Autor Wątek: Jednobojlerowiec stabilny temperaturowo  (Przeczytany 4631 razy)

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Jednobojlerowiec stabilny temperaturowo
« dnia: 09 Grudzień 2018, 12:40:44 »
Po czterech latach zabawy z lelit PL41LEM przyszedł czas na zmianę sprzętu.
W dotychczasowym ekspresie brakowało mi właściwie tylko pełnej kontroli nad temperaturą. Mały bojler ma niestety swoje minusy.

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję HX-a czy Duala. Nie jestem wyznawcą  sekty czcicieli maszyn gastro i zwolennikiem teorii, że prawdziwe espresso to tylko z żaren co najmniej 64 mm i 50 kilo sprzętu. Powiem nieskromnie, że z poprzedniej zabawki miałem lepsze espresso niż ze zdecydowanej większości kawiarni w tym kraju.

Warunki pracy ekspresu
4-5 doppio dziennie, najczęściej po 2 naraz
Raz na 2-3 dni jedno capu
Ekspres będzie pracował w komplecie z Eureką Mignon Specialita (w tym względzie decyzję podjął Mikołaj, młynek już stoi więc nie ma co dyskutować)

Czego oczekuję?
Stabilność temperatury przede wszystkim
Nie interesują mnie specjalnie zabawy z mieszaniem temperaturą, preinfuzją czy ciśnieniem

Moje wątpliwości
Jaka pojemność bojlera żeby było stabilnie i żeby woda była w miarę świeża: 0.4, 0.5, 0.7l?
Czy PIDy w małych bojlerach rozwiązują faktycznie problem z temperaturą?
Jaka konstrukcja sprzętu?

Grupa Bezzery wiadomo elektryczne grzałki, szybki czas nagrzewania
Grupa E61: czy przegrzewanie to cecha tej grupy czy tylko właściwość HX z tą grupą? Co zyskam w praktyce poza „dizajnem” wybierając klasyczną legendę?
Jeśli E61 to który: BZ Unica (pid w tym modelu podobno średnio się sprawdza), VBM Domobar Lever, Quick Mill Alexia Evo, ECM Classika II PID

Są jeszcze fajne ECM Casa V i odpowiednik Quick Milla- Pippa oraz Lelit Grace 91T (tutaj bojler tylko 300 ml ale z zaawansowanym PID-em) ewentualnie starsze wersje lelita z bojlerem 300 ml.

Jest także Ascaso z nowymi termoblokami i PID-em

Nie jestem „świeżakiem” w temacie ale liczę na pomoc i konstruktywne podpowiedzi, w którą stronę iść

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Jednobojlerowiec stabilny temperaturowo
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2018, 13:14:11 »

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję HX-a czy Duala. Nie jestem wyznawcą  sekty czcicieli maszyn gastro i zwolennikiem teorii, że prawdziwe espresso to tylko z żaren co najmniej 64 mm i 50 kilo sprzętu. Powiem nieskromnie, że z poprzedniej zabawki miałem lepsze espresso niż ze zdecydowanej większości kawiarni w tym kraju.

Zgadzam się z Tobą. W kawiarni ziarno za 40 zł, a Twoje za 140 zł. Zmienią ziarno w kawiarni lub baristę, a Ty co zmienisz/ zamienisz ?  ;)

Czego oczekuję?
Stabilność temperatury przede wszystkim

Życzę powodzenia. A jest to potrzebne, gdy szuka się  w ekspresach które i tak nie trzymają temperatury.

Nie jestem „świeżakiem” w temacie ale liczę na pomoc i konstruktywne podpowiedzi, w którą stronę iść

Ja  jestem świeżakiem, ale wiem, że nigdy bym nie kupił młynka takiego jak Ty.

Warunki pracy ekspresu
4-5 doppio dziennie, najczęściej po 2 naraz
Raz na 2-3 dni jedno capu
Ekspres będzie pracował w komplecie z Eureką Mignon Specialita

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2018, 13:38:40 »
liczę na pomoc i konstruktywne podpowiedzi, w którą stronę iść
Tedi, bardzo proszę, zanim coś napiszesz weź pod uwagę prośbę autora posta. Nie dam się wciągnąć w przepychanki słowne na temat wyższości dnia nad zachodem słońca. Mam też zasadę, że o wyznawanych poglądach religijnych nie dyskutuję :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2018, 13:54:02 »
Generalnie większy bojler przy reszcie parametrów takich samych powinien łatwiej utrzymać stabilną temperaturę ekstrakcji. Minus to czas przełączania kawa -> para ale u Ciebie to będzie rzadko się działo więc ja na Twoim miejscu szukałbym czegoś 0,7-0,8.
Ostatnio trafiłem na takie porównanie, pewnie trochę termoblok jest tu niedoceniony ale dosyć prosto pokazany jest bojler i grupa E61.

A może jakaś dźwignia?:)

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudzień 2018, 14:11:14 »
Dzięki @pj.w
Generalna zasada: większy bojler równa się większa stabilność jest dla mnie oczywista. Chodzi o złoty środek pomiędzy stabilnością a świeżością wody. Nad dźwignią trochę myślę ale nie wiem, jak dźwigienka się sprawdzi w przypadku tego capu raz na jakiś czas. Nie chciałbym iść w jakiś osobny spieniacz.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2018, 14:47:32 »
5 kaw dziennie - 250 ml.
Flush przed każdą sesją - 60 ml x 2 - 120 ml.
Flush po espresso aby przeczyścić grupę - 5 x 50 ml - 250 ml

Czyli jeden dzień to u Ciebie 620 ml (i to naprawdę licząc ekonomicznie). W zasadzie wymieniasz cala wodę w bojlerze każdego dnia. A jeżeli nadal odczuwasz dyskomfort co do świeżości, to zawsze co rano możesz przepłukać układ upuszczając jedna szklankę wody. Z jakiegoś powodu chcesz zmienić ten bojler 0,25l na większy. ;)

« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 14:50:11 wysłana przez pj.w »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudzień 2018, 15:21:13 »
trafiłem na takie porównanie, pewnie trochę termoblok jest tu niedoceniony
Sądząc po głosie, to ojciec chrzestny Niche DaveUK, którego zdaniu należy zaufać.
Termoblok nie jest niedoceniony - on po prostu taki jest. Zrobiłem wersje 0.1 Naszego Forumowego Termofiltra (w skrócie NFT) i otrzymałem dokładnie takie wyniki, jakie Dave opisuje. Im większa prędkość przepływu wody, tym ona wypływa zimniejsza. Różnice są spore - jeśli ekstrakcja trwa 25 lub 35 sekund, temperatura się różni o 2 stopnie, jeszcze gorzej, gdy ekstrakcja trwa 20 sekund - wtedy temperatura jest niższa o 5 stopni.
Natomiast zdanie o parze nie jest prawdziwe, natomiast prawdą jest, że należy mieć jakieś sterowanie przy generacji pary, czyli nie wtryskiwać wody do termobloku, gdy jest za zimny, a wtryskiwanie zacząć od pewnej konkretnej temperatury. Wtedy pary jest dość.

Generalnie, świetne jest zdanie podsumowujące - it's the cheapeset way to heat the water, but it's certainly not the best way.

Bardzo jestem ciekaw wyników pomiarów mojego bojlerka 0,4l.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudzień 2018, 15:54:29 »
Pl91t to victoria. Bardzo fajny, szybki i na twoje potrzeby wyrobi. Nastawa temperatury dziala w nim bardzo dobrze.  Za kazdym razem zmiana o 1 stopien powoduje zmiane smaku. Czasami brakuje mi skali co 0.5 stopnia.  powrot do poprzedniej zadanej temperatury to powrot do tego samego smaku. Na wyswietlaczu masz pasek zmian temperatury , programowany czas,preinfuzja(staly czas) Minusem dla mnie jest tylko regulacja opv w srodku i drgania na siatce na ktorej stoi szklanka. Trzeba podkleic jakas gabke pod nia tak aby nie bylo wibracji . Polecam. Grace to grupa 57 i bojler 250 a nie300. No i młyn to podstawa.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudzień 2018, 16:04:03 »
Trzeba podkleic jakas gabke pod nia tak aby nie bylo wibracji
BlueTack.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudzień 2018, 16:15:55 »
Thx . Cos bede musial z tym zrobic.  :piwko:

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudzień 2018, 16:30:06 »
Pl91t to victoria. Bardzo fajny, szybki i na twoje potrzeby wyrobi
@Mireksm nad Lelitem zastanawiam się głównie ze względu na PID bo sama zamiana bojlera 250ml na 300ml wydaje się mało sensowna

Offline Mireksm

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudzień 2018, 17:56:29 »
Roznica 250 a 300 (no i 800)niby mala a moze byc duza. Do stabilnosci temp potrzebne sa testy wykonane w laboratorium a nie przez pierwszego lepszego użytkownika. Czym wiekszy bojler tym lepiej wedlug mnie ale znowu spienic mleko i pozniej go schladzac do 90 stopni tez chwilke potrwa. Potrzebne tez sa dokladne czujniki temperatury i systemy sterowania temperaturą. Victoria podczas jednej dozy kawy, stalego przemialu, rownego ubicia za kazdym razem zmieniala smak kawy w ten sam sposob . Od kwasnego w gorzki Probowalem w temperaturach 91-95. Na 20 prob kazda tak samo wyszla dlatego brakuje mi dokladnosci co do 0.5. Czy pojemnosc bojlera jest ok nie odpowiem ci. Ja na poczatku bylem za bianca, elizabeth i dream pid. Widze juz za to niedoskonalosc mojego mlynka przy tym ekspresie a w cale nie mowie ze jest zly. Sa tez inne marki. Grace i victoria maja chyba tez inne grzalki z tego co pamietam

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:17:20 »
dokladnosci co do 0.5
Taka dokładność jest nie realna do uzyskania dla jednobojlerowca. Nawet dla multibojlerowca gastronomicznego wątpię.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:29:04 »
Mozliwe ale mysle ze.dodanie samej temp biezacej bojlera w dokladnosci do 0,1 na wyswietlaczu zalatwiloby sprawe, tak aby w odpowiednim momencie wystartowac

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:34:32 »
Zmieniać bojler na bojler trochę większy.... hmmm. Z mojego doświadczenia powiem Ci tak. Zmieniłem mały bojler na HX. I to był dobry krok. Z ekspresem HX "jestem" już drugi rok i nie zamierzam niczego zmieniać. A jak kupisz ekspres z większym bojlerem to moim zdaniem ta zmiana niczego nie wniesie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi