;

Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 12941 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3195
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Listopad 2018, 10:22:09 »
No ale przecież tak jest, jak nawalisz podłej robuchy to zmieścisz 12g, jak jasnego singla to 18. Poza tym prysznice są na różnych wysokościach. Inne oznaczenie wprowadzało by w błąd. Jeśli VST oznaczone jest jedną gramaturą to chciałbym zobaczyć jak to się sprawdza dla tak różnych kaw jak w przykładzie powyżej.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2492
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Listopad 2018, 11:15:46 »
Podwójne sitka competition są prawdopodobnie robione pod prysznic E61. Sitka pojedyncze, szczególnie The Single są dostosowane do kilku wysokości prysznica.

A przy okazji - jak tylko dorwę aparat fotograficznym nie telefon, to zrobię zdjęcie mojego VST - bo otwory są rozmieszczone asymetrycznie (czyli z jednej strony dochodzą prawie do ścianki) - ot taka legendarna jakość ;).

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1000
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Listopad 2018, 12:01:33 »
Jeśli VST oznaczone jest jedną gramaturą to chciałbym zobaczyć jak to się sprawdza dla tak różnych kaw jak w przykładzie powyżej.
VST jest robione pod określony przepływ. W sitko 18g powinno się nasypać 17-19g kawy. Pomijając robuchę, dla średnio i jasno palonych kaw to się sprawdza, tj. gdy nasypię do sitka na objętość, to gramaturowo mieszczę się w tym przedziale. Raz tylko miałem tak jasnego singla, że bez problemu wpakowałem 21g. Wtedy odsypujesz, masz wiekszą odległość od prysznica, ale czy to wpływa na wynik?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3195
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Listopad 2018, 12:11:19 »
Myślę, że wpływa i tak jak piszesz rozmija się z deklaracją producenta, no i dla czego pomijając robuchę? Jeśli chodzi o samo oznaczenie wcale nie ma się czego czepiać IMS, prędzej czepiał bym się VST. Jaki przedział, jeśli oznaczone jest 18g. Przedział to ma IMS.

Śledzę ten wątek, bo sam mam sitko IMS, ale nie emocjonuję się tym jakoś szczególnie, nie jestem przywiązany do marki, wziąłem bo było tańsze. Ale miło było by mi przeczytać racjonalne argumenty, a nie śmichy chichy z oznaczeń, gdzie nie ma się o co czepiać.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1774
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Listopad 2018, 12:14:03 »
Pomyśleć, że ja się cieszyłem jak głupek z nowego sitka za 7zł, bo stare mi się dziwnym trafem wygięło.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2492
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Listopad 2018, 12:37:11 »
To obejrzyj pod lupą jakie ma nierówne otwory ;).

Pamiętasz wątek o margarynie i maśle?

PS. Gdzie się kupuje takie sitka? U Rogera?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2018, 12:41:38 wysłana przez Krakus »

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1774
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Listopad 2018, 13:34:47 »
Obejrzałem pod lupą x15 swoje sitka no name, oryginał Faemy, IMS i właściwie różnice w jakości samych otworów są niewielkie. To sitko za 7zł ma otwory całkiem równe i ładnie centrycznie rozłożone co jest nawet dość dziwne. Mam sitko "potrójne" które dostałem z NPF-em i to ma otwory masakrycznie nierówne, niektóre mają kształt daleki od koła. Otwory w pozostałych są okrągłe, pewnie pod mikroskopem już takie by nie były ładne. Co mi się rzuciło w oczy, to to, że pojedyncze sitko IMS ma nieco większe otwory niż podwójne. Poza tym sitka IMS są gładsze wewnątrz i nie są szlifowane tak jak te no name. Nie mam możliwości zrobienia dobrego jakościowo zdjęcia, które by potwierdziły moje słowa. Jeśli chodzi o sprawę ważniejszą niż wygląd, czyli smak w filiżance, to JA nie wyczuwam różnicy, ale to nie żaden dowód, bo ja mogę mieć smak słabiej wyczulony na niuanse (w sumie myślę, że to może być zaleta :jezyk:) Jedynie ciastko wypada lepiej z IMS-a. VST nie miałem i pewnie bym go nie odróżnił od IMS.   
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1000
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Listopad 2018, 14:26:53 »
Myślę, że wpływa i tak jak piszesz rozmija się z deklaracją producenta, no i dla czego pomijając robuchę? Jeśli chodzi o samo oznaczenie wcale nie ma się czego czepiać IMS, prędzej czepiał bym się VST. Jaki przedział, jeśli oznaczone jest 18g. Przedział to ma IMS.
W jaki sposób wpływa?

Tylko widzisz, przedział w IMS jest bo są różne wysokości pryszniców. A VST jest na przepływ, więc podaje ile gramów masz nasypać. +-1g jest ogólnie podawane, że ten przepływ jest zachowany (ciekawe czy ktoś sprawdzał).

Pomijam robuchę, bo nigdy nie sypałem jej do VST...

Z VST jestem zadowolony, nie mam porównania z IMS. Ale znam kawiarnię w Poznaniu, która uważa że IMS > VST. Kwestia kawy, młynka, odległości ciastko kawowe - prysznic, ekspresu, osobistych preferencji, ... ?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3195
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Listopad 2018, 14:33:50 »
Tylko widzisz, przedział w IMS jest bo są różne wysokości pryszniców.

To jest jakieś oficjalne info? Nawet jeśli tak jest, to dla czego śmiejesz się z oznaczenia IMS, skoro ma to swoją logikę?

Co do VST, to jak to wygląda z tym przepływem? Przepraszam, nie mam czasu się głębiej zastanowić, odpisuje jednocześnie robiąc słupki w pracy ;). Czy perforacja ogranicza przepływ? coś jak w sitkach z supercremą? Tamping ma drugorzędne znaczenie?
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1000
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Listopad 2018, 14:41:48 »
To jest jakieś oficjalne info? Nawet jeśli tak jest, to dla czego śmiejesz się z oznaczenia IMS, skoro ma to swoją logikę?

Co do VST, to jak to wygląda z tym przepływem? Przepraszam, nie mam czasu się głębiej zastanowić, odpisuje jednocześnie robiąc słupki w pracy ;). Czy perforacja ogranicza przepływ? coś jak w sitkach z supercremą? Tamping ma drugorzędne znaczenie?
Pardon, ale w którym momencie śmiałem się z IMS??

Nie wiem jak ten przepływ ma wyglądać, sam liczę że padnie tu odpowiedź...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3195
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Listopad 2018, 14:46:56 »
Pardon, ale w którym momencie śmiałem się z IMS??

Przepraszam, pomyliłem się, pisałem o tej wypowiedzi poniżej.

W IMS nigdy nie widziałem takiego twierdzenia. Co prawda mówią że optymizują bok do średnicy itp. ale jak temu wierzyć jak zakres sitka to 12-18g 
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2492
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Listopad 2018, 19:32:35 »
i pewnie bym go nie odróżnił od IMS.
Odróżnił być, odróżnił. Ma kod 3D wypalony laserem z boku, a IMS ma tłoczenia/grawerunki :).

Tylko widzisz, przedział w IMS jest bo są różne wysokości pryszniców.

To jest jakieś oficjalne info?
Mam cztery sitka IMS - dwa podwójne (B702TCH24E i B702TCH28.5E). Jedno na 12/18g kawy,drugie na 18/24g. Dla standardowego prysznica E61 i przeciętnej Arabiki do jednego wchodzi 18, a do drugiego 24g kawy dla testu monety. Dla innych pryszniców weszło by jeszcze więcej.

Inaczej jest z sitkami pojedynczymi The Single. Po pierwsze, są brandowane jako LF, po drugie występują jako LF1460300 do LF1460310. Mają trzy różne średnice zewnętrzne, a oprócz wytłoczonej wysokości sitka mają podany typ ekspresu, do którego pasują. I tak:
65mm - La Spaziale,
68mm - La Cimbali,
70mm - Faema, Rancilio, Nuova Simonelli,
70mm - La Marzocco, Slayer, Synesso.
Występują (te 70mm) w wysokościach 19,5 21,0 21,5 22,5 i 23,5 w odpowiednich gramaturach. Na przykład sitko 22,5mm ma gramaturę 12g dla  Faema, Rancilio, Nuova Simonelli, a 9g dla La Marzocco, Slayer, Synesso.

PS. Oba sitka podwójne, B702TCH24E i B702TCH28.5E mają po 715 otworów o średnicy 0,3mm - więc mimo różnej wysokości, mają takie same otwory.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2018, 19:36:55 wysłana przez Krakus »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1116
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Listopad 2018, 21:49:57 »
Test monety to minimum, można spokojnie dać mniej. Czyli do jasnych sypię 17-18g zazwyczaj, do ciemnych 17g w LR.
LR ma niżej prysznic niz julka, gdzie też sypałem 18g (mogłem spokojnie więcej, ale po co).

Większa porcja często znaczy, że będzie pod-ekstrakcja. Ale proponuję poeksperymentować i zobaczyć jak doza zmienia smak (regulując młynek), dawna zasada 1 ząbek Quamar M80 na 1g kawy...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2492
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Listopad 2018, 22:34:41 »
Z ciekawości - co utrzymujesz stałe, kiedy zmniejszasz dozę? Czas ekstrakcji? Ratio?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1645
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Listopad 2018, 08:52:59 »

Krakus: czas, staram się go trzymać, żeby był on stały.



PS. Oba sitka podwójne, B702TCH24E i B702TCH28.5E mają po 715 otworów o średnicy 0,3mm - więc mimo różnej wysokości, mają takie same otwory.




W tym przypadku ja kupiłbym mniejsze sitko z końcówką M czyli z 640 otworami zamiast z 715.  ;)


[/size]Większa porcja często znaczy, że będzie pod-ekstrakcja. Ale proponuję poeksperymentować i zobaczyć jak doza zmienia smak (regulując młynek), dawna zasada 1 ząbek Quamar M80 na 1g kawy...



Przecież to podstawa. Sypiąc kawę patrząc tylko na pojemność sitka plus test monety, może okazać się, że 90% kaw które robimy zostało nie doszlifowane smakowo.
Pod takie eksperymenty potrzebny jest bdb przemiał o właściwej gradacji.
Dlatego jak kupi się sitko powiedzmy topowe, może okazać się, że za 100 lat i tak kawa nie wyjdzie dobra w smaku w sposób powtarzalny, bo wymusza (czas ekstrakcji) na nas zastosowanie konkretnego pod względem grubości przemiału który okazał się nieodpowiedni.



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi