Poszukuję dla siebie pierwszego zestawu do smacznego domowego espresso. Z manualnymi ekspresami nie mam niestety doświadczenia, więc wszystkiego będę się musiał nauczyć od zera. Z wielu godzin spędzonych na czytaniu wyłoniłem sobie trzy zestawy (do 3000zł): Gaggia Classic 2018/2019 + Sette 270, Ascaso Dream Electronic + i1 (delikatnie przekracza budżet) oraz Lelit PL41TEM + i1. Zestaw ma służyć podaniu mniej więcej 2x 2 kaw mlecznych dziennie i starczyć na kilka lat przed ew. wymianą któregoś z elementów. Na zagranicznych forach najbardziej polecanym zestawem jest ten pierwszy, jednak nie przemawia do mnie za bardzo aluminiowy bojler o malutkiej pojemności. Odradzane są natomiast Ascaso Dream, przez termoblok. Tutaj zaś jest raczej na odwrót, Ascaso są dosyć porządanymi maszynkami. Ja jednak skłaniałbym się do ostatniej opcji, Lelit nie dość, że ma większy bojler wykonany z mosiądzu, to dodatkowo w standardzie ma PID. Czym się kierować przy tym budżecie? Do tej pory kawę parzyłem alternatywnymi metodami, młynek Rhinowares + AeroPress i Frenchpress.