Szanowni,
Jestem na etapie zakupu zestawu kolba + młynek, którego chciałbym używać przez najbliższe kilka lat. Chcę się na nim dużo nauczyć, chcę żeby był możliwie niezawodny, kompaktowy (malutka kuchnia), perspektywiczny, żeby nie ograniczał swoimi ew. wadami oraz żeby całość zmieściła się w 3000zł brutto. W grę wchodzi tylko sprzęt nowy i chciałbym dokonać zakupów w Konesso, ponieważ z Michałem jest świetny kontakt, a to bardzo sobie cenię.
Wskazany budżet jest budżetem maksymalnym i nie mam szczególnego parcia, żeby go wykorzystać w 100%. Na ten moment, prym wiedzie zestaw Gaggia Classic w wersji 2018 + Ascaso i-1 Mini, co po rabacie daje przyjemną nadwyżkę na ew. akcesoria i zapas dobrej kawy do nauki i czerpania przyjemności.
Pytanie jest pewnie przewidywalne - czy z dostępnego sprzętu nowego, jestem w stanie w tym budżecie skonfigurować zestaw zauważalnie lepszy i/lub bardziej perspektywiczny i/lub mniej zawodny etc?
Dla ekspresu nie widzę specjalnie alternatywy, natomiast w kwestii młynka zastanawiam się jeszcze nad Eureka Mignon i którymś Macapem.
edit: Biorę jeszcze pod uwagę rozwiązanie takie, żeby zakupić tylko ekspres, a w kawę zaopatrywać się na bieżąco w warszawskich kawiarniach, zmieloną na profesjonalnym młynku - może to jest opcja?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam!
PS. Tak, czytam intensywnie forum i wyciągam swoje wnioski, nie idę totalnie na łatwiznę