Autor Wątek: expres i młynek do 10 tys.  (Przeczytany 34257 razy)

skansen

• Gość
Odp: expres i młynek do 10 tys.
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Grudzień 2019, 10:02:33 »
@skansen a w czym lelit bianca jest lepsza od podanych przeze mnie modeli?

W Biance najważniejszym wyróżnikiem jest możliwość profilowania przepływu pozwalająca uzyskać bardzo dobre efekty ekstrakcji. Na początku możesz nie korzystać z tej regulacji i rozpocząć regulacje jak opanujesz podstawową obsługę ekspresu.

W gruncie rzeczy ekspresy wymienionych tu europejskich producentów nie różnią się aż tak bardzo. Używają podobnych komponentów (elektronika Gicar, pompy rotacyjne z silnikami RPM), są produkowane w Europie. Różnią się szczegółami technicznymi, detalami, armaturą. Z każdego modelu będziesz zadowolona. Jeśli nie zależy Ci na wspominanym profilowaniu weź ten z ekspresów, który Ci się najbardziej podoba...

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Grudzień 2019, 10:40:22 »
Ja bym odwrócił pytanie, w czym Izzo jest lepsze od Bianca, że musi być aż tyle droższe. Z tym profilowanie ciśnienia w Bianca to jak z lustrzankami, kupujesz bo będziesz robił artystyczne zdjęcia z pierdylionem ustawień, a później i tak robisz zdjęcia na auto :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #107 dnia: 07 Grudzień 2019, 11:38:25 »
Na tę chwilę bardzo skrótowo bo za parę minut mam gości i dziś pewnie więcej nie dam rady się udzielać. ALEX DUETTO IV PLUS jest kolejną wersją znanego już od wielu lat ekspresu. Co go wyróżnia od konkurencji ? Na pewno solidność wykonania, trwałość i bezawaryjność. Poza tym m.in. zasilanie bojlera kawowego z HXa umieszczonego w bojlerze parowym, duża pojemność każdego z bojlerów, duża stabilność temperaturowa podczas ekstrakcji kawy, izolacja termiczna obu bojlerów, sterowanie PID na obu bojlerach, podwójne ścianki obudowy, duża pojemność tacki ociekowej, możliwość podłączenia do wody bieżącej jak również pracy na własnym zbiorniku na wodę przy wykorzystaniu pompy rotacyjnej, możliwość personalizowania wykonania - w tym oprócz wyglądu zewnętrznego, uchwytów w różnych kolorach przede wszystkim możliwość zainstalowania bojlerów wykonanych ze stali nierdzewnej zamiast mosiężnych. Więcej pewnie jutro... 
Ja bym odwrócił pytanie, w czym Izzo jest lepsze od Bianca, że musi być aż tyle droższe.
Ja bym też odwrócił pytanie - czemu Bianca jest taka tania ?
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2019, 11:40:52 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 07 Grudzień 2019, 12:21:35 »
Na niektórych rynkach Bianca jest w podobnej cenie co Alex Duetto IV Plus (ok. 2600 USD)...

W Polsce Lelit może być tańszy bo jest jednak sprzedawany częściej niż wspomniane Izzo. Przy większym wolumenie sprzedaży sprzedawcy bardziej opłacają się okresowe promocje i inne akcje które przekładają się na niższą cenę. Niektórzy sprzedawcy kupują czasem "na magazyn" Biancę i jest dostępna wówczas od ręki... Jak na swoją cenę ten ekspres dobrze się w Polsce sprzedaje. Co przekłada się na atrakcyjną cenę.

Kolejna kwestia to polityka samego Lelita - firma jest nastawiona na rozwój i zależy jej na wysokiej sprzedaży.

Dziwi mnie trochę, że @Janusz mając tak fajne ekspresy jak Izzo niemal w ogóle ich nie promuje koncentrując się wyłącznie na Ascaso.

« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2019, 12:24:09 wysłana przez skansen »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 07 Grudzień 2019, 12:56:55 »
Ja tam nie widzę przewagi Izzo nad Lelit, widzę za to cenę plus 3-4ttys, koszt bardzo dobrego młynka. Alex miał kiedyś notoryczny problem z cieknącym bojlerami, może już to poprawili, także podnoszenie jakiej to są wysokiej jakości sprzęty jest bez sensu. Ktoś wcześniej napisał, że ekspresy produkowane są na tych samych częściach, jeżeli tak to jakość jest podobna. Nie słyszałem żeby się komuś Lelit popsuł. Sterowanie, programowanie elektroniczne chyba lepsze w Lelit. Ten regulator Izzo jest właśnie z tych „ogólnych części” :) Jak patrzę na Bianca to widzę więcej autorskiej myśli niż w Izzo, który dla mnie wygląda na typowego składaka. Nie twierdzę, że Duetto to zły sprzęt, uważam tylko, że nie ma sensu bez sensu wydawać pieniędzy:)
Napisałem, że Bianca to dobry sprzęt bo jest w swoje cenie liderem stosunku jakości do ceny, dual boiler, rtoa, itp. tak jak królem w segmencie 3tyś jest dla mnie Oscar II. Tyle. Żeby było lepiej niż Oscar trzeba kupić Bianca, żeby było lepiej niż Bianca trzeba pójść już wysoko, Marzocco, może jeszcze po drodze nowe Bezzery.

Offline novocaina

• Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Grudzień 2019, 16:33:44 »
nowe Bezzery to chyba jednak więcej guzików i elektroniki...
@Janusz - w alexie chyba nie ma nic więcej ponad to, co posiadają maszyny podane przeze mnie.

Wybór prawdopodobnie padnie na ECM synchronicę ale prosiłabym jeszcze o rady co dokupić: naczynie do spieniania mleka (jakiej firmy?), tamper od Metiu (pod sitko - swoją drogą tampery od Metiu prezentują się znakomicie :taktak:).

Wspominaliście na forum o prysznicach ims, sitkach vst i npf - mam pytania zapewne bardzo proste dla Was:

1. VST 18g - jakie sitko Ridgeless czy standard pod ECM synchronicę?
2. NPF dedykowany ECM z grupą e61 będzie ok?  znalazłam NPF firmy ECM - Naked portafilter (grupa E61) na coffesite -  czy taki będzie ok? i czy muszę dokupić NPF by używać sitka VST bo dołączony standardowo portafilter jest niekompatybilny czy NPF ma dodatkowe nieznane mi atuty ?
3. Prysznic IMS - czy faktycznie ma znaczenie i jeśli tak to jaki konkretnie? znalazłam kilka modeli i każdy pasuje do ECM:/ przynajmniej w zamyśle.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam, Novocaina

skansen

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 07 Grudzień 2019, 18:07:28 »
NPF pozwala lepiej kontrolować i oceniać ekstrakcje. NPF zamiast standardowego portfiltra staje się niezbędny wówczas, gdy zastosowane sitko IMS/VST jest na tyle duże, że nie zmieści się w kolbie...

Prysznic IMS zapewnia lepszą dystrybucję wody. Efekt przed i po możesz zobaczyć na moim filmiku.

Zastosowane na nich powłoki ułatwiają czyszczenie - to dlatego jest kilka wariantów pryszniców.

Offline novocaina

« Odpowiedź #112 dnia: 07 Grudzień 2019, 21:12:16 »
Czyli zdecydowanie lepiej dokupić wszystko.

@skansen wielkie dzięki :)

Pozdrawiam,
Novocaina

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Grudzień 2019, 21:56:18 »
Te guziki w Bezzera bardzo ułatwiają życie, automatyczny flush, automatyczna doza, nie trzeba smarować tej śmiesznej dźwigienki, mniej rzeczy do brudzenia. Mamy XXIw :)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Grudzień 2019, 22:40:55 »
Efekt przed i po możesz zobaczyć na moim filmiku.

Tyś to robił i nagrał, skansen?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 07 Grudzień 2019, 23:05:34 »
Tak, ja we własnej osobie. Podoba się?

Offline novocaina

« Odpowiedź #116 dnia: 08 Grudzień 2019, 06:57:16 »
@skansen filmik pierwsza klasa  [emoji38]

@3DSK
Z pewnością mamy XXI wiek i kto wie może masz rację, iż Bezzera Duo/MATRIXi jest nadzieją na przyszłość ale póki co czas zjeść snickersa i zejść na ziemię.  Przy sprawdzonych maszynach ECM, PROFI, IZZO czy pięknej Rakiecie wydaje się być dziwną hybrydą  - takim niepotrzebnym, kapryśnym i drogim gadżetem.

Celowo Bezzera DUO/MATRIX nie znalazła się w zestawieniu. Przeszukałam zagraniczne fora celem szerszej perspektywy i większej ilości opinii na temat ekspresów. Zarówno profi jak i ECM jako siostrzane ekspresy mają bardzo dobre opinie z niewielką przewagą ECM. Również wiele pozytywnych recenzji jest napisanych o Izzo i QM. Jedynie posiadacze Bezzery DUO/MATRIX piszą o licznych wadach i niedociągnięciach jak choćby wilgoć za ekranem dotykowym po tygodniu 'zabawy', problem z ciśnieniem parzenia, rozbryzg wody na elektronikę czy pojedyncze szoty trwające jedynie 60s(!) - można doczytać na home-barista.com.

Dziękuję za polecenie Bezzery jednak pomimo roztaczanego uroku nie urzekła mnie jej historia  ;)

O wyborze ECM w zasadzie zdecydowały dwie rzeczy: b. dobre opinie użytkowników oraz wygląd. Choć dajemy sobie jeszcze chwilę.

Pozdrawiam,
Novocaina
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2019, 07:02:09 wysłana przez novocaina »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #117 dnia: 08 Grudzień 2019, 10:45:22 »
1. VST 18g - jakie sitko Ridgeless czy standard pod ECM synchronicę?
Do domu lepsze są ridgeless, łatwiej wyjąć z PF.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #118 dnia: 08 Grudzień 2019, 12:47:33 »
Ja tam nie widzę przewagi Izzo nad Lelit, widzę za to cenę plus 3-4ttys, koszt bardzo dobrego młynka. Alex miał kiedyś notoryczny problem z cieknącym bojlerami, może już to poprawili, także podnoszenie jakiej to są wysokiej jakości sprzęty jest bez sensu. Ktoś wcześniej napisał, że ekspresy produkowane są na tych samych częściach, jeżeli tak to jakość jest podobna. Nie słyszałem żeby się komuś Lelit popsuł. Sterowanie, programowanie elektroniczne chyba lepsze w Lelit. Ten regulator Izzo jest właśnie z tych „ogólnych części” :) Jak patrzę na Bianca to widzę więcej autorskiej myśli niż w Izzo, który dla mnie wygląda na typowego składaka. Nie twierdzę, że Duetto to zły sprzęt, uważam tylko, że nie ma sensu bez sensu wydawać pieniędzy:)

Chyba mamy zupełnie inną wiedzę i odczucia. Po pierwsze to jeśli porównywać ALEX DUETTO IV PLUS to z LELIT Bianca lub Rocket R58 V3. Różnice w cenie nie są tu już tak wysokie a ceny po rabacie są zaniżone znacznie w stosunku do cen oficjalnych. Wynika to pewnie z jednej strony z nie narzucania sztywnej ceny sprzedaży przez producentów, z drugiej strony z dążenia do zwiększenia wolumenu sprzedaży przy jednocześnie zaniżonej marży. IZZO bardziej pilnuje cen na rynkach i nie pozwala na ich znaczne zaniżanie. Poza tym inne są koszty przy jednostkowym imporcie a inne przy sprowadzaniu po kilka lub kilkanaście sztuk. Ekspresy IZZO są sprowadzane pod zamówienia klientów, często w spersonalizowanym dla nich wykonaniu. To także uzasadnia różnice w cenie.
Od 2008 roku trafiło ode mnie w ręce klientów w Polsce kilkadziesiąt ekspresów ALEX. Począwszy od modelu MK1 aż po DUETTO IV PLUS. Nie spotkałem się z żadnym przypadkiem cieknącego bojlera. Chyba, że był on kompletnie zakamieniony. Ale to już nie jest wina producenta tylko użytkownika. Jeśli znasz takie przypadki to proszę abyś je przytoczył, podał linki. Inaczej to jest mało wiarygodne. Może pomyliło Ci się z moim wpisem gdzieś na forum o przypadku pękniętej grupy kawowej w Lelit. To mogę potwierdzić i mam nazwisko klientki której to się przydarzyło.Podejrzewam też, że nigdy nie widziałeś ekspresu ALEX rozebranego, bez obudowy. Rzeczywiście elektronika, pompy, elektrozawory są pewnie tych samych producentów. Ale myśl techniczna nie polega na składaniu ekspresu z gotowych elementów, podzespołów. Ekspresy ALEX począwszy od tych pierwszych różniły się od konkurencji m.in. udogodnieniami serwisowymi. Łatwość dostępu do poszczególnych podzespołów i zawory odcinające umożliwiające wymontowanie każdego elementu bez spuszczania wody z innych to jeden z przykładów.
Obecnie w modelu ALEX DUETTO IV PLUS są wprowadzone następujące nowe rozwiązania:
- wyświetlacz z shot timerem
- odwrócona pozycja silnika - silnik jest umieszczony nad pompą
- wewnętrzne trzpienie zaworów ze stali nierdzewnej
- bojlery i elektrozawory ze stali nierdzewnej
- pompa regulowana z zewnątrz bez konieczności demontażu obudowy
- łatwe opróżnianie bojlerów przez zawór umieszczony w dolnej części ekspresu
- łatwy dostęp do elementów grzejnych z dolnej kratki w celu konserwacji - możliwa jest wymiana elementów grzejnych bez konieczności demontażu maszyny
- magnesy mocujące tackę ociekową
- sonda poziomu wewnątrz kotła zarządza instalacjami wodno-kanalizacyjnymi, parametrami poziomu wody i urządzeniami takimi jak: czujnik zbiornika jest automatycznie wyłączany, gdy maszyna jest podłączona do głównego źródła wody; w przypadku awarii głównego systemu wodnego maszyna jest automatycznie wyłączana
- zwiększono prześwit na kubki, aby umożliwić użycie kubków MUG
- wysokość tacki ociekowej została zmniejszona
- odległość między dyszami pary / gorącej wody a panelem przednim została zwiększona dzięki zastosowaniu tulei, aby uniknąć zadrapań i ułatwić spienianie

@novocaina co wybierzesz i tak będzie to bardzo dobrym rozwiązaniem. Wszystkie wymienione ekspresy to wysoka półka i dadzą dużo satysfakcji w użytkowaniu. Powodzenia !

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline novocaina

« Odpowiedź #119 dnia: 08 Grudzień 2019, 16:52:28 »
@pj.w bardzo dziękuję  :)
@Janusz to się nazywa wyczerpującą odpowiedź :) Masz słuszność, że wszystkie ekspresy są bardzo podobne i wszystkie mają bardzo dobre recenzje dlatego ostateczną decyzję na dniach podejmą nasze oczy.

Pozdrawiam,
Novocaina

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi