Ja tam nie widzę przewagi Izzo nad Lelit, widzę za to cenę plus 3-4ttys, koszt bardzo dobrego młynka. Alex miał kiedyś notoryczny problem z cieknącym bojlerami, może już to poprawili, także podnoszenie jakiej to są wysokiej jakości sprzęty jest bez sensu. Ktoś wcześniej napisał, że ekspresy produkowane są na tych samych częściach, jeżeli tak to jakość jest podobna. Nie słyszałem żeby się komuś Lelit popsuł. Sterowanie, programowanie elektroniczne chyba lepsze w Lelit. Ten regulator Izzo jest właśnie z tych „ogólnych części”
Jak patrzę na Bianca to widzę więcej autorskiej myśli niż w Izzo, który dla mnie wygląda na typowego składaka. Nie twierdzę, że Duetto to zły sprzęt, uważam tylko, że nie ma sensu bez sensu wydawać pieniędzy:)
Chyba mamy zupełnie inną wiedzę i odczucia. Po pierwsze to jeśli porównywać ALEX DUETTO IV PLUS to z LELIT Bianca lub Rocket R58 V3. Różnice w cenie nie są tu już tak wysokie a ceny po rabacie są zaniżone znacznie w stosunku do cen oficjalnych. Wynika to pewnie z jednej strony z nie narzucania sztywnej ceny sprzedaży przez producentów, z drugiej strony z dążenia do zwiększenia wolumenu sprzedaży przy jednocześnie zaniżonej marży. IZZO bardziej pilnuje cen na rynkach i nie pozwala na ich znaczne zaniżanie. Poza tym inne są koszty przy jednostkowym imporcie a inne przy sprowadzaniu po kilka lub kilkanaście sztuk. Ekspresy IZZO są sprowadzane pod zamówienia klientów, często w spersonalizowanym dla nich wykonaniu. To także uzasadnia różnice w cenie.
Od 2008 roku trafiło ode mnie w ręce klientów w Polsce kilkadziesiąt ekspresów ALEX. Począwszy od modelu MK1 aż po DUETTO IV PLUS. Nie spotkałem się z żadnym przypadkiem cieknącego bojlera. Chyba, że był on kompletnie zakamieniony. Ale to już nie jest wina producenta tylko użytkownika. Jeśli znasz takie przypadki to proszę abyś je przytoczył, podał linki. Inaczej to jest mało wiarygodne. Może pomyliło Ci się z moim wpisem gdzieś na forum o przypadku pękniętej grupy kawowej w Lelit. To mogę potwierdzić i mam nazwisko klientki której to się przydarzyło.Podejrzewam też, że nigdy nie widziałeś ekspresu ALEX rozebranego, bez obudowy. Rzeczywiście elektronika, pompy, elektrozawory są pewnie tych samych producentów. Ale myśl techniczna nie polega na składaniu ekspresu z gotowych elementów, podzespołów. Ekspresy ALEX począwszy od tych pierwszych różniły się od konkurencji m.in. udogodnieniami serwisowymi. Łatwość dostępu do poszczególnych podzespołów i zawory odcinające umożliwiające wymontowanie każdego elementu bez spuszczania wody z innych to jeden z przykładów.
Obecnie w modelu ALEX DUETTO IV PLUS są wprowadzone następujące nowe rozwiązania:
- wyświetlacz z shot timerem
- odwrócona pozycja silnika - silnik jest umieszczony nad pompą
- wewnętrzne trzpienie zaworów ze stali nierdzewnej
- bojlery i elektrozawory ze stali nierdzewnej
- pompa regulowana z zewnątrz bez konieczności demontażu obudowy
- łatwe opróżnianie bojlerów przez zawór umieszczony w dolnej części ekspresu
- łatwy dostęp do elementów grzejnych z dolnej kratki w celu konserwacji - możliwa jest wymiana elementów grzejnych bez konieczności demontażu maszyny
- magnesy mocujące tackę ociekową
- sonda poziomu wewnątrz kotła zarządza instalacjami wodno-kanalizacyjnymi, parametrami poziomu wody i urządzeniami takimi jak: czujnik zbiornika jest automatycznie wyłączany, gdy maszyna jest podłączona do głównego źródła wody; w przypadku awarii głównego systemu wodnego maszyna jest automatycznie wyłączana
- zwiększono prześwit na kubki, aby umożliwić użycie kubków MUG
- wysokość tacki ociekowej została zmniejszona
- odległość między dyszami pary / gorącej wody a panelem przednim została zwiększona dzięki zastosowaniu tulei, aby uniknąć zadrapań i ułatwić spienianie
@novocaina co wybierzesz i tak będzie to bardzo dobrym rozwiązaniem. Wszystkie wymienione ekspresy to wysoka półka i dadzą dużo satysfakcji w użytkowaniu. Powodzenia !