Autor Wątek: Kawiarka i problem  (Przeczytany 8676 razy)

Offline olkers90

• Młynek: Bosch
Kawiarka i problem
« dnia: 28 Grudzień 2018, 08:16:25 »
Drodzy,

Dostaliśmy pod choinkę kawiarke, kawiarka jest elektryczna. Jej problem polega na tym, ze podczas parzenia kawy przepuszcza przemiał. Kawa jest wszędzie- w zbiorniczku na wodę, w dzbaneczku na dnie latają fusy i do tego w samym sitku zapatrzony przemial odzie do góry- nie jest zatrzymywany przez pokrywkę dociskająca kawę w sitku. Czy jest szansa ze coś robię nie tak? Miałam już w swoim życiu jedna kawiarke elektryczna ale nie było takich akcji.

Proszę o porady :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawiarka i problem
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2018, 08:19:30 »
Może uszczelka źle założona?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline olkers90

• Młynek: Bosch
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2018, 08:24:37 »
Kawiarka przepuszcza tak od samego wyjęcia z pudełka, wszystko sprawdzaliśmy, na oko wyglada ziejesz dobrze dlatego nie wiemy skąd ten problem. Ale czy to w ogóle normalne, ze w sitku/lejku do którego sypie się kawę zachodzą takie dziwne rzeczy? Kawa dosłownie przemieszcza się ponad ten dociskający ja dekielek :/ zastanawiam się po prostu czy jest to normalne czy po prostu muszę oddać kawiarke na reklamacje.

Offline orangina

• Ekspres: Bezzera Magica S PID, Chemex, Bialetti, V60, Kalita Wave, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i-2 mini, Comandante, Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2018, 09:26:20 »
Zdecydowanie nie powinno tak być. Sprawdź czy uszczelka jest dobrze ułożona. Najlepiej prześlij jakieś zdjęcia.

Offline andreas75 Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, French Press, Hario V60, Phin, AeroPress, oxo
  • Młynek: Bodum Bistro, Rhino
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2018, 12:10:07 »
 Jedyne co przychodzi mi na myśl to odwrotnie założone sitko(filtr) wtedy uszczelka nie dociska i jest nieszczelna.

Offline Fan Moki

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Styczeń 2019, 13:10:32 »
Witajcie. Mam problem z kawiarką - Bialetti Moka Express 6 tz. Użytkowana od roku. Od jakiegoś czasu nie udaje mi się poprawnie przygotować kawy. Przy gotowaniu kawa pryska, zamiast swobodnie przepływać do górnego zbiorniczka. Sitko się zapycha i w sumie przepływa bardzo niewielka ilość kawy (1-2 tz zamiast 6). W dodatku kawa ma smak spalenizny....Wydaje mi się, że próbowałem wszystkiego: wymieniłem uszczelkę, manipulowałem ilością kawy (nie ubijam), temperaturą wody (używam zwykle przefiltrowanej, gorącej), grubiej mieliłem kawę, manipulowałem mocą palnika. I nic....czasami udaje się zagotować kawę, ale nie zaobserwowałem żadnej prawidłowości. Pomyślałem, że może chodzić o sitko.

W dolnej części otwór lekko się skrzywił. Zobaczcie na zdjęciu. Wydaje mi się, że jest ok, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi. Co sądzicie? I jak często wymieniacie sitko?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Styczeń 2019, 13:47:18 »
Wątpię czy to może być sitko, prędzej uszczelka. Wymyj uszczelkę, przetrzyj wilgotną szmatką sitko od uszczelki i kawiarkę przy ich umiejscowieniu. Wytrzyj do sucha, spróbuj załozyć w drugą stronę uszczelkę. Jeśli uszczelka jest przypalona lub ma jakieś nierówności to na pewno trzeba wymienić. Zestaw nowych kosztuje kilkanaście złotych. Generalnie raz na dwa lata warto zmienić uszczelkę.

W kwestii sitka na kawę, to zobacz czy górny rant przylegający do uszczelki jest równy.
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2019, 14:12:11 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Styczeń 2019, 14:37:01 »
Sitko się zapycha
Sprawdź pod światło czy sitko, szczególnie to górne, nie jest zapchane drobinkami kawy.

Offline Fan Moki

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Styczeń 2019, 14:41:17 »
Uszczelka jest nowa, wymieniona przed świętami. Zresztą wymieniam ją regularnie co kilka miesięcy. Kawiarkę zawsze wycieram do sucha po umyciu. A może użyć kwasku cytrynowego i umyć ją+sitko?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Styczeń 2019, 14:48:49 »
Aluminiowych części nie można myć w kwasku cytrynowym.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Styczeń 2019, 19:39:50 »
Fan moki jaką kawę pijesz , jak ją mielisz i jak ubijasz?

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Styczeń 2019, 20:33:33 »
jak ją mielisz i jak ubijasz?

Nie żebym się czepiał ale

(nie ubijam)
grubiej mieliłem kawę

Offline Fan Moki

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Styczeń 2019, 19:47:15 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Sitko kawiarki wygląda ok, nie widać drobinek kawy. Generalnie zauważyłem, że jak użyje gorącej wody to żadziej się zatyka. Odpowiadając na pytania. Używam kawy ziarnistej i sam ją mielę, chociaż czasami też sięgam po kawy mielone. Używam młynka ręcznego Hario Mini Mill. Mam też taki stary, tani ostrzowy, ale do kawiarki jest ok. Kawy wychodzą smaczne. Mielenie grube, kawa jak kryształki cukru. Używam głównie gorącej wody, ale nie zawsze. Nie ubijam, wsypuje luźno. Pełne sitko, ale bez górki. Lubię kawy Arcaffe (zwłaszcza Mokacrema), Parana Espresso Italiano, Kimbo Gold, Lavazza Espresso (czarna), Pellini Top. Zdarzało mi się też robić w moce kawy jasno palone (Solberg & Hansen) i też były smaczne, ale te do espresso wg mnie są lepsze. Kwestia nawyków smakowych i przyzwyczajeń. To już 4 z kolei moja kawiarka. Mam też Bialetti 1 tz i elektryczną G.A.T. Nigdy nie miałem podobnych problemów. Dlatego pomyślałem, że zapytam Was o radę. Czasem drobny trik może zdziałać cuda.

Offline adnage19

• Ekspres: kawiarka Top Moka | Aeropress | Hario V60-02
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Styczeń 2019, 21:36:13 »
Hmm, nie wiem na ile problemem może być młynek, ale jest on jednak słaby (mówię o Hario, w ten ostrzowy to już w ogóle). Oba młynki mogą bardzo pylić i przez to kawiarka przepuszcza kawę itd. Może zamów z ciekawości z jakiejś forumowej palarni kawę i poproś o zmielenie pod kawiarkę, i zobacz, jakie będą efekty.
Taka propozycja, jeśli wiele innych rzeczy było już sprawdzane.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Styczeń 2019, 22:05:16 »
Jeżeli masz wygięty lejek obejrzyj dobrze dolne sitko czy się nie odksztalciło i  czy przypadkiem para nie przeciska się dookoła sitka i przy ściance zamiast dziurkami i przez kawe. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi