Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 662986 razy)

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #2010 dnia: 07 Kwiecień 2025, 13:23:18 »
Pisząc o czystych naparach macie na myśli bez pyłu czy smak?

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #2011 dnia: 07 Kwiecień 2025, 13:39:34 »
Moim zdaniem i to i to. Pył w naparze zawsze wpłynie na smak. Nie jest to tylko kwestia estetyki.

« Odpowiedź #2012 dnia: 07 Kwiecień 2025, 13:51:38 »
Moim zdaniem i to i to. Pył w naparze zawsze wpłynie na smak. Nie jest to tylko kwestia estetyki.
To wiem, pytam o którym aspekcie koledzy piszą.
Mnie się udaje zrobić napar w AP bez pyłu.
Edycja:
Przy czym dość grubo mielę, w T3S najczęściej 16-18 klików.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2025, 13:56:10 wysłana przez THRaKeD »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2013 dnia: 07 Kwiecień 2025, 13:52:58 »
Może grubsze mielenie mało-pylącym młynkiem + użycie 2-3 filtrów?

Piłem w jednej Warszawskiej kawiarni bardzo klarowny napar z Aero, niestety była spora kolejka i wyszedłem na zewnątrz poczekać, nie przyglądałem się jak był przygotowany ;/

Zamówiłem z czystej ciekawości, bo dla mnie to rzadkość kawa z AP w kawiarni, a o swoim AP już dawno zapomniałem.

Edit.
Klarowny w smaku i wizualnie, to była jakaś herbaciana Etiopia.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

« Odpowiedź #2014 dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:00:05 »
Chyba muszę doprecyzować.
Nie chodzi mi o to jak uzyskać klarowny napar z AP. To potrafię. Najczęściej mielę między 16 a 18 klików, 1 filtr i wszystko jest czyste.
Natomiast, nieznając V60, pytam czy z niego napar jest czystrzy w smaku, czy wydobywa więcej owocowych smaków z jasno palonych afrykańskich kaw niż jest to możliwe w AP.
Było by to dla mnie argumentem za zakupem V60 i czajniczka.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2015 dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:30:04 »
Lubię aeropress, ale do kaw średnio palonych i dosyć drobno mielonych. Zaś jasne ziarenka i owocowe aromaty, to drippery.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2016 dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:33:17 »
Podzieliłbyś się jakimś ostatnio ulubionym?
W szczególności takim, który wyciąga najwięcej smaków owocowych w jasno palonych keniach i etiopiach.

Wszystko zależy od wielu czynników: Konkretnej kawy i jej palenia, przemiału, wody i tego co dla Ciebie jest przyjemną owocowością. Ja np na ogół lubię taką owocowość słodką i niektórzy palą tak Kenie, że można ją uzyskać w niższych temperaturach, a niektóre Kenie dopiero w wyższych. Powiedzmy zakres od 85 do 95 stopni. Dla Etiopii na ogół wystarczy niższa temperatura niż dla Kenii.

Z dość prostych fajnych przepisów ostatnio używałem np. taki :
w pozycji standardowej:
To jest taki przepis bardziej wyważony i delikatny.
Doza: 10g
Mielenie: ok 800 mikronów na Fellow Ode2 (ustawienie 3 1/3)
Ilość wody: 150 g
Temperatura: 92°C

Pre :założyć filtr na sitko, skręcić AP i przelać gorącą wodą.
wylać wodę
[0;00] preinfuzja - zalanie 30 g
[0:05] zamieszanie 5 razy góra dół, żeby zmoczyć dobrze całą kawę
[0:30] dolanie wody do 75 g
[0:35] zamieszanie 5x góra-dół
[0:45] dolanie do 145 g
[0:50] wetknięcie tłoka
[1:30] rozpoczęcie przeciskania, wystarczy położyć obie dłonie na tłoku i ewentualnie minimalnie dociskać.
ok 1:50 - 2:00 po usłyszeniu syczenia koniec przeciskania
Dobrze zamieszać kawę, żeby napowietrzyć

Najlepiej zaparzać do jakiegoś dzbanka, w którym łatwo potem wymieszać i przelewać sobie po małej porcji, żeby szybko się schłodziło. Kawy dużo bardziej owocowe są gdy przestygną i mają ok. 45 stopni.

Metoda 2, odwrócona, bardziej intensywna:
Jeśli chce się bardziej intensywny, owocowy napar, to np. taki przepis:
Doza: 17 g
Mielenie: ok 800 mikronów, na Fellow Ode2 (ustawienie 3 1/3)
Ilość wody: 200 g
Temperatura: 86°C

Pre : zmoczyć filtr żeby przykleił się do sitka:
[0;00] do odwróconego AP nalać 150g wody
[0:00] wsypać kawę
[0:05] zamieszanie 5 razy góra dół, żeby zmoczyć dobrze całą kawę
[0:10] dolać do 200 g
[0:15] zakręcić filtr i wycisnąć powietrze
[1:00] założyć naczynie na AP i obrócić razem

[1:05] rozpoczęcie przeciskania, wystarczy położyć obie dłonie na tłoku i ewentualnie minimalnie dociskać.
Ok 1:45 powinno się przecisnąć całość.

Tu jakby wyszło zbyt intensywnie, to można sobie spokojnie dolewać po 10 g wody do dzbanka i próbować czy efekt jest lepszy, będzie mniej intensywnie i bardziej słodkie w odczuciu po dolaniu każdej porcji wody.

Dla niektórych Kenii temperatura będzie musiałą być wyższa, żeby nie był napar zbyt kwaśny, ale już Etiopie szczególnie natural powinny wyjść fajnie przy 86 stopniach.

Moim zdaniem jednak nijak nie może konkurować z V60
[quote author=THRaKeD link=topic=68.msg312928#msg312928
Hmm, na pewno łatwiej czysty napar uzyskać w v60, ale nie powiedziałbym, że lepiej będzie z jednego czy drugiego. Po prostu inaczej trzeba się z nimi obchodzić i oczywiście mają pewne predyspozycje konstrukcyjne. W mojej ocenie to jest kwestia czasu spędzanego z danym narzędziem do zaparzania. Jak zaparzałem więcej w Aeropressie, i od czasu do czasu złapałem za V60, to trudniej było mi uzyskać zadowalający efekt. W odwrotnym cyklu, gdy odstawiłem na trochę AP było mi łatwiej trafić z zaparzenie w V60 gdy tego urządzenia używałem znacznie częściej.

Przede wszystkim konstrukcja i rodzaj filtra znacznie wpływaja na temperaturę parzenia oraz ekstrakcję. W AP woda nie ucieka przez filtr obok kawy, tylko całość przechodzi przez ciastko. To znacznie zwiększa ekstrakcję kawy, dlatego w AP nie używa się tak dużo wody jak standardowo w V60.

Poza tym można sobie wyciąć z ulubionego filtra papierowego do drippera kółka do AP i spróbować na takim papierze, także w wersji dwuwarstwowej, a nawet nieco większej jakieś 1 -2 mm średnicy) niż standardowy rozmiar filtra AP, co pomoże przytkać lepiej krawędzie sitka, którędy przeważnie uciekają drobinki kawy podczas przeciskania.

Więc jak chcecie klarowniej to:
- Naciskać delikatnie
- Nieco większy filtr i grubszy używałem Hario i Cafec, Nie wiem jak Chemex.
- Osobiście nie jestem zwolennikiem grubego mielenia, ale może być też pomocne.

Dokładnie o to samo mi chodzi. Chyba też po prostu wolę czyste napary, a z aero nie umiem takiego zrobić. U mnie V60 to "wół roboczy " robiący litry kawy tygodniowo. Do tego tylko czasem Switch i Deep27. Nawet Kalita poszła ostatnio w odstawkę.
Myślę, że kwestia wprawy i znudzenia innymi urządzeniami. Też można bardzo czyste i smakowite napary uzyskać. Miałem taki okres, że robiłem prawie wszystko w Kalicie, potem w V60, teraz znowu większość robię w AP.

Lubię aeropress, ale do kaw średnio palonych i dosyć drobno mielonych. Zaś jasne ziarenka i owocowe aromaty, to drippery.
Ja lubię i do jasnych i do średnich, ale zaparzam inaczej jasne i średnie, przede wszystkim ciemne krócej zaparzam i w niższej temperaturze oraz większej koncentracji.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2025, 14:28:28 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #2017 dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:53:37 »
Dzięki Krystians.
Czy pamiętasz może lub możesz naprowadzić jakie to będzie mniej więcej ustawienie na Timemore C3?
Dla orientacji dla przepisu Hoffmana Ultimate AeroPress Recipe apka Aeromatic pokazuje 13 klików dla T3.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #2018 dnia: 07 Kwiecień 2025, 15:18:50 »
Myślę, że to będzie podobny przemiał, ewentualnie klik, dwa drobniej. Musisz spróbować i zobaczyć. Zacząłbym od takiego samego jak w przepisie Hoffmanna. To jest coś jak drobna sól.

Jak dla mnie zalewanie w AP na tyle czasu wrzątkiem, w takiej proporcji jak proponuje Hoffmann (11g kawy /200 wody) spłaszcza kawę i rzadko kiedy sprawdzi się jeśli nie mamy bardzo jasno palonych, bardzo gęstych ziaren z obróbki mokrej.

No i życzę smacznego, daj znać jak rezultaty.

EDIT: A jak Ty @THRaKeD oceniasz rezultaty z przepisu Hoffmana?
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2025, 15:29:20 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #2019 dnia: 07 Kwiecień 2025, 15:30:14 »
Przepis Hoffmana też zmodyfikowałem pod siebie. Mielę na 18 klików i parzę 1,5 - 2 minuty.
Spróbuję drobniej i krócej.
Na zabawę w parzenie w AP mam czas tylko w dni wolne, więc raport zdam w przyszłym tygodniu :)
W pracy, na kawę, którą mamy w biurze, doskonale się sprawdza przepis z opakowania :D - jest szybko i smacznie.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2020 dnia: 07 Kwiecień 2025, 16:08:36 »
Pisząc o czystych naparach macie na myśli bez pyłu czy smak?
Bardziej pył, ale to nie jest tak, że jego jest dużo i się osadza. To raczej jakieś takie wrażenie ogólnej ciężkości było,  ale musiałbym znów zrobić dla przypomnienia.
Natomiast, nieznając V60, pytam czy z niego napar jest czystrzy w smaku, czy wydobywa więcej owocowych smaków z jasno palonych afrykańskich kaw niż jest to możliwe w AP.
W moim przypadku zdecydowanie tak!  A jak chciałem więcej body i mniej kwasków,  to brałem Kalitę.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2025, 17:08:50 wysłana przez Dale Cooper »

« Odpowiedź #2021 dnia: 08 Kwiecień 2025, 08:44:14 »
W takim razie trzeba będzie kiedyś pomyśleć o V60 :)
Na razie nie zgłębiłem jeszcze wszystkich tajemnic AP ;)

Offline kepa416 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress
« Odpowiedź #2022 dnia: 10 Kwiecień 2025, 12:23:59 »
Hej czy ktoś może polecić jakiś organizer do AP?
Widziałem na amazonie ale cena taka jak za sam AP.
Może nawet jakiś stojak na filterki.

« Odpowiedź #2023 dnia: 14 Kwiecień 2025, 16:22:55 »
No i życzę smacznego, daj znać jak rezultaty.
Przetestowałem oba, zwłaszcza drugi mi zasmakował. Mam aktualnie od Gorana El Salvador El Aguacate – macerowana, Ethiopia Refisa West Arsi - naturalna, Rwanda Cafe des Mamans - myta.
Wszystkie wyszły kapitalnie, choć Rwanda najmniej mi smakowała (co nie znaczy, że nie smakowała).
Nie mam czajnika z regulacją temperatury, termometr średnio mi się sprawdza, więc unikałem przepisów z niższymi temperaturami, ale to jest ten kierunek - rozpocząłem poszukiwania czajnika :)
Jeszcze raz dziękuję za przepisy  :szampan:

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #2024 dnia: 14 Kwiecień 2025, 17:25:59 »
Proszę bardzo, cieszę się, że się przydały. Ten Salwador od Gorana robiłem na tym drugim przepisie i wyszedł super. W ogóle ta kawa jest ciekawa, bo w niższej temperaturze jest owocowo-kwaskowa, a w wyższej czekoladowo orzechowa. W obu wersjach smaczna, można sobie sterować co się lubi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi