@wukashi
1. Nie wiem ile masz ziaren w hopperze, ale staraj się aby było tam nie mniej niż 300 gram.
2. Przed następnym przemiałem, przemiel 2-3 gramy, aby zmniejszyć retencję po poprzednim przemiale.
3. Zostań przy dozie 15 gram.
4. Wydłuż trochę proces mieszania WDT, rób to bardziej energicznie i postaraj się dojść do takiego stanu, aby kawa trzymała poziom po zakończeniu WDT.
5. Na razie odpuściłbym OCD, skupiając się na poprawnym WDT.
6. Włącz preinfuzję w ekspresie
7. Wydaje mi się, że minimalnie za drobno mielisz, ale po włączeniu pre infuzji być może będzie OK.
Jaka to kawa?
Zobacz jakie efekty uzyskasz z dozą w okolicach 16,5 gram w standardowym sitku Ascaso.
Dziękuję za sugestię.
1.Miałem dużo mniej. Ciekawi mnie na co może mieć wpływ ilość ziaren? Chyba, że mowa o tzw. popcorningu i równiejszym przemiale w związku z unikaniem tegoż zjawiska przez dociskającą masę pozostałych ziaren w hopperze?
2.Ok
3.Zostaje
4.Ok
5.Ok. Aczkolwiek lubię ten moment zabawy OCD
6.Bawiłem się już preinfuzją. Ciężko mi wyłapać różnicę. Być może mój brak cierpliwości powoduję, że zmiennych jest za dużo za każdym razem. Ta preinfuzja w Ascaso jest taka trochę "oszukana"? Mam wrażenie. Ale ok. Narazie pozostaje włączona. 5s, 2 sek przerwy i pełna ekstrakcja.
7.Ok, zwiększę o jeden ząbek grubość. Co masz na myśli pisząc, że po włączeniu "Pre" być może będzie ok? Pytam jakiego efektu szukać, poprawy do zaobserwowania.
Kawa to Polish Horse z Euro u nas w LDZ.
https:/ /forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2406.0
Aczkolwiek się kończy więc zaraz przerzucę się na SavaMala
https:/ /eurocafe.com.pl/sava-mala-espresso-blend.html
Ze standardowym sitkiem jest taki problem, że jest z pierścieniem i mój tamper nie jest idealnie spasowany. Prawie zawsze, obserwuje channeling przy ściankach sitka. Tak przynajmniej mi się wydaję. Może spróbuje bo nie bawiłem się nim z npf jeszcze.
Sitko Ascaso to nominalnie 14gr.
Dzięki jeszcze raz