Dzień dobry,
piszę z prośbą o poradę w zakresie użytkowania Roty. Od piątku zacząłem naukę z tym sprzętem, zrobiłem kilkanaście kaw i w żadnym wypadku nie jestem w stanie osiągnąć ciśnienia powyżej 2 barów; przeczytałem cały wątek, obejrzałem filmiki instruktażowe i wydaje mi się, że wszystko robię zgodnie z podanymi wskazówkami; kawa Ariadna, młynek Kinu. Mieliłem w przedziale 0.7-1.5; przy wartościach najniższych z podanych, kawa zaczęła pryskać na boki, więc wnioskuję, że to już za drobno. Tampera używałem zarówno z większym, jak i mniejszym naciskiem. Maszynę rozgrzewam zalewając dwa razy po 2 minuty. Strumień wody delikatny, więc chyba nie dochodzi do zapowietrzenia. Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę z domowym espresso, a Rota jest moim pierwszym sprzętem, więc najprawdopodobniej gdzieś popełniam błąd. Będę wdzięczny za rady.