Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Sitko kawiarki wygląda ok, nie widać drobinek kawy. Generalnie zauważyłem, że jak użyje gorącej wody to żadziej się zatyka. Odpowiadając na pytania. Używam kawy ziarnistej i sam ją mielę, chociaż czasami też sięgam po kawy mielone. Używam młynka ręcznego Hario Mini Mill. Mam też taki stary, tani ostrzowy, ale do kawiarki jest ok. Kawy wychodzą smaczne. Mielenie grube, kawa jak kryształki cukru. Używam głównie gorącej wody, ale nie zawsze. Nie ubijam, wsypuje luźno. Pełne sitko, ale bez górki. Lubię kawy Arcaffe (zwłaszcza Mokacrema), Parana Espresso Italiano, Kimbo Gold, Lavazza Espresso (czarna), Pellini Top. Zdarzało mi się też robić w moce kawy jasno palone (Solberg & Hansen) i też były smaczne, ale te do espresso wg mnie są lepsze. Kwestia nawyków smakowych i przyzwyczajeń. To już 4 z kolei moja kawiarka. Mam też Bialetti 1 tz i elektryczną G.A.T. Nigdy nie miałem podobnych problemów. Dlatego pomyślałem, że zapytam Was o radę. Czasem drobny trik może zdziałać cuda.