Autor Wątek: Młynek pod espresso i alternatywy  (Przeczytany 10661 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Młynek pod espresso i alternatywy
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Grudzień 2018, 12:25:26 »
@siewcu, ile by nie było dla mnie w skali miesiąca to jest za dużo, przynajmniej na Macapie. Do tego zmiana ziarna wymaga w moim Macapie na tyle dużo zachodu, że wolę czary mary z single dose. Dla tego twierdzenie, że wybór młynka ręcznego do espresso był podyktowany oszczędnością w zakupie jest błędne w moim przypadku.

Edycja:
Po zastanowieniu, nie tak do końca. Mogłem wybrać single dose z napędem, ale były za drogie, jeszcze nie było niche. Ostatecznie dorobiłem napęd do ręczniaka, a nie kupiłem gotowy produkt, z oszczędności.

Nie mniej jakieś kanałowanie czy gorsza kawa wynikające z konstrukcji mojego młynka to oczywista nieprawda.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 12:32:05 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Grudzień 2018, 12:52:22 »
Nie mniej jakieś kanałowanie czy gorsza kawa wynikające z konstrukcji mojego młynka to oczywista nieprawda.

W przypadku Kinu M47 owszem, ale w przypadku różnych Hario i podobnych jest inaczej. Kinu M47 kosztuje ponad 1000zł, jest wart każdej złotówki, ale w tej cenie można kupić także (używany) duży gastronomiczny młyn np. w wersji sklepowej i korzystać również z techniki SD (do espresso i do dripu). W sumie mój E8D (sklepowa wersja CEADO E37) przy odrobinie zachodu może być tak używany. Nawet PF można podstawić tuż pod wylot; retencja jest również zerowa choć z wykorzystaniem pędzelka ;).
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 12:54:41 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Grudzień 2018, 13:14:01 »

W przypadku Kinu M47 owszem, ale w przypadku różnych Hario i podobnych jest inaczej.

Oczywiście rozmawiamy tutaj o młynkach do espresso. Analogicznie nie wspominamy w tym wątku najtańszych młynków severin czy niwona, bo się do tego nie nadają.

I tu bym się zastanowił czy wszystkie droższe i uznane młynki ręczne nadają się do espresso, tylko nie chcę wywołać świętej wojny. Na pewno jest kilka konstrukcji młynków ręcznych, które bez wątpienia nadają się do espresso bez żadnych kompromisów. Da się na nich precyzyjnie ustawić grubość przemiału w stosunku do wagi i uzyskać jakość przemiału potrzebną do zaparzenia bardzo dobrego espresso z każdej kawy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Grudzień 2018, 13:31:44 »
Ja ze swojego jestem zadowolony (fabryczna konfiguracja pod espresso), jedyny problem jak muszę robić kilka espresso pod rząd, ale na pewno go zostawię jak kupię elektryczny.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Grudzień 2018, 16:30:56 »
Kinu M47 kosztuje ponad 1000zł, jest wart każdej złotówki, ale w tej cenie można kupić także (używany) duży gastronomiczny młyn np. w wersji sklepowej i korzystać również z techniki SD (do espresso i do dripu).
Przez ostatnie dwa lata się trochę tych ręczniaków już nazbierało. Aergrind w kickstarterowej cenie to hit, a do espresso jak najbardziej się nada (w ustawieniach i jakości, bo rączka dość mała). Komeś sprawdza się jeśli chodzi o jakość, ale ustawienia nawet z red clixem są kompromisowe -- trzeba wiedzieć, że się tego chce. Ale są przecież inne Knocki, Pharosy, Helor czy nawet HG1. Cena to oczywiście inna rzecz. Filozofia rytuału myślę jest tu najważniejsza. Gastro to kloce, ciężkie maszyny, trochę nawet ich żal w domowych warunkach na dwie kawy dziennie, a nawet w wersji sklepowej ta retencja zerowa, jak w ręcznych, nie jest.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Grudzień 2018, 16:50:12 »
Może i kloce, ale same się napędzają i nie trzeba jakiegoś specjalnego rytuału... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Grudzień 2018, 17:01:15 »
Ano właśnie, a niektórzy go potrzebują, tego rytuału oczywiście :szampan:

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Styczeń 2019, 12:38:51 »
Niche zamówiony  [emoji38]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi