Autor Wątek: Ekspres + młynek perspektywicznie do 3000  (Przeczytany 3952 razy)

Offline Zihuatanejo

• Ekspres: Lelit Anna PL41E
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Ekspres + młynek perspektywicznie do 3000
« dnia: 07 Grudzień 2018, 12:55:54 »
Szanowni,

Jestem na etapie zakupu zestawu kolba + młynek, którego chciałbym używać przez najbliższe kilka lat. Chcę się na nim dużo nauczyć, chcę żeby był możliwie niezawodny, kompaktowy (malutka kuchnia), perspektywiczny, żeby nie ograniczał swoimi ew. wadami oraz żeby całość zmieściła się w 3000zł brutto. W grę wchodzi tylko sprzęt nowy i chciałbym dokonać zakupów w Konesso, ponieważ z Michałem jest świetny kontakt, a to bardzo sobie cenię.

Wskazany budżet jest budżetem maksymalnym i nie mam szczególnego parcia, żeby go wykorzystać w 100%. Na ten moment, prym wiedzie zestaw Gaggia Classic w wersji 2018 + Ascaso i-1 Mini, co po rabacie daje przyjemną nadwyżkę na ew. akcesoria i zapas dobrej kawy do nauki i czerpania przyjemności.

Pytanie jest pewnie przewidywalne - czy z dostępnego sprzętu nowego, jestem w stanie w tym budżecie skonfigurować zestaw zauważalnie lepszy i/lub bardziej perspektywiczny i/lub mniej zawodny etc?

Dla ekspresu nie widzę specjalnie alternatywy, natomiast w kwestii młynka zastanawiam się jeszcze nad Eureka Mignon i którymś Macapem.

edit: Biorę jeszcze pod uwagę rozwiązanie takie, żeby zakupić tylko ekspres, a w kawę zaopatrywać się na bieżąco w warszawskich kawiarniach, zmieloną na profesjonalnym młynku - może to jest opcja?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam!

PS. Tak, czytam intensywnie forum i wyciągam swoje wnioski, nie idę totalnie na łatwiznę ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2018, 12:58:45 wysłana przez Zihuatanejo »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres + młynek perspektywicznie do 3000
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudzień 2018, 13:01:06 »
Proponowałbym rozważyć także DREAM w nowej wersji z młynkiem i-1 mini. Sądzę, że ekspres będzie lepszy niż GC, mniej awaryjny i z lepszym serwisem. A w obecnej Świątecznej Promocji będziesz miał jeszcze upominki gratis.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudzień 2018, 14:21:27 »
zakupić tylko ekspres, a w kawę zaopatrywać się na bieżąco w warszawskich kawiarniach, zmieloną na profesjonalnym młynku
To się nie uda. Do espresso musisz dobrać odpowiedni przemiał. Lepiej kup młynek + ekspres od razu.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudzień 2018, 14:24:20 »
Skoro czytasz forum to pomysł z zakupem ekspresu bez młynka nie powinien przyjść Tobie do głowy  :nienie:
Najpierw masa (młynek) później rzeźba (ekspres).
Mały, kompaktowy i niezawodny a jaką kawę ma przyrządzać? 
Zakup podstawowego młynka ogranicza bo nie poradzi on sobie z bardziej wymagającym czy lepszym ekspresem w przyszłości,
proponowane, również przez Janusza, zestawy są ok bo masz podobny poziom obu elementów i dobrą bazę startową. Perspektywy rozwoju bez wymiany młynka i ekspresu nie widzę ale te sprzęty nawet używane są łatwo zbywalne. 

Halik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudzień 2018, 16:42:07 »
Jeśli tylko Konesso, to rozważ jeszcze opcję - u nich nowy ekspres, młynek używany.
Teraz masz dobre ceny na ekspresy Lelit, ale w tym budżecie jest jeszcze Rancilio Silvia oraz ekspresy ASCASO, więc miałbyś szerszy wybór, a używany młynek gastronomiczny spokojnie znajdziesz w okolicach 700 złotych. Zaletę ma taką, że często jest to sprzęt nie do zajechania, z potężnymi względem najtańszych młynków domowych, żarnami, więc de facto młynek na lata...
Pobuszuj chwilę tu na forum w pchlim targu, na Allegro, OLX, itp., a sam zobaczysz, jaki jest wybór młynków.

Offline Zihuatanejo

• Ekspres: Lelit Anna PL41E
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudzień 2018, 17:22:45 »
Cześć. Dzięki za odpowiedzi :) Buszuję na forum, pchlim targu, allegro, OLX codziennie, ale młynek gastro odpada z powodu, o którym napisałem na początku - malutka kuchnia. Nie ma szans, żeby go zmieścić. Poza tym nie znam się na tym i nawet nie umiałbym ocenić, czy dany młynek to dobra inwestycja czy zajechany trup, w którego zaraz włożę drugie tyle. Dlatego niestety młynek musi być nowy. Czy nie ma w tym budżecie sprzętu, na którym się nie przejadę?  kawka

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudzień 2018, 17:26:11 »
Tu nie o to chodzi. Bez dobrego młynka nawet najlepszy ekspres nie wyczaruje dobrego espresso, a jeśli chcesz je robić na ekspresie, który nie jest z wysokiej półki to przemiał musi być na jakimś tam poziomie. A czy się przejedziesz? Musisz zdefiniować o co Ci chodzi w tym stwierdzeniu, IMO bez tego ciężko będzie Ci odpowiedzieć na to pytanie. Czy da się kupić zestaw, który zrobi dobre espresso? Tak.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudzień 2018, 17:28:42 »
Ascaso i-1 mini + Gaggia Classic (2018) to jak najbardziej sprzet godny polecenia ktory pozwoli ci uzyskac poprawne i co wazniejsze powtarzalne espresso, jesli chodzi o kawe i kupowanie gotowych mielonek - daruj sobie.
W sumie Ascaso Dream + i-1 mini bylby jeszcze lepszym wyborem tylko napewno bedzie sporo drozej, nie wiem czy sie zmiescisz w 3000 zł. no ale skoro Janusz sie zareklamowal to moze ma dla ciebie jakis specjalny rabat.

Jesli koniecznie chcesz kupic z Konesso to polecam ci jeszcze przejrzec Lelity, moglbys nawet pomyslec o czyms z PID'em np. PL41TEM.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2018, 17:36:30 wysłana przez k3lt »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudzień 2018, 20:57:01 »
Zaletę ma taką, że często jest to sprzęt nie do zajechania, z potężnymi względem najtańszych młynków domowych, żarnami, więc de facto młynek na lata...

W tej kwestii się z Tobą zgodzić nie mogę. Uważam bowiem (i opieram to na 13 letnim doświadczeniu), że elektryczne młynki domowe typu Demoka, ASCASO, Graef, itp także są nie do zajechania. Żarna wymieniane są bardzo rzadko. Sprawdziłem zakupy i sprzedaż. Przykładowo od marca 2014 roku do chwili obecnej sprzedałem 6 kompletów żaren płaskich oraz 10 kompletów żaren stożkowych. Większość zdaje sobie sprawę z tego, że w Polsce jest w rękach klientów tysiące takich młynków. I 99% z nich pracuje bezawaryjnie od 2005 roku. To co napisałeś ma więc pokrycie tylko w kwestii wielkości żaren a nie żywotności młynków.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Grudzień 2018, 21:19:31 »
Małym offtopem, @janusz - jak już mówisz o żarnach, to ile kosztują nowe stożki do I2 mini? Bo nie mogłem znaleźć, a zastanawiam się nad wymianą.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudzień 2018, 21:28:34 »
Faktycznie nie w temacie i zamiast szukać po internecie lepiej zadać pytanie do serwisu. Nie mam na domowym laptopie cen części zamiennych. Odpiszę Ci jutro z biura na priv.

Halik

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudzień 2018, 00:10:29 »
W tej kwestii się z Tobą zgodzić nie mogę. Uważam bowiem (i opieram to na 13 letnim doświadczeniu), że elektryczne młynki domowe typu Demoka, ASCASO, Graef, itp także są nie do zajechania. Żarna wymieniane są bardzo rzadko. Sprawdziłem zakupy i sprzedaż. Przykładowo od marca 2014 roku do chwili obecnej sprzedałem 6 kompletów żaren płaskich oraz 10 kompletów żaren stożkowych. Większość zdaje sobie sprawę z tego, że w Polsce jest w rękach klientów tysiące takich młynków. I 99% z nich pracuje bezawaryjnie od 2005 roku. To co napisałeś ma więc pokrycie tylko w kwestii wielkości żaren a nie żywotności młynków.

Ja tego absolutnie nie neguję, szczególnie mając na względzie Twoje doświadczenie. Bardziej chodziło mi o to, że używanych młynków nie ma co się bać.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudzień 2018, 16:00:49 »
I1 mini to bardzo dobry młynek. Zrobisz na nim bdb espresso (w skali 0-10 tak na 8), powtarzalny, stala jakosc przemialu jednak ma też minusy. Jezeli robisz kawe o 4 rano a dzieci śpią jest głosny, zbrylanie nie przeszkadza bo mozesz to rozbic , sypie nie na srodek sitka co daje pozniej nie rowne ubicie tamperem(kanalowanie) ale tez to idzie obejsc. Musisz sie tego poprostu nauczyc. No i zarna mysle ze minimalnie za male. Musisz miec mlynek ktory bedzie mielil tak aby przemial byl jak najdrobniejszy a pylu jak najmniej(gorzki posmak) czyli tak jak niektorzy pisza minimum 64mm ale to juz 3k lub dobra uzywka. Nie uzywalem tych lepszych ale kawe z nich pilem także czuc ta roznice. No i kilka rzeczy ustawic (potrzebny tylko srubokret). Jezeli bedziesz zainteresowany zakupem to pisz. Mam praktycznie nowke z gwarancja, ustawiony pod espresso, zaoszczedzisz duzo czasu i kawy. Ja bede w cos z wyzszej polki uderzal. A z ekspresem napisz espresso czy mleczne, dla ilu osob. Do zabawy z kawa potrzebny jest ci dobry mlynek,  stabilna temperatura w ekspresie, mozliwosc zmiany jej, dobry prysznic i sitka i regulowany zawor opv, ktory praktycznie raz ustawiasz no i dobra kawa. Czytaj forum. Napewno ktos ci pomoze i nie spiesz sie bo najbardziej doradzaja ludzie ktorzy sprzedaja swoje marki . Kazdy ekspres ma plusy i minusy.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudzień 2018, 16:03:22 »
0-10 na 8 mialo byc 😉. Oczywiscie moim zdaniem.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudzień 2018, 22:52:33 »
kompaktowy (...) oraz żeby całość zmieściła się w 3000zł brutto. W grę wchodzi tylko sprzęt nowy i chciałbym dokonać zakupów w Konesso

To ja zaproponuję coś od siebie: ekspres i młynek postawione obok siebie na blacie nie zajmą więcej niż 40 cm, będą pasować do siebie dizajnem, no i masz zakupy w Konesso

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi