Autor Wątek: Pierwszy ekspres - na co zwracać uwagę  (Przeczytany 18168 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pierwszy ekspres - na co zwracać uwagę
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Styczeń 2019, 19:02:02 »
Kolego, poczytaj temat

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

i nie wypisuj więcej takich farmazonów. Mi też zdarzało się zapchać ekspres, a mam HX z pompą rotacyjną.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

krzwysz

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Styczeń 2019, 19:10:33 »
Kolego, poczytaj temat

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

i nie wypisuj więcej takich farmazonów. Mi też zdarzało się zapchać ekspres, a mam HX z pompą rotacyjną.

Marek.

No to pojechaliście po mnie równo. Nie odeprę tak zmasowanego ataku. Wątek oczywiście czytałem i uważam, że jest jednym z najważniejszych na tym forum. Opisałem swoje doświadczenia, dostałem po głowie. Więcej się nie odezwę.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Styczeń 2019, 19:17:29 »
OPV ogranicza ciśnienie przy pompach wibracyjnych. Nie chcemy mieć na ciastku np. 20 bar. Oczywiście masz rację. Tak jest w sytuacji, kiedy układ jest wypełniony. Woda zaczyna się przelewać w momencie uzyskania zadanego ciśnienia. Czas jego uzyskania zależy od ilości wody w jednostce czasu, jaką jest w stanie podać pompa.

To prawda - układ ma pewną bezwładność. I całe szczęście bo jakby tak p* ciśnieniem od razu to ekspres by padł szybko (a nie wiem jak by to miało wpływ na ubitą kawę). Ale to jest kwestia sekund - 4-6, widać to na filmikach z testowaniem opv np. https:// youtu.be/1nwdbwjWSOY?t=59

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Styczeń 2019, 19:21:33 »
Opisałem swoje doświadczenia, dostałem po głowie. Więcej się nie odezwę.

Nie ma co od razu odgrywać "obrazy majestatu". Reakcja jest dowodem, że nie masz racji. Przeczytaj ten dyskusyjny post za kilka miesięcy. Myślę, że zmienisz o nim zdanie.

Offline kawosz123

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: xeoleo
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Styczeń 2019, 19:22:54 »
Z mojej strony to już wszystko. Dowiedziałem się już o sprzęcie i kupiłem chyba w tym budżecie najlepsze co mogłem. Dziękuję za pomoc i pewnie zaczne szukać jakiś dobrych kaw jak sprzęt dojdzie i się z nim zaznajomie. Można zamknąć temat

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:00:55 »
osławiony Rancilio Silvia.

Osławiony? Ten model jest oceniany zdecydowanie pozytywnie, żyjesz w alternatywnej rzeczywistości czy po prostu nie rozumiesz znaczenia tego słowa?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Styczeń 2019, 12:34:28 »
Niech ktoś to usunie, bo jeszcze ktoś to przeczyta i stwierdzi, że bez 10k to można kupić za 300 zł, bo i tak nie będzie różnicy.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Styczeń 2019, 12:47:46 »
Skoro ktoś czyta to i pewnie jakieś wnioski wyciągnie, a jakie, to inna inszość.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Styczeń 2019, 14:53:32 »
Jeśli ktoś to przeczyta i wyciągnie wnioski w sposób taki, w jaki zostało to napisane to pewnie sporo osób popełni błąd i kupi marketówkę zamiast normalnego sprzętu albo wkurzy się, że kupiło drogi sprzęt, skoro można było kupić 10 czy 20 razy tańszy a i tak działałby tak samo źle. Gdyby ludzie czytali do końca byłoby ok, ale niestety... Nie ma co generować niepotrzebnej frustracji wśród ludzi czy też zniechęcać do dołożenia do lepszego sprzętu, a ten post dokładnie do tego namawia. Czy ma to sens? Moim zdaniem nie i dlatego uważam, że takie rzeczy winne być usunięte.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Styczeń 2019, 15:01:26 »
Inaczej. Ktoś, kto ma coś między uszami, wyciągnie wnioski. Różne.

Jeden chce za 500, drugi za 1500, inny za 6500.

Nikt nikogo nie zmusza.

Dajmy ludziom wybór.

Wtedy jeden z drugim nie będzie lać żółci, że ktoś namówił na przepłacenie, skoro można było za 300.

:mrgreen:

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Styczeń 2019, 15:59:43 »
@fux ja ewidentnie za Twoją trzecią opcją tj. 6500 idealnie za... ACS Minima  :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:04:21 »
Byłoby pięknie, gdyby nie ten charakterystyczny "warkot":

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:08:20 »
@Antonio mnie się podoba, prawie jak stara amerykańska dwu zaworowa V8-ka.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:10:59 »
@Antonio mnie się podoba, prawie jak stara amerykańska dwu zaworowa V8-ka.
No nie, to 50Hz. Muszę zapytać producenta czy da się to zastąpić pompą rotacyjną? Ale wtedy pewnie koncept slow-ramp się posypie?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:25:20 »
Na ciśnienia nie patrz. Oprócz ciśnienia pompy liczy się również jej wydajność. Małe pompy dają mało wody w jednostce czasu.
Co powiesz na temat pompy o wydajności 20 bar ? Takie są montowane m.in. w ekspresach ASCASO. Włoskie.

Kolby do 2-3k to, z pewnymi wyjątkami, w zasadzie smaki jak z automatów, czyli generalnie niedoparzone ze względu na niskobudżetowe rozwiązania typu termoblok i słabe pompy. Trudno w tym pułapie cenowym przecisnąć wodę przez kawę zmieloną młynkiem gastronomicznym. Dlatego producenci kombinują z sitkami ciśnieniowymi. Kawa musi być zmielona grubo, a woda jest chłodna. Ekspresy z tej półki cenowej robią kawę 50ml w 5-10 sekund. Taka kawa musi być niedoparzona.
Termoblok wcale nie musi być rozwiązaniem niskobudżetowym. A wręcz przeciwnie - może być droższy w wykonaniu niż odlewany bojler. Chyba że miałeś na myśli termobloki nie takie jak obecnie montowane a takie składające się z dwóch połówek z rowkami. Słabe pompy ? W większości ekspresów i dotyczy to tak tańszych jak i znacznie droższych montowane są pompy ULKA. Nawet w tych ekspresach powyżej 5000 zł.
Trudno przecisnąć wodę przez kawę zmieloną młynkiem gastronomicznym ? Kompletna bzdura. Młynki gastronomiczne często są z regulacją skokową. Nie problem przecisnąć. Lepsze gastronomiczne podobnie jak i lepsze domowego użytku młynki mają regulację mikrometryczną. Nie ma żadnego problemu z przeciśnięciem wody przez kawę zmieloną pod espresso tak w ekspresach z bojlerkami jak i z termoblokami. I przez tradycyjne sitka. Ekspresy w przedziale 2 - 3 k jeśli mają sitka ciśnieniowe to jako dodatek dla tych osób które chcą popróbować kaw zmielonych, marketowych lub nie posiadają, nie chcą posiadać młynka. To co piszesz o czasie wypływu i niedoparzeniu to kompletna bzdura w przypadku prawidłowej eksploatacji tych ekspresów.
Kolby od 3 do 6k do już ekspresy zawierające coraz więcej rozwiązań pochodzących z maszyn profesjonalnych. Można uzyskać kremę bez konieczności używania sitka ciśnieniowego. Mamy tutaj prawdziwe bojlery lub lepsze termobloki. No i mocniejsze pompy. W konstrukcji przewaga metalu nad plastikiem. Można uzyskać stabilność temperatury na poziomie maszyny profesjonalnej przy małej ilości kaw robionych pod rząd.
Kolejna bzdura i wprowadzanie ludzi w błąd. Te same "lepsze" termobloki są montowane także w ekspresach w przedziale cenowym 2 - 3 k. I te same "mocniejsze" pompy. Konstrukcja tak samo ma przewagę metalu nad plastikiem. Powiem więcej - w ekspresach w przedziale cenowym 2- 3 k masz chromowany mosiądz oraz stal nierdzewną. Czego więcej Ci potrzeba ? Stabilność - często lepsza niż w maszynach profesjonalnych. W tych aby stabilność była to częstotliwość wydawanych kaw musi być duża. To jest zresztą osobny temat i nie chcę tu teraz tego znów rozwijać.

Kolby powyżej 6-7k to HX lub dwa bojlery wyposażone w pompy rotacyjne. Można podłączyć do bieżącej wody i kanalizacji.
Niekoniecznie. Wynika z tego że nie spotkałeś się z pompą wibracyjną i jednoczesnym podłączeniem do wody bieżącej. :taktak:

Reasumując - trzeba było to skomentować bo jest to kolejny tekst wprowadzający wiele osób w błąd.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi