Autor Wątek: Gaggia, Gaggia czy Gaggia -Espresso Cubika Plus, Classic, Baby Class D, Dose  (Przeczytany 19744 razy)

Tobiasz

• Gość
Cześć,
chciałbym wybrać jakiś ekspres niskobudżetowy, może być używany, robiący "poprawne espresso" - zastanawiam się nad używanymi Gaggia'mi. Co powiecie w tym temacie co doradzicie, który wybrać?

A tutaj link z bazarku:

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Budżet?
Zależy Ci tylko na espresso, czy kawy mleczne też pijasz?

Tobiasz

• Gość
Kawy mleczne też wchodzą w grę. 600zł?
Jak na tym popularnym portalu aukcyjnym wpiszę "ekspres Gaggia" i wybiorę opcję używane, to wtedy wyskakują wszystkie te modele o których pisałem w temacie.
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2014, 16:28:33 wysłana przez Tobiasz »

Offline M

• Administrator
Linki wklejaj bez www, zabezpieczenie przed bezczelną reklamą stosowaną przez pewną firmę...

W tej cenie będzie ciężko coś rozsądnego znaleźć, szczególnie do mlecznych.
Francis Francis X1 ma chyba troszkę większy bojler niż Gaggia, pojawiał się czasem na allegro, mówię oczywiście o wersji na mielonkę

Tobiasz

• Gość
No to może będę miał taką prośbę - proszę o konkretne modele ekspresów kolbowych, z boilerem umożliwiającym skuteczne spienienie mleka, które będą lepsze od Gaggia Baby Class, których cena w wersji używanej będzie możliwie najniższa. Jeśli ktoś będzie miał namiar na konkretny egzemplarz to proszę o namiary.
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2014, 22:33:13 wysłana przez Tobiasz »

Tobiasz

• Gość
A co myślicie o atrakcyjności tej oferty?

ASCASO BASIC
http:/allegro.pl/show_item.php?item=3990102673

Trochę drogo, zważywszy że sprzęt ma 4 lata, a wymyślono go jeszcze wcześniej - nie?
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2014, 17:11:31 wysłana przez Tobiasz »

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
...a wymyślono go jeszcze wcześniej - nie?

Wiesz, część z nas używa ekspresów, których rozwiązania (E61) zostały wynalezione w 1961 roku...
ps. zadzwoń do Janusza - dystrybutora Ascaso, może mieć coś używanego, po przeglądzie za normalną cenę.

Tobiasz

• Gość
No dobrze, odświeżam wątek i cenę, bo sztuka kompromisów jest wielka.

Jestem w stanie wydać na ekspres 1200 zł. Ktoś zaproponował mi nowe Ascaso Basic, Arc w tej cenie. Pytanie do użytkowników forum: brać czy polować na używką?

A może macie jakieś lepsze, ale konkretne propozycje w tej kwocie?

Offline M

• Administrator
Ogranicza Cię miejsce w kuchni? Swojego juniora kupiłem sporo taniej, a dostarcza znacznie więcej niż poprawne espresso ;D
Trochę cierpliwości i można ustrzelić naprawdę fajny sprzęcik.
Małe Ascaso też zrobi dobre espresso, tylko bojlerek miniaturowy...

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
Maćku błąd - nowe Ascaso nie ma bojlerka.
Bebechy Basica/ARCa z tego co pamiętam są takie same. Różnica w obudowie.
Miałem ARCa z bojlerem. Naprawdę fajny sprzęt, szczególnie za relatywnie niską cenę i na początek.

ps. a u Janusza nie ma używek?

Offline M

• Administrator
Odp: Gaggia, Gaggia czy Gaggia -Espresso Cubika Plus, Classic, Baby Class D, Dose
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marzec 2014, 10:34:39 »
Maćku błąd - nowe Ascaso nie ma bojlerka.
Świat się kończy ;)

Tobiasz

• Gość
Odp: Gaggia, Gaggia czy Gaggia -Espresso Cubika Plus, Classic, Baby Class D, Dose
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marzec 2014, 14:02:12 »
No i jak to się pięknie złożyło: u Janusza nie ma używek, a u Ascaso nie ma bojlera. Ale cena nowego ASCASO Basic jest u Janusza naprawdę atrakcyjna.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marzec 2014, 14:51:48 »
Poluj - coś się znajdzie ale raczej na ebay.de niż u nas. Tam częściej się okazje trafiają. U nas myśliwy ma mieć większą cierpliwość.

Rozważ może La Pavoni PCL czy CFL - nowe kosztują u nas ~1600 PLN, ale masz tam bojlerek 220ml. Spinka chyba takiego używał (może w innej obudowie)

Gdy ja szukałem poważniejszej maszyny rozważałem używany ECM Casa IV - bojler ma 500ml, można je było za około 300-400€ używane dostać. No ale za takie 400-500€ to już można coś z E61 upolować.

Ewentualnie poluj na Ascaso - ot choćby takie. Przegląd w Łodzi zrobisz, w budżecie się zmieścisz.
Tutaj masz Steel Uno - działający na 100%, po serwisie, za 320€, potarguj się i może w tych 320€ będzie wysyłka do Polski.

Moim zdaniem termoblok do domu ma sens, jednak bojlerek, nawet taki tylko 2 razy większy niż w Classicu to zupełnie inna liga.
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marzec 2014, 15:21:46 »
Termoblok (taki jak w Ascaso) czy bojler to interesujący temat, ale ja bym jednak obserwował walutę, bo zaraz wyjdzie, że nic nie jest w tym zakresie do kupienia i poczekamy aż Adolf P. przestanie się bawić żołnierzykami. E=4.25 zł w detalu. Pamiętajmy, że nie tylko Euro (ebay de) leci w górę, ale także ceny i u Janusza (ten sam przelicznik).

Tobiasz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marzec 2014, 17:23:40 »
Polowanie cały czas trwa, ale pojawiają się też nowe pomysły np. Francis Francis X1. Czy wie ktoś może coś o pojemności bojlera w tym ekspresie? Czy sitka mają standardowy rozmiar? I czy w ogóle ta maszyna do czegoś się nadaje - tzn. czy jest porównywalna z Ascaso Dream?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi