, widzę @fresh, że posiadasz ten młynek, jesteś zadowolony? Kupiłbyś jeszcze raz?

Offline fresh Mężczyzna

« Odpowiedź #71 dnia: 25 Styczeń 2019, 14:33:48 »
Chyba jednak na początek przygody z parzeniem dobrej kawy zakupie xeoleo, widzę @fresh, że posiadasz ten młynek, jesteś zadowolony? Kupiłbyś jeszcze raz?
Tak. Powiem więcej, chce zamówić drugi, ale na razie się wstrzymuje. Czekam na jakieś nowe odkrycia forumowe

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Styczeń 2019, 15:20:17 »

Offline fresh Mężczyzna

« Odpowiedź #73 dnia: 26 Styczeń 2019, 01:01:38 »
odkrycia forumowe

MYM54 ?

Mówię przecież, że nowe, a nie stare :D

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Styczeń 2019, 11:21:31 »
Chodziło mi o to, czy będziesz zamiast xeo zamawiał MYM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi