Autor Wątek: Kolba za ok 3K  (Przeczytany 14863 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kolba za ok 3K
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Listopad 2018, 20:24:43 »
Po pierwsze to stabilność temperaturowa jest przereklamowana.;)
Tak jak teraz jest moda na profilowanie ciśnienia zaraz będzie też na profilowanie temperatury.
I na koniec wszyscy kupią dźwignie ;)
Po drugie wyniki pokazywały pomiar temperatury metodą WBC, natomiast ekspres Dream PID nie zostałby zakwalifikowany jako spełniający kryteria WBC na podstawie tych pomiarów, bo nie mieści się w widełkach WBC. Co nie jest niczym złym bo tego testu nie przejdzie też żaden HX, a to co pokazał Dream PID to dobry  wynik dla domowego sprzętu. Kryteria WBC spełniają duże bojlery, ot taka specyfika testu.
Po trzecie mierzony był Dream PID nie UNO PROF.
Po czwarte  na każdym z ekspresów z tego wątku da zrobić się dobrą kawę.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Listopad 2018, 20:47:48 »
zaraz będzie też na profilowanie temperatury
Od dwóch lat już jest...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Listopad 2018, 22:07:33 »
Inaczej mówić zarzucasz kłamstwo, podawanie nieprawdy inżynierom z ASCASO ?
Kłąmstwa nie zarzucam, nie idę tak daleko, ale tym wynikom nie dowierzam na podstawie własnych doświadczeń z termblokiem Ascaso:
  • Temperatura wody wypływającej z termobloku zależy od prędkości przepływu (w bojlerze jest inaczej - jest stała), bo rurki krótkie (sam pisałeś, że termoblok ma 12ml pojemności) i przy szybszym przepływie woda nie zdąży się nagrzać. Różnicę widać już przy ekstrakcjach trwających 25s i 35s.
  • Temperatura wody w termobloku po ekstrakcji jest wyższa, niż przed, zatem z dwu następujących po sobie ekstrakcji ta druga się odbędzie w wyższej temperaturze.
Ascaso nie robi flusha dla normalizacji temperatury przed ekstrakcją, zatem jw.

Na jakiej podstawie ?
Na podstawie własnych pomiarów mojego termobloku (a mam o ile wiem, mam taki sam, jak ten w Uno Prof PID). Zawziąłem się zrobić z mojego ekspresu coś lepszego, choć jakbym przeliczył godziny nad nim spędzone na pieniądze, to bym już Slayera kupił za to.

Póki co to wszystkie dostępne dane pokazują, że termobloki w ekspresach ASCASO dają najlepszą stabilność temperaturową podczas ekstrakcji kawy mierzoną metodą WBC. Przynajmniej do momentu podania przez innych producentów wyników pomiarów podważających to co dokonało ASCASO. Jak na razie inni się z taką publikacją nie kwapią a ASCASO swoją technologię dalej rozwija przenosząc ją na ekspresy profesjonalne.
Tu Januszu się już chyba odrobinkę zagalopowałeś. jeśli termoblok jest tak rozwojową technologią, to czemu poza Ascaso i tanimi domowymi ekspresami typu Breville nikt ich nie używa? Rozumiem, że włażę Ci z butami do Twojego komercyjnego ogródka, ale ...

Papier przyjmie wszystko. Więc naturalne jest, że budzi to pewien sceptycyzm. Sam też mam wątpliwości. Nie ma w tym nic złego.
[emoji106]

Po pierwsze to stabilność temperaturowa jest przereklamowana.;)
Po czwarte  na każdym z ekspresów z tego wątku da zrobić się dobrą kawę.
I to, jak sądzę, zamyka ten fragment dyskusji.

Kryteria WBC spełniają duże bojlery
Ciekaw jestem, czy najbardziej nafaszerowany elektroniką z ekspresów, Decent Espresso ten test by przeszedł?
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2018, 22:12:59 wysłana przez Krakus »

Offline mirciob

• Ekspres: kawiarki, french press
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Listopad 2018, 11:01:11 »
Z Tego co widzę to użytkownicy Ascaso Uno Prof nie narzekają na stabilność temperatury, czy w finalnym efekcie na jakość kawy. Zakładając, że nie umknęły mi posty poświęcone problemom z Ascaso to:
  • Ascaso posiada termoblok, który nie powinien wpływać na jakość ekstrakcji podczas parzenia klasycznego espresso. Jednocześnie nie ma opcji pre-infuzji, a z tego co rozumiem jest to bardzo przydatna opcja.
  • Rozszerzeniem modelu Ascaso jest model z PID - pytanie, co wartościowego poza pre-inuzją wnosi (kilka postów temu pojawiło się stwierdzenie
    Cytuj (zaznaczone)
    Ascaso Uno Prof ma termoblok z rurkami ze stali nierdzewnej, elektroniczną stabilizację temperatury (bez preinfuzji), grupę 58mm
    )?
  • Główną bolączką Lelit'a może być mały bojler oraz potencjalnie gorszy serwis niż w przypadku Ascaso.

Offline mirciob

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Listopad 2018, 14:11:35 »
Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie - dlaczego HX (np. Nuova Simonelli Oscar II) to "poziom wyżej" (coś takiego pojawiło się w tym wątku)? Rozumiem, że pewne rozwiązania lepiej sprawdzają się w sytuacjach, gdy istnieje potrzeba ekstrakcji oraz spieniania mleka w tym samym czasie (nigdy takiej potrzeby nie miałem i nie przewiduję ... nie widzę problemu z poczekaniem kilku minut).

Ja całość dyskusji o małych bojlerach (np. 0,25l jak w Lelit'cie), termoblokach (np. Ascaso) i HX'ach poszczegam w kategoriach czasu po jakim ekspres jest gotowy do kolejnej ekstrakcji. Może niesłusznie, ale zakładam, że zarówno z termoblokiem jak i małym bojlerem zrobienie kawy po ok 2 minutach przerwy nie stanowi problemu. Czy może nie dostrzegam pewnych aspektów, które dużo zmieniają w tym temacie?
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2018, 14:14:30 wysłana przez mirciob »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Listopad 2018, 14:43:09 »
HX to zazwyczaj maszyny do pracy gastro, mają dobrą stabilność temperatury, tak jak zauważasz w tym samym czasie parę do mleka i możliwość ekstrakcji, często grupę E61, ciężkie kolby, droższe materiały i bagaż tradycji. Też robią kawę  :mrgreen: 
Każde z rozwiązań wymaga dobrego wygrzania, termoblok teoretycznie będzie najszybszy, mały bojler wolniejszy a mój Hx potrzebuje 30-40 minut przygotowania do zrobienia pierwszej kawy. Każdy z nich można dogrzać przelewając wodę przez grupę.
W HX masz wodę i parę o właściwej temperaturze równolegle, w termobloku grzejesz przepływowo do kawy lub pary a w małym bojlerze po zrobieniu kawy czekasz na podgrzanie wody do wyższej temperatury do spienienia mleka.
Należało by wspomnieć jeszcze o stabilności temperatury ale to jak święta Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy ;-)

Offline mirciob

« Odpowiedź #36 dnia: 26 Listopad 2018, 14:57:49 »
No właśnie, bo interesuje mnie strona praktyczna :)
Wiem, że mocno drążę, ale co "w codziennym" życiu to zmienia? Jeśli każda z tych opcji (np. Lelit - mały bojler, Ascaso - termoblok, Oscar II - HX) pozwoli na wykonanie porównywalnych ekstrakcji w ok 2 minutowych przerwach (woda osiągnie odpowiednią temperaturę i zachowa odpowiednią stabilność temperaturową dla 30-60ml wody).

Zależy mi na dobrej kawie, rozumiem, że stabilność temperatury ma znaczenie (nie chcąc komplikować wątku potraktujmy to jako pewnik ;)) i jednocześnie wiem, że z reguły wykonuję 2 doppio lungo pod rząd (w odstępie czasu ok 2-3 minut). Czasami (3-5 razy w roku) jest to 8 x doppio lungo (także w odstępach po 2-3 minuty), i jeszcze rzadziej spieniam mleko (tutaj także jestem w stanie sobie wyobrazić, że odczekanie kilku minut od momentu spienienia mleka wystarczy, aby kolejna ekstrakcja było co najmniej poprawna). Czy coś mi umyka? a może za bardzo kombinuję :)

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Listopad 2018, 15:06:02 »
Główną bolączką Lelit'a może być mały bojler oraz potencjalnie gorszy serwis niż w przypadku Ascaso.
Nie ujmując ani nie dodając nikomu serwis Lelita nie jest gorszy :D

A tak w temacie ekspresu w każdym z nich przygotujesz poprawne espresso i moim zdaniem przy parzeniu 2 czy 3 podwójnych kaw pod rząd nie odczujesz żadnej różnicy w smaku kawy. Wystarczy że zadbasz o ciepłe filiżanki i wszystko powinno być dobrze.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Listopad 2018, 15:06:45 »
Bierz HX minimum dwie grupy  [emoji12] W przeciwnym razie o to 8x doppio będzie ciężko  :mrgreen:
Robisz doppio i dolewasz gorącej wody, przeciąganie ekstrakcji nie da smacznego efektu, z HX masz często wodę w kranie dla bojlera i termobloku używasz czajnika elektrycznego czy jaki tam posiadasz ;-)  Tak czy inaczej temperaturę ekstrakcji kontrolujesz pidem lub flushem.  Im lepszy ekspres tym większa powtarzalność w filiżance przy kilku kawach robionych pod rząd ale dwie zrobisz bez problemu.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Listopad 2018, 16:01:56 »
Co do pomiaru stabilności w ekspresach ASCASO...
Trzeba pamiętać o tym że interesuje nas tylko jedno kryterium. A mianowicie zaparzanie espresso.
Czy stabilność jest zachowana przy swobodnym przepływie... oczywiście że nie i nie musi być.

Ekspres Steel oprócz większej grupy ma też inne sterowanie (u Ciebie Krakus ze Steel jak dobrze pamiętam jest tylko grupa - ewentualnie sprostuj).
Mamy tam sondę temperatury która reaguje na zmiany temperatury i dostosowuje "moc" grzania w celu uzyskania maksymalnie dużej stabilności.
Dodatkowo jest możliwość zmiany temperatury zaparzania poprzez odpowiednie przestawienie mikrowłączników na elektronice.

Reasumując... wszelkie testy i badania temperatury powinny być wykonywane w warunkach jak najbardziej zbliżonych do zaparzania espresso (przepływ itp.)
Badania wykonane przez ASCASO w połączeniu z moim doświadczeniem nie dają mi powodów aby nie dowierzać w stabilność tego rozwiązania.

Dodatkowo w nowym modelu gastro Barista T udało się chłopakom z ASCASO uzyskać stabilność na poziomie 0,5 stopnia. Jedyna różnica między modelem Steel a BARISTA T Plus jest woda podawana w temperaturze 80 st. plus dodatkowa izolacja termiczna.

Ale oczywiście nie trzeba mi dowierzać...na pewno z każdego z branych pod uwagę ekspresów uda się wycisnąć coś ciekawego.
Co by nie było życzę udanych shoot'ów :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Listopad 2018, 20:24:08 »
u Ciebie Krakus ze Steel jak dobrze pamiętam jest tylko grupa - ewentualnie sprostuj
Oczywiście, że tylko grupa - sterowanie moje własne, dlatego tak marudzę.

wszelkie testy i badania temperatury powinny być wykonywane w warunkach jak najbardziej zbliżonych do zaparzania espresso
Dlatego proponowałbym wam zakup Scace thermofilter - koszt 300 USD, ale się sowicie opłaci - będzie można takim niedowiarkom, jak ja udowodnić czarno na białym, że się mylą ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Listopad 2018, 20:55:27 »
Po pierwsze to my nie jesteśmy od testów, doświadczeń i badań. To pozostawiamy dociekliwym forumowiczom a przede wszystkim specjalistom od projektowania, badania i konstruowania ekspresów do kawy. Tacy są u producenta i tam jest odpowiednie oprzyrządowanie do badań i testów - nazywa się to SALA TORTUR. Jak wygląda to mogłeś podejrzeć na zdjęciach z ASCASO jakie publikowałem w moim wątku w Supermarkecie. Jeśli uważasz, że Twoje wyniki zaprzeczają tym uzyskanym w ASCASO to z chęcią je przekażemy do ASCASO aby się Raul do nich ustosunkował. Sam zresztą też możesz to zrobić. Podam Ci adres e-mail na priv. My nie mamy na to czasu i możliwości. Nasze zadania są inne.
Po drugie to wcześniej napisałeś:
Cytuję: "Tu Januszu się już chyba odrobinkę zagalopowałeś. jeśli termoblok jest tak rozwojową technologią, to czemu poza Ascaso i tanimi domowymi ekspresami typu Breville nikt ich nie używa? Rozumiem, że włażę Ci z butami do Twojego komercyjnego ogródka, ale ..."

No to odpowiadam - idąc tym torem myślenia do tej pory bylibyśmy w epoce kamienia łupanego. To, że nikt ich nie używa wcale nie oznacza że jest to rozwiązanie gorsze. Nie znaczy to także, że w przyszłości nie będą także inni stosować to rozwiązanie. Nasycona grupa kawowa też na początku była stosowana tylko przez LaMarzocco. Technologia 2B podobnie. Skostniałe przyzwyczajenia panują jak widać nie tylko na tym Forum. U producentów także. Ale powoli i to się zmienia. Już wprowadzają bojlery ze stali nierdzewnej. Już - po 5 latach po tym jak ASCASO wprowadziło wszystkie elementy wewnętrzne mające styczność z wodą ze stali nierdzewnej.  :taktak: Nagroda dla ASCASO FACTORY za najlepszy produkt podczas World of Coffee w Amsterdamie dla Ciebie nic nie znaczy ? Nic Ci nie mówi ?

Po trzecie jak sam napisałeś masz sterowanie własne. Zbadaj tym swoim Scace thermofilter ekspres ze sterowaniem elektronicznym ASCASO lub w wersji PID z ASCASO, najlepiej w obecności Raula i wtedy pogadamy...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Listopad 2018, 09:12:40 »
Zbadaj tym swoim Scace thermofilter ekspres ze sterowaniem elektronicznym ASCASO lub w wersji PID z ASCASO, najlepiej w obecności Raula i wtedy pogadamy...

Fakt, pytanie nie do mnie, tylko jaki w tym problem, żeby zmierzyć temperaturę wody samemu.
Koszt termometru ok. 50 zł, za 250 zł mamy z rejestratorem temperatury.
Więcej pracy mniej gadania i wszystko będzie zrozumiałe i jasne jak słońce. Świadków podczas dokonywania pomiarów nie ma potrzeby zatrudniać.  ;) 

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Listopad 2018, 09:41:07 »
Tedi, chyba nie rozumiesz o czym piszemy. Taki termometr a nawet dużo lepszy i droższy to na serwisie też mamy. Ale nie tędy droga i nie na tym polega test metodą WBC.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Listopad 2018, 09:41:45 »
Tedi... takimi termometrami to możesz co najwyżej temperaturę mięsa w piekarniku mierzyć :P - no może przesadziłem w przypadku jakiegoś za 250zł :)

Ale nie ma co tu o tym dyskutować bo jak zawsze odbiegamy od tematu.

Mirciob... jak pisałem wcześniej. Na cokolwiek się zdecydujesz z mniejszym lub większym trudem wyciśniesz z tego espresso.

Życzę udanego wyboru.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi