Autor Wątek: Pierwszy ekspres - na co zwracać uwagę  (Przeczytany 18162 razy)

Offline kawosz123

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: xeoleo
Pierwszy ekspres - na co zwracać uwagę
« dnia: 29 Grudzień 2018, 17:41:30 »
Dzień dobry szanowna grupo kawoszy :P
Od tygodnia odbijam się z tematu do tematu, czytam i zapętlam się w błędne koło.
Na codzień pije kawę rozpuszczalną z faktu braku możliwości zaparzenia czegoś porównywalnego jak w kawiarniach. Czasem robię Lavazze przy pomocy french press jednak smak nadal odbiega od tej jaka robią w kawiarniach. Jako, że lubię ten aromat kawy pomyślałem żeby kupić jakiś ekspres do mieszkania. Jestem miłośnikiem kawy z mlekiem więc ekspress musi mieć spieniacz, żeby można było zrobić latte :) Kolega ma ekspres na kapsułki Nescafe, jednak polecił mi żebym kupił sobie ekspress kolbowy gdzie mogę zrobić dowolną świeżo zmieloną kawę, która nie dość że jest lepsza i nie kosztuje tyle ile kapsułki.
Szukam czegoś na budżet studencki, więc powiedzmy granica to 500zł. Nie wiem czym się kierować przy zakupie, na pewno chciałbym, żeby można bylo zrobić fajne latte, wchodziła sklanka może nie wysoka ale nie 5cm wysokości ;d czasem też pije espresso. Chociaż z tego co widziałem to w tym budżecie nie ma znaczenia bo express parzy kawe, to co z niej zrobimy zależy od nas. Po opiniach innych w sieci w oczy rzuciły mi się następujące typy:
1) Ekspres ciśnieniowy LABESTO LECM6010S PÓŁAUTOMAT ( w sumie spoko bo klik i mam gotowca)
2) EKSPRES DE'LONGHI ECP 33.21 ( wg opinii do 500zł b,dobry i parzy dobrą kawe)
3) Ekspres kolbowy do kawy DeLonghi EC 156 (podobno słabo spienia i jest malutka wys na filiżankę, ale cena konkrencyjna)
4)EKSPRES DE'LONGHI DEDICA STYLE EC 685.BK

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, bo nie wiem czym mam się kierować przy zakupie. Chciałbym żeby mi posłużył kilka lat ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2018, 00:44:07 wysłana przez pafcio0 »

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: Pierwszy express - na co zwracać uwagę
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudzień 2018, 18:02:12 »
@kawosz123 za te pieniądze dobrej kolby nie kupisz, chyba że używaną i to ciężko, może wymagać napraw. Na Twoim miejscu dołożyłbym parę stów i kupił porządny młynek żarnowy ręczny lub elektryczny, kawiarkę już masz, a za kilkadziesiąt złotych ręczny ubijak na mleko. Następnie bym zbierał kasę na kolbę używaną lub nową. 

Offline Kangur Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace, AP, mokka
  • Młynek: Quamar M80e, nivona 130,
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudzień 2018, 18:02:44 »
1. Najpierw kup młynek. Kawa 'plujka' z swieżo zmielonych ziaren potrafi zaskoczyć :)
2.Przeczytaj kilka wątkow na tym forum o tym co jest polecane i od jakiej ceny jeśli chodzi o młynki i ekspresy kolbowe.
3.W tym budżecie  to automatow nie polece. Piłem kawe z kilku saeco i delongi w budżecie ok 1k-1.5k - bez szału. Jednak napewno jak kupiś coś co mieli kawe bedzie to lepsze niz kawa rozpuszczczalna.
4. Polecam poczytać na forum o metodach alternatywnych (np. phin lub areopress) i z tym spróbować. W tym wypadku zmieścisz się w podanej kwocie.
5. Do ubijania mleka wykorzystaj frenchpress ktory jak piszesz posiadasz.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2018, 18:53:39 »
@kawosz123 jak masz ochotę na eksperymentowanie, to na olx jest ekspres Brasilia plus młynek za 600, pewnie gość zejdzie niżej.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudzień 2018, 19:33:41 »
Jeżeli koniecznie chcesz kupić ekspres w tym budżecie, to praktycznie kup to, co Ci się podoba... Prawie wszystkie tanie ekspresy mają w środku to samo.

Ale jak przedmówcy wspomnieli - może lepiej kupić inne sprzęty i kupić przede wszystkim jakiś tani młynek. Może nawet udało byt się kupić nivonę cafegrano 130 + aeropress + spieniacz + dripper + kawiarkę + paczkę dobrej kawy za mniej niż 500 złociszy. Miał byś łącznie 3 możliwości parzenia kawy (kawiarka, drip i aeropres) co dało by nieporównywalnie większy wachlarz możliwości zabawy z kawą i odkrywania smaków, różnic pomiędzy jasno palonym singlem z np Kenii, a ciemną mieszanką  np Brazylii i robusty z Indii i wpływu metody zaparzania (temperatura, czas, stopień mielenia, urządzenie) na finalny efekt w filiżance. Niestety, jeżeli chcesz prawdziwe espresso (a ono jest wymagane do zrobienia cappucino lub latte) to musisz wydać sporo więcej...

Z tanią kolba bez młynka nie podziałasz za wiele, bo gotowe, mielone kawy są najczęściej zbyt grubo mielone i najzwyczajniej się nie nadają do ekspresu kolbowego.
I tak zrobisz jak zechcesz, ale pamiętaj, że ekspres to nie cudowne pudełko, które z taniej, źle zmielonej sklepowej kawy zrobi coś cudownego.

Offline kawosz123

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2018, 19:58:12 »
Musze przetestować spienianie mleka french pressem :) Co do młynka, posiadam stary 20letni młynek który był używany sporadycznie przez mamę. Ostatnio go odkopałem i szczerze mówiąc radził sobie dość dobrze z mieleniem. Z tego co też czytałem, mielenie powinno być do ziaren grubości soli/cukru coś pomiędzy tymi dwoma.  Jak wiecie pijąc kawe rozpuszczalną samo przejście na Lavazze i spienienie "długopisem" zrobiło wrażenie na kubeczkach smakowych :) Jednak Chciało by się coś więcej stąd pomysł o ekspresie, bo po opiniach wyczytałem, że  jest lepsza kawa niz z french pressów :)  Stad  to całe zamieszanie tutaj ;) Co do parzenia, kawę mieliłem wcześniej dość drobno (przed poczytaniem forum), zalewałem wodą (1min odczekałem od zagotowania) a mleko to lekko podgrzane 2% do takiej temperatury, żeby się zaczęło lekko parować i takie ubijałem "długopisem" :) Prawdopodobnie tutaj się zaczyna moja przygoda z kawami, bo traktuję picie jako rytułał, nie pije na szybko tylko jak wracam zmęczony i zaczynam marzyć o dobrej kawie :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudzień 2018, 20:01:32 »
Z tego co też czytałem, mielenie powinno być do ziaren grubości soli/cukru coś pomiędzy tymi dwoma
  :nienie:

Offline kawosz123

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudzień 2018, 20:24:43 »
Ja mieliłem na coś w stylu tego zdjęcia (kawiarka aeropress)

Offline kawosz123

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudzień 2018, 21:01:13 »
Czyli reasumując :) Zasadnicze pytanie, kupując aeropress uzyskam lepszą kawę niż tą zrobioną ekspresem z listy którą wymieniłem? Czy może jednak można uzyskać z tego przyzwoitą kawę? Niestety nie mam możliwości przetestowania tego u kogoś jak smakuje z takiego ekspresu,  stąd chciałbym się dowiedzieć tego od kogoś kto przerzuca się z rozpuszczalnej na parzoną, czy dla takiego świeżaka na początku drogi z kawą będzie to wyczuwalne :)
Co do mielenia, jak mówiłem budżet nie jest kolosalny :) Takim młynkiem można się bawić? Fakt ostrza pod wpływem obrotu się mogą lekko nagrzać jak się długo mieli, ale ja zwykle mieliłem na "raty" żeby uniknąć przepalenia :P

...lub taki wariant. najtańszy ekspres ten za 300zł  delonghi EC 156.B lub EC 151.B kolbowy + jakiś młynek?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 21:22:00 wysłana przez kawosz123 »

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudzień 2018, 22:09:13 »
Podałem Ci świetną opcję, ale Ty swoje. Niech Ci będzie, jak kupisz ekspres De'Longhi i nowy młynek żarnowy kg79 tej firmy, to Twoje podniebienie będzie w niebie w porównaniu z tym, co do tej pory piłeś. No i zmieścisz się w 500

Offline Kangur Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace, AP, mokka
  • Młynek: Quamar M80e, nivona 130,
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudzień 2018, 22:26:44 »
Na forum jest watek o areopressie. Ludzie uzyskuja napary niewiele gorsze od espresso za pomoca areopresu (i sitek dodatkowych np fellow prismo). Poszukaj i poczytaj a uzyskasz odpowiedz na swoje pytania. Jednak świadome uzyskanie powtarzalnych efektow wymaga doświadczenia i precyzji.
Areopress pozwala na bardzo duże eksperymentowanie z przepisem.

Offline kawosz123

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudzień 2018, 22:28:25 »
Podałem Ci świetną opcję, ale Ty swoje. Niech Ci będzie, jak kupisz ekspres De'Longhi i nowy młynek żarnowy kg79 tej firmy, to Twoje podniebienie będzie w niebie w porównaniu z tym, co do tej pory piłeś. No i zmieścisz się w 500

Przejechałem olx niestety  nie znalazłem tego ogłoszenia ;/ A też chciałbym coś mieć na dłużej  stąd pomysł na nowy sprzęt. Nie chodzi tutaj, że dostałem propozycje i dalej swoje, po prostu po to dodałem tu wątek żeby troche móc podpytać i dowiedzieć się co nieco :) Co do młynka jakie są jeszcze opcje oprócz nivonę cafegrano 130?
Dla mnie aeropress jest czymś co pierwszy raz słyszę, stąd zdziwienie. Bo z french pressu kawa nie wychodziła w 100% taka jaka mogła by wyjsć ;) Wiem, że prawdziwy ekspres to wydatek rzędu 2-10k, jednak od czegoś trzeba zacząć, a że  trovhe się bawiłem alternatywami (french pressem i kawiarką ( lura wychodzila)) pomyślałem o tym, że mając dobrą kawe i odpowiednio zmieloną nawet taki ekspresik potrafi coś lepszego zrobić. Jeśli przetestowałeś to osobiście, i wiesz że aeropress lepiej zaparzy niż french press i kawiarka to jestem gotów sprobować :)   Bo jestem zielony w tym stąd pytam i głośno myślę bo byłem przekonany, że to rodzaj kawy ma znaczenie bardziej niż sprzęt powiedzmy do 1k.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2018, 22:33:30 »
Z kawiarki lura? Poczytaj jak się ją obsługuje (wbrew pozorom masz duży wpływ na przebieg procesu i jego efekty) bo lura to jedno z ostatnich słów przychodzących mi na myśl w zestawie z kawiarką.

Offline Argot Mężczyzna

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2018, 22:56:22 »
Napisz jaką masz kawiarkę bo może masz jakąś padline z której  nie jestes w stanie nic wyciągnąć.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi