Autor Wątek: Kolba za ok 3K  (Przeczytany 14890 razy)

Offline mirciob

• Ekspres: kawiarki, french press
  • Młynek: Wega 5.8
Kolba za ok 3K
« dnia: 24 Listopad 2018, 17:47:10 »
Witam wszystkich,

Na forum zaglądam od ponad 3 lat i moment skorzystania z Waszej wiedzy zbiega się z moją przygodą z "dobrą kawą". A konkretniej - kupiłem młynek Wega 5.8 i na tamten moment postanowiłem pozostać z ekspresem kolbowym DeLonghi (zakupionym ok rok wcześniej ... jak łatwo zgadnąć "w ciemno").
Od początku miałem świadomość, że ekspres jest kapryśny jeśli chodzi o kwestie stabilności temperatury/ciśnienia, ale przy dobrej kawie i odpowiednim młynku wychodziły (w miarę powtarzalnie) dobre kawy. Od jakiegoś czasu czuć, że jest gorzej (na moje amatorskie oko nie potrafi utrzymać zarówno temperatury jak i ciśnienia) i decyzja o wymianie zapadła.

Przechodząc do meritum - chciałbym uzyskać wsparcie w wyborze pomiędzy kilkoma modelami  .... ot wszystko :)
W kwestii budżetu - pijam kawę w domu kilka razy w tygodniu (raczej w weekend ... głównie doppio lungo, spieniacz na ten moment nie używany, chociaż żona lubi kawę z mlekiem) i dlatego nie chciałbym szaleć ... kwota ~3K wydaje się sensownym pułapem.

Moje typy na ten moment to:
  • ASCASO UNO PROF - ok 3200 zł
  • Rancilio Silvia V5 - ok 2100 zł
  • Bezzera BZ09 - ok 3400 zł
  • Lelit Grace PL81T - ok 2800 zł

Mam świadomość, że zarówno Ascaso jak i Bezzera są dostępne w wersji z PID, ale to kolejne 1K i nie jestem przekonany, że warto dopłacać ... jak widać rozważam także maszyny bliższe cenie 2K (jak np. Rancilio Silvia - chociaż design nie powala ... na szczęście nie odstrasza także  ;) )

PS: przeglądałem forum pod kątem różnych opinii i szczerze mówiąc nie do końca "mam jasność" w temacie mocnych i słabych stron poszczególnych rozwiązań

Z góry dzięki.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Odp: Kolba za ok 3K
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopad 2018, 18:01:19 »
Ten Lelit wydaje sie swietnym wyborem biorac pod uwage cene.. PID i mozliwosc zaprogramowania pre-infuzji.

Offline mirciob

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopad 2018, 18:12:22 »

Dzięki za rekomendację. Także mam wrażenie, że Lelit to bardzo ciekawy kompromis ... pytanie czy są elementy (grupa, zastosowane podzespoły, etc.) w pozostałych maszynach, które zauważalnie odstają w górę?

Offline martusia810

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopad 2018, 20:43:17 »
Mam właśnie Lelit grace i jestem bardzo zadowolona. Bierz śmiało.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopad 2018, 21:00:39 »
Bierz pod uwagę dwie rzeczy - elektroniczna stabilizacja temperatury jest lepsza od jej braku (Silvia i Bezzera jej nie mają, choć Bezzera to trochę inna liga), a po drugie - Lelit ma portafilter na sitka 57mm (co trochę ogranicza możliwość ruchu w przypadku chęci zmian).

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2018, 22:32:51 »
po drugie - Lelit ma portafilter na sitka 57mm (co trochę ogranicza możliwość ruchu w przypadku chęci zmian).
I dlatego ja bym go nie brał. Wpadnie kawowy bakcyl, zacznie się szukanie sitek czy prysznica i będzie lekki problem... A na 58 mm nie brakuje nic.

Offline k3lt Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad 2018, 22:56:23 »
po drugie - Lelit ma portafilter na sitka 57mm (co trochę ogranicza możliwość ruchu w przypadku chęci zmian).
I dlatego ja bym go nie brał. Wpadnie kawowy bakcyl, zacznie się szukanie sitek czy prysznica i będzie lekki problem... A na 58 mm nie brakuje nic.

Pasuja 57 mm. filtry i prysznice Ascaso wiec niczego nie brakuje. Jesli chodzi o NPF'y, wylewki itd. to tez nie ma zadnego problemu mozna nabyc oryginalne Lelita. Sporo informacji mozna znalezc na tym rumunskim forum:  (google translate  ;))
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Alternative-site-pe-57mm-Lelit?page=4

https://swiezopalona.pl/produkt/1661/Sitko-IMS-Competition-200-IM-La-Cimbali-Astoria---prysznic-grupy na Lelicie PL41  :)

« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2018, 23:06:18 wysłana przez k3lt »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopad 2018, 23:18:00 »
Wiesz, toczyliśmy już raz tę dyskusję i ja jednak ekspresu z sitkami 57mm drugi raz nie kupię.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopad 2018, 23:21:03 »
No wiesz, do La Pavoni pre millenium też da się kupić NPF, akcesoryjne sitka i prysznic... Tylko po co kombinować, skoro w podobnej cenie można kupić ekspres o takiej samej jakości ze standaryzowaną grupą 58 mm?

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopad 2018, 00:21:52 »
Dyskutowaliśmy już o tym. Jest to jakieś ograniczenie, taka prawda. Natomiast większość rzeczy można nabyć ot będzie skazany na akcesoria Lelita i raptem jeszcze 2-3 producentów. Nie jest to dramat, ale ograniczenie / upierdliwość.

Natomiast jeśli chodzi o same ekspresy to przy takiej cenie ten Lelit (Grace PL81T) jest raczej oczywistym faworytem. Pewnie Michał ze sklepu na K da mu jeszcze jakiś upust. Realnie patrząc ten Lelit (jak większość modeli tego producenta) oferuje bardzo dobry lub najlepszy stosunek możliwości do ceny.

Offline mirciob

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopad 2018, 12:02:07 »
Na ten moment nie planuję wymiany prysznica czy sitka ... ale to pewnie kwestia braku wiedzy/świadomości.
Z tego co zrozumiałem to:
  • Wybierając Bezzera będę miał łatwiejszy dostęp do wielu podzespołów, akcesoriów, etc.
  • Lelit jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o stan bieżący (czyli to co oferuje w standardzie), natomiast muszę mieć na uwadze wyższe koszty przy zakupie akcesoriów, lub po prostu chęci wymiany podzespołów na lepsze.

Na czym polega "inna liga" w przypadku Bezzera?  czy to głównie wielkość grupy?
Dodatkowo, czy to porównanie (dotyczące "innej ligi") dotyczy tylko Lelit'a czy także Ascaso?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopad 2018, 12:35:42 »
Ja bym brał chyba Ascaso. A akcesoryjne sitka i prysznice możesz brać pod uwagę przyszłościowo, jeśli złapiesz mocno bakcyla i będziesz chciał jeszcze bardziej gonić króliczka ;) Ja do swojego sprzętu kupiłem od razu, przy innych zakupach.

Offline k3lt Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad 2018, 12:57:55 »
Na ten moment nie planuję wymiany prysznica czy sitka ... ale to pewnie kwestia braku wiedzy/świadomości.
  • Wybierając Bezzera będę miał łatwiejszy dostęp do wielu podzespołów, akcesoriów, etc.
  • Lelit jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o stan bieżący (czyli to co oferuje w standardzie), natomiast muszę mieć na uwadze wyższe koszty przy zakupie akcesoriów, lub po prostu chęci wymiany podzespołów na lepsze.

Dodatkowo, czy to porównanie (dotyczące "innej ligi") dotyczy tylko Lelit'a czy także Ascaso?

Nie ma zadnego problemu z dostepnoscia czesci/akcesoriow do Lelitow, juz napisalem wczesniej ze jedyna rzecz za ktora musialbys troche pogrzebac to prysznice IMS (przy czym jakbys sie uparl to i tak bys go kupil), 90% "normalnych" uzytkownikow w zyciu by nawet nie pomyslalo o wymianie tej czesci.
Jesli chodzi o cala reszte akcesoriow typu sitka, wylewki, kolby, NPF, tampery 57mm itd. to wszystko jest od reki w polskich sklepach.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2018, 13:00:16 wysłana przez k3lt »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopad 2018, 13:13:33 »
Dlatego piszę o gonieniu króliczka ale już w trybie ostrym że tak powiem ;) Poza tym dochodzi jeszcze kwestia ceny, tego akurat nie sprawdzałem ALE i tak ogólnie jestem za sprzętem z popularną rozmiarówką, o ile można to tak nazwać.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopad 2018, 13:21:20 »

Nie robi się generalnie czegoś takiego jak wymiana podzespołów na lepsze, chyba, że naprawdę będziesz kombinował. Mowa była tylko o akcesoriach, sitka, NPF itp. Tutaj tańsze i większy wybór jest dla 58mm grupy. Ascaso nie licząc 58 mm grupy nie oferuje nic ponad tego Lelita, raczej mu ustępuje pod kątem możliwości (LCC). Oczywiście, co kto lubi. Bezzera B09 zwyczajnie zalicza się do nieco wyższej klasy sprzętu. Oznacza to mniej teflonu w środku na rzecz miedzianych rurek, Bezzera ma również swoją autorską, dodatkowo podgrzewaną grupę (ekspres jest całkowicie rozgrzany po 18 minutach od włączenia), grubsza stal obudowy i generalnie bardziej profesjonalny wygląd, choć to dość subiektywne.

Generalnie jeśli nie jesteś pewien czy będziesz dalej gonił króliczka, w sensie poszukiwał idealnego sprzętu, który Ci zrobi "idealne" espresso to imo spokojnie możesz brać Lelita i dostajesz więcej + niższej cenie niż w konkurencji.

Jeśli myślisz, że łykniesz bakcyla to z podanych typów rozważyłbym Bezzera choć za takie pieniądze to możesz już kupić prostego, ale nadal fajnego HXa, a to już nieco wyższa klasa sprzętu, ale skoro kawy mleczne u Ciebie to raz "na rok" to chyba nie ma sensu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi