Autor Wątek: Kolba za ok 3K  (Przeczytany 14834 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Kolba za ok 3K
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopad 2018, 13:31:33 »
Równie dobrze może być to Ascaso. Rozmawiałeś z Januszem? Może przedstawi Ci jakąś ciekawą ofertę?

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Listopad 2018, 13:50:05 »
Nie rozumiem czemu pchasz go w stronę Ascaso? Nie licząc 58 mm grupy ten ekspres pod względem możliwości ustępuję Lelitowi. Dodatkowo wyjściowo jest jeszcze od niego droższy (już pomijając jakie upusty dostanie od Michała na Lelita / Janusza na Ascaso).

Możesz jakoś uzasadnić czemu ten model Ascaso jest lepszy od tego Lelita? Bowiem obojętnie jak patrzę ten Lelit ma zdecydowanie większe możliwości niż Ascaso Uno bez Pida.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopad 2018, 14:05:03 »
Bo cena może się okazać lepsza? Poza tym równie dobrze można kupić RS, dołożyć PIDa i wyjdzie niemalże to samo co Lelit.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Listopad 2018, 14:08:35 »
Dodatkowo, czy to porównanie (dotyczące "innej ligi") dotyczy tylko Lelit'a czy także Ascaso?
Po kolei:
1) Ascaso Uno Prof ma termoblok z rurkami ze stali nierdzewnej, elektroniczną stabilizację temperatury (bez preinfuzji), grupę 58mm.
2) Rancilio Silvia ma mosiężny bojler 0,3l, stabilizację temperatury bimetalem, grupę 58mm.
3) Bezzera ma miedziany bojler 0,5l, stabilizację temperatury bimetalem, dogrzewaną grupę dodatkowymi grzałkami, grupę 58mm.
4) LeliT ma ma mosiężny bojler 0,25l, elektroniczną stabilizację temperatury (z regulacją preinfuzji), grupę 57mm.

Wszystkie ekspresy mają pompę wibracyjną. A teraz po kolei:
1) Bojler vs termoblok - wiele już na ten temat na forum się dyskusji przetoczyło, generalnie termoblok pozwala szybciej uzyskać parę i później szybciej zejść do ekstrakcji kawy, ale jest znacznie mniej stabilny temperaturową (tj. trudniej na nim uzyskać jednakową temperaturę w trakcie ekstrakcji).
2) Pojemność bojlera - im większy, tym lepiej - więcej kaw zrobisz pod rząd, masz bardziej stabilną temperaturę. Jak chodzi o kawy mleczne - im większa pojemność, tym gorzej (ekspres dłużej schodzi do temperatury potrzebnej do ekstrakcji kawy).
3) Bimetal vs. PID czy inna elektronika - w ekspresach z bimetalem temperatura zaparzania jest losowa w pewnym zakresie (zależna od momentu rozpoczęcia ekstrakcji w stosunku do wyłączenia bimetalu), w ekspresach z elektroniką jest stała. Daje to większe szanse na powtarzalność ekstrakcji. PS. PID to algorytm regulacji (operacja matematyczna), ale i popularna nazwa regulatora realizującego tę operację (choć akurat w najnowszych Ascaso nazwa PID oznacza raczej rozbudowane sterowanie elektroniczne).
4) Grupa 57 vs. 58 mm - zdania jak widzisz są podzielone - ja ekspresu z sitkami 57mm nie polecam (mniejsza dostępność i trudność znalezienia alternatywnych sitek portafiltra lub NPFa).
5) Silvia ma dodatkowo przeklinany przez wszystkich wyłącznik EKO - sama się wyłącza po 30 minutach.
6) Wszystkie wymienione ekspresy mają zawór OPV, czyli ciśnienie zaparzania około 9 barów, oraz zawór trójdrożny, czyli brak kapania (no, prawie) do filiżanki po skończeniu ekstrakcji.
7) Elektroniczne sterowanie Lelita ma zdecydowanie najwięcej funkcji (preinfuzja) - coś jak Ascaso Steel Uno Prof PID.
8 ) Preinfuzja w Lelicie i w Ascaso Steel Uno Prof PID polega na włączeniu pompy na chwilę, później na wyłączeniu jej i odczekaniu pewnego czasu, a później na ponownym włączeniu pompy. Tak samo robi się to w automatach do kawy, natomiast w "dorosłych" ekspresach (Slayer, Londinium) robi się to inaczej.

Dla Twojej informacji: w domu mam Ascaso (sam się nim posługuję, to z elektroniką się dogaduję), ale do firmy, gdzie ekspresem posługuje się więcej osób kupiłem jednobojlerowca ECM Casa.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2018, 14:11:36 wysłana przez Krakus »

Offline mirciob

• Ekspres: kawiarki, french press
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Listopad 2018, 14:42:48 »
Wielkie dzięki dla Wszystkich za ciekawą dyskusją ... szczególnie @Krakusowi za rzeczowe podsumowanie.

Na ten moment moim faworytem jest ciągle LeliT, ale Ascaso stał się ciekawą opcją. Z tego co przeczytałem:
  • Ascaso ma termoblok zamiast bojlera, co przekłada się na mniej stabilną temperaturę podczas ekstrakcji. Z drugiej strony posiada elektroniczną stabilizację temperatury, która jednak "gwarantuje" stałą temperaturę. Jeśli tak, to gdzie jest haczyk, ewentualny problem :)
  • LeliT ma bojler, ale najmniejszy z tego towarzystwa co może wpływać na komfort użytkowania (tempo robienia kolejnych kaw). Pytanie - co to oznacza w praktyce? Ile czasu będę musiał poczekać pomiędzy kolejnymi kawami?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Listopad 2018, 14:59:18 »
@Krakus, bardzo fajne podsumowanie półki ekspresów 1B. Warto to chyba gdzieś przypiąć. Jako dawny użytkownik mógłbym jedynie zarzucić brak Gaggii Classic.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Listopad 2018, 15:01:56 »
Tyle, żeby wyrównała się temperatura w bojlerze po dolaniu tam ~40 ml zimnej wody ze zbiornika(nie licząc flusha - i tak, nawet tak mała ilość ma znaczenie dla stabilności). A haczyk z Ascaso? Taki sposób regulacji temperatury jak w innych sprzętach bez PID. Obejście? Zaczynasz robić kawę jak zgaśnie lampka grzania. Mowa oczywiście o wygrzanym ekspresie.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Listopad 2018, 15:07:25 »
To ja namieszam i podam Ci dwie nowe opcje :).

Jako, że pijasz głównie espresso, obie opcje bez spieniania mleka, ale do tego zawsze zostaje aktualny.

1. Carola - w zasadzie top, jeżeli robisz tylko espresso.
Najdroższy ze wszystkich opcji tu, ale ... sam zobacz - https://www.elektros.it/pl/en/coffee_machines_quick_mill/carola_0960_evo_black.html

2. Jak kupiłem ostatnio, to i nie mogę się nadziwić, jak mało trzeba żeby zrobić dobre espresso:

https://www.cafelatstore.com/collections/frontpage/products/robot-espresso-maker

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Listopad 2018, 15:25:09 »
Z drugiej strony posiada elektroniczną stabilizację temperatury, która jednak "gwarantuje" stałą temperaturę. Jeśli tak, to gdzie jest haczyk, ewentualny problem
Przepraszam - to był skrót myślowy.
  • Bimetal powoduje, że zaczynasz ekstrakcję przy losowej temperaturze oraz, że w trakcie ekstrakcji zachowuje się ona losowo. Szczególnie (czyli, że skoki temperatury są większe) dotyczy to ekspresów z termoblokiem, w mniejszym stopniu ekspresów z bojlerem.
  • Elekteronika gwarantuje, że rozpoczynasz ekstrakcję zawsze przy tej samej temperaturze. Jak masz bojler - temperatura będzie raczej stała przez całą ekstrakcję. Jak masz termoblok - może być różnie. Janusz przytaczał pomiary dokonane w Hiszpanii, ale ja tym pomiarom jakoś nie dowierzam.

podsumowanie półki ekspresów 1B.
Nie tylko - jest jeszcze Ascaso, który nie ma bojlera.

brak Gaggii Classic.
Brak, bo autor wątku o nim nie pisał.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Kolba za ok 3K
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Listopad 2018, 16:07:45 »
podsumowanie półki ekspresów 1B.
Nie tylko - jest jeszcze Ascaso, który nie ma bojlera.

Racja. Tym razem ja się źle wyraziłem. W sumie nie wiem jak tę kategorię nazwać - z systemem grzewczym dającym w danym momencie jedną temperaturę wody?

Cytuj (zaznaczone)
brak Gaggii Classic.
Brak, bo autor wątku o nim nie pisał.
Wg mnie do tego zestawu warto ją dorzucić w wersji 2018. Wyraźnie producent odrobił lekcję patrząc na parametry. Maszynka robi się porównywalna do Silvii (błagam, nie rozpętujcie o to stwierdzenie wojny religijnej ;)).
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2018, 16:14:26 wysłana przez rubin »

Offline mirciob

• Ekspres: kawiarki, french press
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Listopad 2018, 16:17:30 »
Gaggi Classic nie uwzględniałem bo cena odbiega mocno od reszty (tzn. GC to koszt ok 1200 zł) ... z automatu założyłem, że będzie różnica w jakości. Tym bardziej, że pewnie przy takiej półce cenowej jest szerszy wybór i nie ułatwił bym sobie decyzji :)

Co do modelu Carola - faktycznie bardzo interesujący ekspres. O ile nic mi nie umknęło to zawiera wszystkie "chwalone" rozwiązania ... ale kosztuje 1K więcej niż LelliT. Zakładając, że byłbym skłonny dołożyć i kupić Carole to:
  • Czy wówczas nie wchodzimy w poziom, gdzie jednak jest więcej opcji o podobnej jakości?
  • Zakładając, że grupa 57mm mi nie przeszkadza, to z tego co rozumiem, największa różnica pomiędzy LelliT'em i Quick Mill'em to pojemność bojlear - 0,25 vs 0,75. Czy może jednak za bardzo upraszczam?

Offline MSL

« Odpowiedź #26 dnia: 25 Listopad 2018, 16:50:05 »
1. Tak przy cenie 4k zł bo tyle wyjdzie ta Carola z wysyłką są już inne opcje.
2. Tak, ale Carola jest tylko do espresso, nie ma wylewki wody i dyszy do spieniania mleka, choć w Twoim przypadku to nie jest problem. LCC w Lelit daje większe możliwości niż podstawowy PID w Carola.

Dość szczegółowa recenzja modelu Carola: https://www.home-barista.com/espresso-machines/quick-mill-carola-review-t37658.html

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Listopad 2018, 19:37:09 »
    Janusz przytaczał pomiary dokonane w Hiszpanii, ale ja tym pomiarom jakoś nie dowierzam.

Inaczej mówić zarzucasz kłamstwo, podawanie nieprawdy inżynierom z ASCASO ? Na jakiej podstawie ? Póki co to wszystkie dostępne dane pokazują, że termobloki w ekspresach ASCASO dają najlepszą stabilność temperaturową podczas ekstrakcji kawy mierzoną metodą WBC. Przynajmniej do momentu podania przez innych producentów wyników pomiarów podważających to co dokonało ASCASO. Jak na razie inni się z taką publikacją nie kwapią a ASCASO swoją technologię dalej rozwija przenosząc ją na ekspresy profesjonalne.
    [/list]
    ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
    https://www.caffebarca.pl/

Offline MSL

« Odpowiedź #28 dnia: 25 Listopad 2018, 19:54:34 »
      Janusz przytaczał pomiary dokonane w Hiszpanii, ale ja tym pomiarom jakoś nie dowierzam.

Inaczej mówić zarzucasz kłamstwo, podawanie nieprawdy inżynierom z ASCASO ? Na jakiej podstawie ? Póki co to wszystkie dostępne dane pokazują, że termobloki w ekspresach ASCASO dają najlepszą stabilność temperaturową podczas ekstrakcji kawy mierzoną metodą WBC. Przynajmniej do momentu podania przez innych producentów wyników pomiarów podważających to co dokonało ASCASO. Jak na razie inni się z taką publikacją nie kwapią a ASCASO swoją technologię dalej rozwija przenosząc ją na ekspresy profesjonalne.
      [/list]

Zdrowa nadinterpretacja. Napisał, że ON nie dowierza, a nie że Ty piszesz nieprawdę / inżynierowie z ASCASO. To raczej nie jest to samo. To są wyniki podane przez ASCASO, wykonane przez nich. Ani nikt tego nie widział (postronny), ani nie ma jak dokładnie tego zweryfikować. Papier przyjmie wszystko. Więc naturalne jest, że budzi to pewien sceptycyzm. Sam też mam wątpliwości. Nie ma w tym nic złego.

Ty natomiast głównie trudzisz się sprzedażą sprzętu ASCASO, co przykładowo u mnie powoduje, że podchodzę z dużą dozą ostrożności do tego, co piszesz na temat ASCASO i/lub konkurencji.

Każdy może wierzyć w co chce.
      « Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2018, 19:57:51 wysłana przez MSL »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
      • Użytkownik komercyjny
        • ascaso
      • Ekspres: ASCASO DREAM Green
      • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
      « Odpowiedź #29 dnia: 25 Listopad 2018, 20:04:28 »
      Zawsze jeśli w coś się nie dowierza to można to zweryfikować. Np. wykonując identyczne badania tą samą metodą w tych samych warunkach. Konkurencja posiadająca ekspresy z bojlerami na pewno mogłaby to zrobić. Ciekawe natomiast dlaczego ci inni producenci (mimo że pewnie takie badania wykonują) to ich nie publikują.
      W drugą więc stronę z dużą ostrożnością podchodzę do tez o jakiejkolwiek stabilności temperaturowej ekspresów z bojlerami. Tym bardziej, że ASCASO też miało bojlery i coś o tym wiemy...
      ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
      https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi