Autor Wątek: Jaki ekspres z latte?  (Przeczytany 9957 razy)

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: Jaki ekspres z latte?
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Grudzień 2018, 17:55:32 »
@donkiszot mój wymysł! Tak jak powyżej napisałeś względy wizualne,  nie wnoszą o smaku napoju kawy z mlekiem. Gotuję mleko 0,4l w dzbanku do 65 stopni, potem intensywnie ubijam przez minutę, a w międzyczasie już leci podwójne espresso do wielkiej wygrzanej porcelanowej filiżanki. Mocno obstukuje dzbanek z pianką i wlewam do espresso razem mieszając. Zostawiam na sekundę, a efekt końcowy: kawa z mlekiem jest pod pianką kawową i mamy caffe latte macchiato by Argot. Jeszcze nikt, kto dostał nie narzekał. Doszedłem do wniosku, że wciąganie do ust samej pianki mlecznej jest niesmaczne, ale pianka wymieszana z espresso już mi smakuje  kawka

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:02:13 »
https://www.melitta.pl/pl/Barista-TS-Smart-7716,,,detail.html

Ten ekspres zrobi to co chcesz. Musisz tylko poszukać czy uda Ci się go kupić za 4k w jakiejś poświątecznej promocji (bo od ręki kosztuje 4,7k).

Model T Smart trochę tańszy ale też ma przepis którego szukasz.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2018, 18:16:19 wysłana przez pj.w »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:12:12 »
mój wymysł!
No nie bardzo ;) zostawmy jednak doktoraty z nazewnictwa. Generalnie wszystko to są wariacje na temat kawy mlecznej o przewadze mleka w smaku. Generalnie coś w tym smaku powinno dać się ustawić na każdym automacie z możliwością programowania/korygowania przepisów.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:19:23 »
@_Jakub napisałem, żebyś mi wybaczył :poklon:, ale znam Twój "problem" z autopsji! Moja córka ma wypasiony automat z cappuccino, ale jak przychodzi do mnie, to zawsze prosi, żebym zrobił jej kawę na swoim sprzęcie. A ta pianka z automatu? To jakiś dziwny twór! Wiem, że nasze rady potraktujesz ambiwalentnie i do niczego Cię nie zmuszamy, ale my miłośnicy espresso już tacy jesteśmy, szerokim łukiem omijamy automaty. A o wydobyciu wszystkich niuansów z ziarenek kawy z kolby już nie wspomnę, a tego na automacie na pewno nie uświadczysz.

@donkiszot espresso zrobione na kolbie i automacie to dwie diametralnie różne ciecze, które przy napojach mlecznych mają też znaczenie, oczywiście mniejsze, ale jednak! Wiem, co mówię, bo z rana zawsze mam ochotę na "moje" wielkie caffe latte macchiato na podwójnym espresso, więc mam porównanie z automatem córki, gdyż wspólnie kupujemy kawę w internecie. Wielokrotnie miałem okazję wypić cappuccino u niej i u mnie na tej samej kawie i zawsze wychodziło, że u mnie jest banalnie lepsze! A samo espresso? Szkoda gadać!
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2018, 18:41:43 wysłana przez Argot »

Offline rufus295

• Ekspres: Nivona 768
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:40:12 »
null i mam porównanie z automatem córki, gdyż wspólnie kupujemy kawę w internecie[/quote]
Czyli córki nie odwiodłeś od automatu:) A jaki ma jak można wiedzieć?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:41:34 »
@donkiszot espresso zrobione na kolbie i automacie to dwie diametralnie różne ciecze
A dlaczego zakładasz, że ja porównania nie mam? I dlaczego wrzucasz wszystkie automaty do jednego worka? Tego sprzętu jest tak dużo, że mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że sami producenci się gubią w swojej ofercie, a co dopiero w ofercie całego rynku na wszystkich jego szczeblach.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:50:19 »
@rufus295 nie odwiodłem, ponieważ brakuje jej czasu rodzina, praca, zabiegana, ale ostatnio rozgląda się za kolbą... czarną, która będzie stała obok czarnego automatu De'Longhi,2016 kosztował ponad 4000.

@donkiszot nie zakładam, ale dobrze wiesz, że dobry automat nie dorówna dobrej kolbie w wytworzeniu poprawnego espresso.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2018, 18:52:54 wysłana przez Argot »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:56:35 »
Dobrze wiem, że dobrze ustawiony automat może parzyć smaczną kawę, taką w typie espresso również.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 30 Grudzień 2018, 19:12:04 »
@donkiszot wymijająca odpowiedź, ale rozumiem Twoją poprawność "polityczną". Szacunek i  :poklon: Też tak uważam. Ja czasami, gdy jestem dłużej w trasie i brakuje mi kofeiny, zaskoczę do BP czy Statoila, MCcoffee

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Grudzień 2018, 19:29:11 »
Dlaczego wymijająca? Nie rozumiem tego purystycznego podejścia do kawy z automatu. Oczywiście, że piłem ohydną kawę z automatu, ale piłem też ohydną kawę z kolby. Piłem też smaczną kawę z automatu i smaczną kawę z kolby. Sprzęt to tylko podgrzewacz wody. Kawa się liczy, i wiedza o tej kawie. Jest bardzo mało sprzętów na których się nie da. Jest sporo sprzętów, na które nie warto wydawać pieniędzy, ale to inny temat.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Grudzień 2018, 19:50:54 »
@donkiszot przy kolbie więcej zależy od człowieka zaś przy automacie - od samego sprzętu

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Grudzień 2018, 20:47:55 »
Właśnie dlatego, że większość uważa automaty za samoistne kawa z nich najczęściej jest marna, bo nikt tego nie ustawia. A przy kolbie, fakt, w trakcie więcej zależy od człowieka -- błędy również.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Grudzień 2018, 08:05:25 »
Ktoś w międzyczasie polecił phin.
No racja, phin postawiony na szklance spienionego mleka automagicznie bezdotykowo robi trójwarstwowe latte.

Offline rufus295

• Ekspres: Nivona 768
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudzień 2018, 08:18:53 »
Ja czasami, gdy jestem dłużej w trasie i brakuje mi kofeiny, zaskoczę do BP czy Statoila, MCcoffee
Rozumie przez to,że posiadacze automatycznych ekspresów nie mają co szukać w polecanych palarniach bo i tak co najwyżej będzie to Statoil bądź BP( no, chyba że i oni się w ,, naszych'' palarniach zaopatrują...

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Grudzień 2018, 08:28:55 »
@rufus295 nie czytasz ze zrozumieniem, tylko jak muszę  :(
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2018, 08:31:40 wysłana przez Argot »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi