Boże, ileż niedowiarków na tym świecie...
![Wink ;)](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/wink.gif)
Valerii jest mega fachowcem, bardzo dobrze swoje poczynania i pomysły udokumentował, pokazał na filmach. Mnie to wystarczyło, by przy pierwszej okazji się do niego zgłosić. Jego maszynka jeszcze bardziej mnie ujęła, gdy ją wziąłem w ręce i zacząłem używać. Potem ktoś mnie skusił i kupiłem dźwigienkę Ponte Vecchio, a po paru próbach mój zachwyt nad maszynką Valerija tylko wzrósł. Jak to porównać ze sobą? Różnica jest zasadnicza. Kończy się ekstrakcja w dźwigni -- musisz czekać aż ciśnienie w kolbie spadnie do bezpiecznego poziomu czyli jakieś pół minuty-minutę. W Rota od razu po ekstrakcji możesz odkręcić korbkę do góry i po chwili można odkręcać sitko by załadować doń świeżą kawę. To mi się podoba najbardziej
![Smiley :)](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/smiley.gif)
. Druga rzecz jaka jest niebywała (np. w moim PV): ciastka są suche i wypadają elegancko w całości bez użycia większej siły.
Tutaj ciastka:
![](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190328/7653d00176e6b35677a5d2a99bf00c8c.jpg)
Tutaj różnica koloru między kawą Antonia i Eli:
![](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190328/dbc360a67c94aa78704adc8b7c178741.jpg)
Sitko w młynku E37S:
![](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190328/38ca497c54b8aaf839a8e4a1dfae90dc.jpg)
Sitko na wadze:
![](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190328/0602ebe32a847503acf3ac562336d6ec.jpg)
Pytacie o jasne kawy. Naprawdę jest tak samo jak w przypadku dużego ekspresu z pompą i grupą E61, poważnie.
Jest równie trudno. Ela dała mi dziś paczkę swojego Salwadoru Santa Rita z obróbki Honey. Jest to bardzo jasno palone ziarno. W dodatku Salwadory w młynkach lokują się w zakresie bardzo drobnego mielenia. Trzeba mieć więc naprawdę dobry młynek. Straciłem większość paczki, zanim poprawnie go ustawiłem -- w zakresie znacznie drobniejszego mielenia niż w przypadku pracy z maszyną gastronomiczną i sitkami 58mm. Po takim żmudnym i pełnym niepowodzeń treningu, udało mi się dojść do wprawy i optymalnego efektu: bez kanałów, bez ochlapanej filiżanki, z zarysami cętek, dość słodkie i przyjemne espresso... W każdym razie w Rota mamy dużą swobodę w działaniu korbką czyli profilowaniu ciśnienia. Np. możemy przeprowadzić dość długą preinfuzję, z delikatnym startem, poczekać na pierwsze krople z sitka, zatrzymać korbkę by po paru-kilku sekundach ruszyć na 9bar.
Moim zdaniem urządzenie Valerija ma ogromny potencjał i może z powodzeniem podbić cały świat miłośników espresso
![Smiley :)](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/smiley.gif)
.
Ekstrakcji końcówka:
![](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190328/3ac3eb8530667259c3492b4aefc5526e.jpg)
Espresso:
![](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190328/9d1419e112413a2e436db93b13dd72f5.jpg)