Autor Wątek: Ekspres Rancilio Silva vs Jura E6  (Przeczytany 7568 razy)

Offline venge

• Ekspres: ASCASO UNO PROF Black
  • Młynek: ASCASO i-1 inox Black
Ekspres Rancilio Silva vs Jura E6
« dnia: 13 Grudzień 2018, 12:07:38 »
Dzień dobry wszystkim,

Jako że jestem nowy, chciałbym wszystkich gorąco przywitać.

Nadszedł już czas na pierwszy ekspres do kawy. Nie mam dużego doświadczenia, a kawę robię ze zwykłego ekspresu Philips Senseo, jednak nie używam padów a kawę sypaną. Zdaję sobie sprawę że nie jest to nazwijmy to prawdziwa kawa bo ta z Orlenu czy Sturucksa o wiele bardziej mi smakuje.
Prosiłbym Was o poradę co na pierwszy ekspres wybrać. Bo czym więcej czytam tym mniej wiem. Szczególnie w przypadku ekspresów kolbowych ba takimi najbardziej byłem zainteresowany, ale czym bardziej zgłębiam temat to aż się boje czy dam sobie z tym wszystkim radę - odpowiedni czas parzenia, dokładna doza kawy, stopień mielenia, wybór młynka, odpowiedni tamper, itd. itd. Przyznam się że trochę zatłacza mnie to, choć nie ukrywam że cały proces przyrządzania kawy w ekpresie kolbowym to fajny rytuał. Z drugiej strony ekspres automatyczny wymaga praktycznie wciśnięcia przycisku i podstawienia filiżanki.

Moje pytanie zatem brzmi co będzie lepszym rozwiązaniem:

rancilio silva i do tego młynek MACAP M2M (C18 ) - czy ewentualnie jakieś inne rozwiązanie w podobnym budżecie będzie lepsze. Szczególnie dotyczy młynka.
Jura E6 - tylko proszę mnie nie hejtować że automat. To mój pierwszy ekspres więc szukam rozwiązania optymalnego a budżet mocno ograniczony. Max 3800zł.

W 95% będziemy przyrządzać cappuccino. Czyli kawy mleczne. Espresso sporadycznie, raz na tydzień. Wiem że do dobrego cappuccino bazą jest espresso, ale czy różnica między Rancilio a Jura będzie tak zauważalna że po połączeniu z mlekiem wyczuję tą różnicę? Tak jak wspominałem obecny powiedzmy "ekspres" daje taką kawę że jak wypiję z takiego Orlenu to czuję wyraźną różnicę. Dlatego też zależy mi aby i w domu odczuć różnicę a wiadomo że Orlen itp nie mają najlepszych kaw.

Jura to też wygoda szybkiego przygotowania kawy jednak nie jest to wyróżnik. Chętnie poświęcę czas na przygotowanie kawy w Rancilio jeżeli faktycznie różnice będą wyczuwalne w kawach mlecznych.

Pozdrawiam
Kamil

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Ekspres Rancilio Silva vs Jura E6
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2018, 12:10:50 »
Za 3800 zł kupisz całkiem fajny sprzęt. A to całe ważenie, mierzenie itd jest straszne tylko jak się o tym czyta ;) W rzeczywistości jest to sporo prostsze. A dobra kawa robi różnicę nawet przy kawach mlecznych...

Offline venge

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2018, 12:16:13 »
czyli kolbowy i młynek?
Czy podane przeze mnie rozwiązanie będzie ok czy w tym budżecie wybrać coś innego. Pewnie ekspres zostanie Rancilio bo ma naprawdę dobre opinie ale chodzi o młynek. Co byś polecał?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudzień 2018, 12:32:44 »
Może @Janusz coś wymyśli?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2018, 12:46:14 »
Pewnie że wymyśli. Nawet mu już podesłał na priv... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2018, 13:59:01 »
Orlen i Starbucks to przerażające ilością wiadra napoju kawopodobnego wiele osób mówi mi że kawa z Orlenu jest najlepsza ale jeśli szukasz tego smaku to masz do czynienia z mega przeciągniętym espresso lub americano z wielką ilością mleka i dodatków. Zanim wydasz kasę na kolbę i młynek proponuję spróbować gdzieś kawiarnianego cappuccino czy late i ocenić czy o to chodziło bo może okazać się że nie bardzo. Espresso z Orlenu jest delikatnie mówiąc wodniste z przepalonego ziarna i niedoparzone więc...

Podsumowując nie wiem czy potrzebujesz młynka i kolby z której kawa jest dużo lepsza niż z automatu według panujących tu opinii ale obiektywnie to rzecz gustu.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2018, 14:03:23 wysłana przez mlopus »

Offline venge

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2018, 16:07:28 »
Wydając tyle kasy chciałbym uzyskać optymalne rozwiązanie smakowe.
Tak jak pisałem że kawa z Orlenu jest lepsza niż z mojego obecnego ekspresu ale też to nie jest to jak piłem w kawiarni.
Po prostu moje rozwiązanie domowe to napój kawopodobny i to jeszcze bardziej kawopodobny niż np. w Orlenie itp.
Decydując się na zakup i taki wydatek zależy mi aby faktycznie uzyskać jak najwięcej smaku w określonym moim budżecie. A to że pije przeważnie kawy mleczne powodowało pytanie czy różnica w smaku cappuccino jest wyczuwalna między kolbą a automatem. Bo Jura zbiera dobre opinie jeżeli chodzi o espresso choć wiadomo że nie będzie to tak jak z kolby.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2018, 16:26:34 »
Wydając tyle kasy chciałbym uzyskać optymalne rozwiązanie smakowe, zależy mi aby faktycznie uzyskać jak najwięcej smaku w określonym moim budżecie, Jura zbiera dobre opinie jeżeli chodzi o espresso choć wiadomo że nie będzie to tak jak z kolby.

No to sobie chyba sam odpowiedziałeś na pytanie co lepsze ;_)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2018, 16:29:05 »
Na chłopski rozum masz 30 ml kawy i 100 -200 ml mleka. Więc pytał bym raczej na forum o mleku, które smakuje najlepiej ;).
A poważnie nawet jak nie trafisz idealnie z przemiałem, dozą, Silvia zaszaleje z temperaturą to i tak wyjdzie lepiej niż na Jurze czy Orlenie.
Była oferta na RS za 1200 złotych, może jeszcze aktualna.
Młynek, żeby było łatwiej weź coś z czasowym dozowaniem, chyba najtańsza opcja to 30 AP.
Do tego prosta, dobrej jakości mieszanka pod espresso, zimne mleko  i rządzisz.

Offline venge

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudzień 2018, 17:05:00 »
I chyba tak zostanie że kolba i młynek.
Widzę to tak:
ekspres UNO PROF i młynek i-1 inox Black

Jaką kawę warto do tego zestawu kupić?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudzień 2018, 17:17:29 »
Świeżo paloną CAFFE BARCA dostaniesz w Świątecznym Upominku. Nie potrzeba kupować od razu. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudzień 2018, 21:09:35 »
Też mógłbyś kupić phin + french press do spienienia + ręczny młynek +kawa np z mastroantonio.pl lub eurocafe.com.pl
(Powoli mi takie przygotowanie bardziej podchodzi niż cappuccino z ekspresu)

Offline Fabian

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudzień 2018, 19:49:41 »
Najważniejsze jest się dobrze zastanowić co się chce osiągnąć finalnie. Ja też byłem nastawiony na automat za 4k. Ale po dość długim przeglądaniu forum wybrałem metody alternatywne. Teraz mam kawiarkę ,Aeropress, Clever, i frenchpress do mleka . No i oczywiście młynek. Kawa wychodzi fantastyczna . Też bałem się że będzie z tym dużo roboty ale po kilku próbach nawet zrobienie kilku kaw to nie problem.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2018, 00:37:48 »
Dajcie spokój z tymi alternatywami. Człowiek pytał o co innego.
 Jeśli posłuchasz @Janusza, to będziesz miał efekt WOW, bo takiego cappuccino na żadnym Orlenie nie napijesz się.
Nie bój się tych parametrów, nie musisz trzymać się reguł. Tobie ma smakować. Wystarczy w przybliżeniu trzymać się parametrów. Ale jak się wkręcisz, to będziesz odmierzał, ważył, mierzył...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudzień 2018, 17:35:47 »
Orlen i Starbucks
Stawianie Orlenu i Starbucksa w jednej linii smaku, to spore zaokrąglenie.

masz 30 ml kawy i 100 -200 ml mleka. Więc pytał bym raczej na forum o mleku
Nie zgodzę się nic, a nic. Idąc tym tropem, to kawa jest nieważna, bo wody jest znacznie więcej, a tymczasem właśnie te 1,25% rozcieńczone w wodzie jest tematem tego forum.

Dajcie spokój z tymi alternatywami. Człowiek pytał o co innego.
Ale inny człowiek który kiedyś też pytał o co innego pisze, że to inne co innego mu się przydało. ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi