Autor Wątek: Ekspres do 6000zł. i młynek do 2000zł.  (Przeczytany 5407 razy)

Offline wilkołak

Ekspres do 6000zł. i młynek do 2000zł.
« dnia: 09 Grudzień 2018, 16:58:42 »
Witam,
Chciałbym kupić ekspres do domu do 6000zł oraz młynek do 2000zł.
Proszę o porady, oczywiście proszę pisać jasno ponieważ nie zam się na szczegółach, przeczytałem wiele tematów z forum i wiem że był podobny ale jakiś czas temu.
Ilość robionych kaw dziennie 2-8 większość to kawy z mlekiem.

Czy w ogóle jest sens wydawać takie pieniądze? Znajomy poleca mi Gaggia Classic RI9403/11 oraz młynek Baratza Encore.
Ja rozważam firmę ECM i Baratza ale to tylko dzięki informacjom z forum.

Proszę o pomoc w wyborze.

Offline wilkołak

Odp: Ekspres do 6000zł. i młynek do 2000zł.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2018, 17:06:37 »
Może kupić tańszy ekspres a droższy młynek. NP Ekspres Gaggia Classic a w młynek zainwestować więcej? Sam już nie wiem...

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2018, 17:18:51 »
Myślę że w takim budżecie możesz kupić naprawdę multum ciekawego sprzętu. Zastanowiłbym się może nad proporcjami wydanej kasy na młynek w stosunku do ekspresu. Masz jakieś wymagania co do desingu czy wielkości sprzętu?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2018, 17:22:43 »
Gaggia Classic to bardzo prosty ekspres, jeśli już chcesz tak tanio mając duży budżet to proponuję przynajmniej Rancilio Silvia, LELIT ANNA PL41TEM lub ASCASO Dream i dobry młynek.

Offline wilkołak

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudzień 2018, 17:23:34 »
Raczej wielkość nie ma znaczenia. Żona jest smakoszem kawy i chciałbym jej zrobić prezent. Mamy obecnie automatyczny ekspres Somens eq7. Ale wiem że chce zmienić na kolbowy.

Offline wilkołak

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2018, 17:26:51 »
Zastanawiałem się nad młynkiem Baratza Sette 270 ale im więcej czytam tym mniej wiem :)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:40:24 »
Kup dobry młynek. Mazzer Mini Electronic, Caedo E5p, MACAP M5D i za resztę ekspres. Młynków dobrych czy bardzo dobrych w cenie do 3000zł jest trochę.  Możesz rozważyć ekspres  Bezzera  PID. Z którymś z wymienionych przeze mnie młynków zmieści się w 8000zł.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 18:47:04 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline wilkołak

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:47:24 »
Czyli młynek o którym pisałem Baratza Sette 270 jest gorszy od tych które ty podałeś?

Czym dokładnie się różni PID, E61, HX może ktoś mi to w prosty sposób wyjaśnic?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:51:09 »
Mmmm, leniuszek. E 61 to grupa zaparzająca w ekspresie, PID to regulator temperatury a HX czyli Heat Exchanger to rodzaj ogrzewania wody w bojlerze. Jest to najprościej ujmując bojler z grzałką i wewnątrz niego jest zbiornik ogrzewany wodą z tego pierwszego bojlera. Tak więc różnic nie da sie wykazać, bo to są zupełnie różne elementy ekspresu.
Te młynki, które Ci podałem stoją co najmniej półkę wyżej od tego Sette. Sette ma mniejszą retencję (ilość kawy zostająca w  młynku po mieleniu) niż te z mojej propozycji. I na tym chyba kończy się jego przewaga.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 18:55:14 wysłana przez Jeżyk »

Offline wilkołak

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:05:22 »
Myślę że zmieściłbym się w budżecie,
Teraz który ekspers ???
Bezzera MAGICA S MN PID
Bezzera Unica PID
ECM Classica PID
ECM Mechanika V Slim

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:18:56 »
Myślę, że trudno będzie Ci uzyskać jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Poszukaj opisów poszczególnych ekspresów (najlepiej od użytkowników i to po jakimś czasie używania)  i wyciągnij wnioski.
Możesz zasięgnąć opinii w sklepach. "Mam potrzebą kupna zestawu, ekspres i młynek" Podaj cenę nieco niższą niż budżet i  spróbuj wynegocjować lepszą cenę lub dodatkowe akcesoria. Poza ekspresem i młynkiem będziesz potrzebował tamper, podstawę do tampera, dzbanek do spieniania mleka, odbijak do fusów. Niektóre sklepy oferują zestawy w korzystniejszej cenie. Po jakimś rozeznaniu wstępnym będziesz wiedział jakie zestawy są dla Ciebie oferowane. Wówczas podasz na forum temat do rozważania.

Offline demonoman

• Wyścigi Konne
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudzień 2018, 22:07:19 »
Co myślicie o ROCKET Appartamento Cappuccino + Fiorenzato F4 E NANO?

Offline wilkołak

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudzień 2018, 22:28:19 »
 ROCKET Appartamento Cappuccino podobna cena do Bezzera MAGICA S MN PID a brak PID.
Co do młynka to nie jestem ekspertem ale oglądalem różne opinie na youtube i Ceado wydają się być najlepsze, jeśli chodzi o czystość kawa nie ma styczności ze sprężynami (olej) dzięki czemu nie psuje jej smaku. Można to ładnie zobaczyć na filmach youtube.

Myślę nad młynkiem Ceado E37J ale trochę cena jest zaporowa jeśli nie to wybiorę model E5P.
Ekspres raczej Bezzera MAGICA S MN PID

Na razie nie mam żadnej lepszej propozycji.
Jeśli możecie coś jeszcze doradzić z góry dziękuję.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudzień 2018, 22:43:43 »
jeśli chodzi o czystość kawa nie ma styczności ze sprężynami (olej) dzięki czemu nie psuje jej smaku.

A w którym młynku kawa ma styczność ze sprężynami?

Offline demonoman

• Wyścigi Konne
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudzień 2018, 23:00:47 »
Przejrzałem parę filmików, chyba chodziło o substancje oleiste z kawy apropo czyszczenia młynka, a nie olej, który smaruje elementy ruchome? Generalnie zachwalają możliwość łatwego rozkręcenia i wyczyszczenia tego młynka, ale akurat nie wiem czy to jest takie super istotne przy domowym użytkowaniu. Ten Ceado E5P nie przemawia do mnie ze względu na wygląd, za dużo tam plastiku.

Bezzera MAGICA S MN PID wydaje mi się świetnym wyborem, chyba sam bym wybrał właśnie ten ekspres, tylko trochę tylko nie podoba mi się wygląd, tj. chciałbym mieć drewniane gałki i kolbę, jak we wspomnianym Rocket. (Sam przymierzam się powoli do zakupu takiego zestawu)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi